Lectură de 3 minute

15 Nov 2021 - Știri și Noutăți

eMAG a fost amendat de ANPC cu 50.000 de lei pentru campania de reduceri de Black Friday. Reacția retailerului

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Retailerul online eMAG a fost amendat de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) cu 50.000 de lei, după ce comisarii au descoperit mai multe nereguli în campania de Black Friday organizată vineri, 12 noiembrie. eMAG transmite că a rezolvat problemele sesizate de ANPC.

Actualizare 10.50:

eMAG transmite că a rezolvat problemele sesizate de ANPC, iar clienții nu au fost afectați.

„Aspectele sesizate de ANPC privind afișarea perioadei campaniei au fost rezolvate prompt, iar clienții nu au fost afectați. Am pus la dispoziția autorităților în mod transparent informațiile necesare privind organizarea campaniilor promoționale la eMAG. De asemenea, ANPC a verificat zeci de prețuri din cadrul campaniei Black Friday, dar și din alte promoții și nu a constatat nicio abatere privind aplicarea reducerii conform legii, la cel mai mic preț din ultimele 30 de zile.

În plus, ca o dovadă suplimentară de transparență, am construit un ghid de marcaje și caracteristici ale produselor, care este public și poate fi accesat de oricine pe pagina noastră de informații, sau printr-o simplă căutare pe eMAG: https://www.emag.ro/info/ghid-de-marcaje-produse-si-preturi. Considerăm că eforturile autorităților de a susține transparența informațiilor sunt în interesul clienților și au rolul de a crește încrederea acestora în comercianți”, se arată în comunicatul transmis de eMAG.

Știre inițială:

Comandamentul Special Black Friday - structura creată în premieră, în acest an de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) - a controlat platforma operatorului economic Dante Internațional SA (www.emag.ro), după aceeași metodă, prin accesarea site-ului, pentru verificarea respectării prevederilor legale la comerțul online (reduceri, promoții).

Comisarii ANPC au constatat următoarele abateri la campania de Black Friday a eMAG:

Citeste si:
Amenzi ANSVSA de aproape 3 milioane de lei în industria lactatelor: ce nereguli au găsit inspectorii
Amenzi ANSVSA de aproape 3 milioane de lei în industria lactatelor: ce nereguli au găsit inspectorii
  • Pe pagina de prezentarea a produselor, lângă prețul de referință (“prețul tăiat“) la care se aplică reducerea, prin apropierea cursorului mouse-ului de litera (i) apare mesajul: „Prețul tăiat este cel mai mic preț la care a fost vândut produsul în ultimele 30 de zile“, neexistând nicio altă informație care să prezinte durata promoției (reducerii), respectiv data de început a acesteia.
  • Din analiza documentației prezentate de operatorul economic privind evoluția prețurilor, în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de aplicarea reducerii, pentru produsele verificate, coroborat cu constatările de mai sus, a rezultat faptul că omiterea informației privind data aplicării reducerii este de natură să creeze confuzie și dificultate în verificarea celui mai mic preț la care sunt vândute produsele, în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de aplicarea reducerii.

eMAG a fost sancționat cu amendă contravențională în valoare de 50.000 lei, iar comisarii ANPC au propus dispunerea măsurii de încetare a practicii comerciale incorecte a operatorului economic.

Vineri, 12 noiembrie, clienții retailerului au comandat peste 2,2 milioane de produse din toate categoriile, din ofertele eMAG și ale 8.300 de selleri din Marketplace, în creștere cu aproape 27% comparativ cu anul precedent. Valoarea comenzilor a urcat cu 24 milioane lei față de anul trecut, până la 609 milioane lei.

Comandamentul Special de Black Friday înființat de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorlui (ANPC) a amendat cu 275.000 lei 11 operatori economici, în prima zi de activitate, pe 11 noiembrie. Site-urile prezentau promoții speciale false. 10 dintre magazinele online verificate de ANPC au fost sancționate și cu decizia de încetare a practicii comerciale incorecte, doar site-ul www.mediagalaxy.ro remediind abaterile pe loc.

Companie românească fondată în 2001, eMAG activează pe pieța de comerț online din România.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  eMAG a fost amendat de ANPC cu 50.000 de lei pentru campania de reduceri de Black Friday. Reacția retailerului