Lectură de un minut

27 Dec 2021 - Știri și Noutăți

Eurostat: Românii au cele mai mari cheltuieli cu alimentele și băuturile non-aloolice dintre europeni

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Europenii au cheltuit cel mai mult pe apă, electricitate și gaze, iar sectorul este urmat de mâncare și băuturi non-alcoolice, apoi de transport. Dintre europeni, românii au cele mai mari cheltuieli la alimente, apă și sucuri, o cotă de 26,4% din cheltuielile lunare ale unei gospodării ajunge în magazinele pentru bunurile zilnice, potrivit unui raport publicat de Eurostat.

În ceea ce privește clasamentul bugetelor alocate alimentelor și băuturilor, România este urmată de Lituania (21,7%), Estonia (21,6%) și Croația (21,4%), iar cele mai mici rate sunt în Luxemburg (9,5%), Irlanda (9,8%) și Austria (11,3%).

În 2020, cheltuielile gospodăriilor s-au redus cu 8,1% în Uniunea Europeană. Sectoarele care au înregistrat cele mai mari reduceri de cheltuieli au fost: restaurantele și hotelurile (37,8%), îmbrăcămintea și încălțămintea (17,3%), transportul (16,8%), cultura și recreația (16,7%), comparativ cu anul 2019.

Sectoarele care au raportat creșteri de cheltuieli au fost cele de alimentație (3,2%), comunicații (2,4%), apă, electricitate și gaze (0,3%), notează Eurostat.

Cele mai abrupte scăderi ale cheltuielilor s-au remarcat în gospodăriile din Malta (22%), Croația (16,2%), Spania (15,8%) și Grecia (15,6%). Cele mai mici reduceri de bugete au fost în Slovacia (2,3%), Danemarca (2,4%) și Lituania (2,8%). România se găsește printre statele care au înregistrat reduceri mici de cheltuieli.

Sursa foto: Tara Clark, Unsplash

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Eurostat: Românii au cele mai mari cheltuieli cu alimentele și băuturile non-aloolice dintre europeni