Lectură de 4 minute

07 Jun 2021 - Știri și Noutăți

Coaliția pentru Dezvoltarea României propune guvernului „De Origine Românească - D.O.R.”, proiect pentru susținerea producătorilor agricoli locali

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) propune guvernului proiectul „De Origine Românească” cu ajutorul căruia fermierii români vor putea garanta că produsele lor sunt fabricate folosind materie primă românească. Inițiativa a fost trimisă spre analiză Ministerului Agriculturii și Guvernului României, se arată într-un comunicat de presă.

„De Origine Românească”, elaborat de CDR, propune introducerea în România a unei scheme de certificare voluntară la care vor avea acces toți producătorii și procesatorii români care doresc să devină mai competitivi în piață, să se integreze mai bine în lanțul alimentar, să crească valoarea adăugată a produselor și să îi ajute în mod transparent pe consumatori în procesul de achiziție a bunurilor alimentare.

„ „De Origine Românească” este un proiect pe care l-am construit, alături de colegii din CDR, din dorința de a sprijini producătorii agricoli locali, care au nevoie mai mult decât oricând să fie prezenți și vizibili pe rafturile magazinelor din toată țara. În același timp, este un proiect care ajută consumatorul român în procesul de achiziție a bunurilor alimentare, oferindu-i în mod transparent informații despre cât de multă materie primă autohtonă a fost folosită în procesul de fabricație a unui bun alimentar”, a declarat antreprenorul Dumitru Fodor, reprezentant al RBL în Grupul de lucru pentru agricultură din cadrul CDR și coordonator al proiectului.

Mecanism pentru susținerea producătorilor români

Timp de mai multe luni, grupul de lucru pentru agricultură al CDR a analizat mecanismele existente de susținere a producătorilor români, strategiile pe care le folosesc alte state membre UE pentru a-și proteja patrimoniul gastronomic local, dar și efectele unor astfel de politici asupra economiei la nivel macro și asupra consumatorilor la nivel individual.

Analiza efectuată a arătat că lipsa unor mecanisme de protecție a producătorilor români are un impact negativ la nivel economic, iar statisticile confirmă acest lucru.

Conform unui raport dat publicității de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Romania a încheiat anul 2020 cu un deficit de peste 3,1 miliarde euro în comertul cu produse agroalimentare pe relația cu statele membre UE, cu peste 30% mai mare decât în 2019, aceasta în condițiile în care consumatorii români au devenit tot mai interesați să cumpere produse românești, dar au o dificultate în a descoperi câtă materie primă de origine românească există în ceea ce achiziționează.

Aceeași cercetare a arătat faptul că multe state dezvoltate din Uniunea Europeană folosesc pe scară largă ”schemele de certificare voluntară” pentru a proteja interesele producătorilor și procesatorilor locali.

Un studiu realizat de ”Areté – Research and Consulting in Economics” efectuat pentru Comisia Europeană indică faptul că în Europa funcționează 441 de scheme și subscheme de certificare voluntară a produselor agricole și alimentare, 424 fiind valabile în statele membre UE și 17 în state non-membre UE. Germania prezintă cel mai ridicat număr de scheme cu 107, urmată de Italia cu 52 de scheme și Spania cu 49 de scheme.

Citeste si:
Ușoară scădere a ratei inflației în februarie: la ce nivel a ajuns
Ușoară scădere a ratei inflației în februarie: la ce nivel a ajuns

În Austria, de exemplu, schema de protejare a intereselor producătorilor locali se numește ”etichetă de calitate” și este esențială pentru consumatori în cazul achiziției de ouă, carne de pasăre, carne de vită au porc, lapte, brânză, unt și cârnați.

Schema de certificare voluntară

În luna octombrie a anului 2020, Comisia Europeană a publicat rezultatele studiului Special Eurobarometru 505 –„Making our food fit for the future – Citizens' expectations”. Conform studiului, aproape un sfert din respondenți consideră că „lanțurile de aprovizionare locale sau scurte” (24%) asigură sustenabilitatea producției și sunt importante pentru consumatori.

Schema de certificare voluntară propusă de CDR implică Ministerul Agriculturii și Dezvoltării ca autoritate competentă și se va baza pe o metodologie conform practicilor europene în materie. Atestatul oferit producătorului român la finalul procedurii de certificare voluntară îl va ajuta pe acesta să demonstreze că folosește materie primă locală în procesul de fabricație și pe consumator să decidă în deplină cunoștință de cauză.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Coaliția pentru Dezvoltarea României propune guvernului „De Origine Românească - D.O.R.”, proiect pentru susținerea producătorilor agricoli locali