Lectură de 2 minute

09 Aug 2023 - Știri și Noutăți

Delhaize face primii pași spre francizare. Retailerul va vinde 15 dintre magazinele sale în următoarele săptămâni  

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Retailerul belgian Delhaize tocmai a anunțat o listă de cincisprezece supermarketuri pe care le va vinde unor operatori independenți. Acestea se vor redeschide ca supermarketuri autonome în lunile octombrie și noiembrie. 

Sursa foto: Pixabay

După un proces îndelungat care a urmat anunțului inițial al Delhaize de a franciza toate magazinele sale rămase în martie anul trecut, retailerul a făcut acum primul pas concret și a anunțat cincisprezece magazine care vor fi transformate în supermarketuri independente Delhaize, redeschizându-se în octombrie și noiembrie, potrivit retaildetail.eu.

"Acesta este un pas important pentru angajații supermarketurilor noastre, pentru noii noștri operatori independenți, pentru clienții și furnizorii noștri. Împreună continuăm să construim un viitor sustenabil pentru marca Delhaize", a declarat lanțul într-un comunicat de presă.

Printre cei cincisprezece cumpărători se numără cinci care operează deja alte supermarketuri Delhaize, cinci noi antreprenori și cinci angajați Delhaize. Aceștia vor fi prezentați echipei lor în următoarele săptămâni.

Vor urma și alte anunțuri

Retailerul confirmă că intenționează să găsească un cumpărător pentru toate cele 128 de supermarketuri și că magazinele vor rămâne deschise până când va fi găsit un nou proprietar. Delhaize reiterează, de asemenea, că angajații afectați își vor păstra toate salariile și condițiile de muncă, în ciuda faptului că în Belgia magazinele francizate au adesea o protecție mai puțin strictă a angajaților.

Delhaize repetă, de asemenea, că are cel puțin un candidat interesat pentru toate cele 128 de supermarketuri ale sale și cel puțin doi pentru 90 % dintre magazine. În lunile următoare, ne putem aștepta la alte anunțuri despre supermarketurile care vor face tranziția.

Greve și proteste legate de trecerea la modelul de franciză

După luni de greve și critici potrivit cărora trecerea magazinelor sale la un model de franciză va duce la o lovitură majoră pentru drepturile lucrătorilor și pentru condițiile sociale și de muncă, Delhaize merge mai departe cu această schimbare, notează thebulletin.be.

Patru magazine Delhaize din Bruxelles (Hankar, Mutsaard, Flagey și Boondael) se numără printre primele magazine care vor trece în proprietate privată, independentă, începând cu lunile octombrie și noiembrie ale acestui an.

Citeste si:
DEICHMANN vinde pentru prima dată în România peste patru milioane de perechi de pantofi
DEICHMANN vinde pentru prima dată în România peste patru milioane de perechi de pantofi

Anunțul privind intenția de a trece la modelul de franciză a declanșat un conflict social major care a inclus greve și blocări ale depozitelor de distribuție. De la anunțarea planurilor în martie, magazinele Delhaize au fost în mod regulat inaccesibile din cauza acestor acțiuni.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Delhaize face primii pași spre francizare. Retailerul va vinde 15 dintre magazinele sale în următoarele săptămâni