În ceea ce privește clasamentul bugetelor alocate alimentelor și băuturilor, România este urmată de Lituania (21,7%), Estonia (21,6%) și Croația (21,4%), iar cele mai mici rate sunt în Luxemburg (9,5%), Irlanda (9,8%) și Austria (11,3%).
În 2020, cheltuielile gospodăriilor s-au redus cu 8,1% în Uniunea Europeană. Sectoarele care au înregistrat cele mai mari reduceri de cheltuieli au fost: restaurantele și hotelurile (37,8%), îmbrăcămintea și încălțămintea (17,3%), transportul (16,8%), cultura și recreația (16,7%), comparativ cu anul 2019.
Sectoarele care au raportat creșteri de cheltuieli au fost cele de alimentație (3,2%), comunicații (2,4%), apă, electricitate și gaze (0,3%), notează Eurostat.
Cele mai abrupte scăderi ale cheltuielilor s-au remarcat în gospodăriile din Malta (22%), Croația (16,2%), Spania (15,8%) și Grecia (15,6%). Cele mai mici reduceri de bugete au fost în Slovacia (2,3%), Danemarca (2,4%) și Lituania (2,8%). România se găsește printre statele care au înregistrat reduceri mici de cheltuieli.
Sursa foto: Tara Clark, Unsplash