Lectură de 3 minute

09 Mai 2024 - Știri și Noutăți

Cushman & Wakefield Echinox: România a înregistrat al doilea cel mai mare volum de spații industriale și de logistică închiriate din Europa Centrală și de Est

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Companiile au închiriat în primele 3 luni ale anului aproximativ 200.000 metri pătrați de spații logistice și industriale, cererea venind în principal de la firmele de producție, operatorii de FMCG și cei de logistică, arată datele companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox. Raportat la regiune, România a înregistrat al doilea cel mai mare volum de spații industriale și de logistică închiriate în primul trimestru, după Polonia, lider incontestabil al Europei Centrale și de Est, lăsând în urmă Cehia, Slovacia și Ungaria. 
 

Sursa foto: Unsplash.com

În Cehia suprafața tranzacționată a fost de 160.000 metri pătrați, în Slovacia de 107.000 metri pătrați, iar în Ungaria companiile au închiriat 109.000 metri pătrați spații industriale și de logistică.

De remarcat activitatea firmelor de producție pe piața închirierilor de spații logistice și industriale la acest început de an, ponderea spațiilor contractate de acestea în totalul volumului tranzacționat (17%) depășind pentru prima dată ponderile operatorilor logistici (10%) și ai companiilor din domeniul FMCG (13%).

Cea mai mare tranzacție încheiată în perioada analizată a fost cea realizată de compania Tenneco, în urma unui proces de tip sale & leaseback, spațiu care este deținut acum de WDP. Totodată Maravet a preînchiriat 11.000 de metri pătrați în WDP Park Baia Mare, într-o tranzacție intermediate de Cushman & Wakefield Echinox, iar Drim Daniel Distribuție a contracat 10.000 metri pătrați spații de depozitare în cadrul MLP Bucharest West.

Cererea s-a concentrat majoritar în principalele huburi logistice din România, respectiv jurul Bucureștiului (50% din volumul total) și Ploiești (10%) și Timișoara (6%), interesul companiilor manifestându-se de asemenea și pentru Iași, Craiova, Arad și Oradea.

Din punct de vedere al activității de dezvoltare de proiecte noi, primul trimestru s-a remarcat de asemenea printr-o încetinire a investițiilor, în condițiile în care dezvoltatorii au adoptat o atitudine mai precaută pe fondul incertitudinilor economice și au redus proiectele dezvoltate speculativ. Astfel, doar 50.000 de metri pătrați de spații noi au fost livrați în primele trei luni ale anului, față de 100.000 metri pătrați în intervalul corespunzător din 2023. Stocul spațiilor industriale și de logistică a ajuns la 7,071 milioane de metri pătrați. Rata de neocupare a fost de 6,1% în București și de 5,0% la nivel regional.

Dezvoltatorii au în construcție proiecte totalizând 500.000 de metri pătrați în diverse orașe din țară. Bucureștiul, Timișoara și Brașov sunt destinațiile preferate pentru dezvoltatori, circa 50% din proiectele care urmează să fie livrate fiind localizate în aceste hub-uri logistice, în timp ce Slatina, Arad și Sibiu vor beneficia de asemenea de spații noi semnificative.

Proiect

Oraș

Suprafata (mp)

Proprietar/Dezvoltator

VGP Park Brasov

Brasov

60.000

VGP

WDP Park Slatina

Slatina

48.000

WDP

Logicor Pallady

București

41.500

Logicor

WDP Park Timisoara

Timisoara

33.500

WDP

Industra Park Arad

Arad

33.000

Oresa Industra

Cushman & Wakefield Echinox, afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, deținut și operat independent, cuprinde o echipă de peste 80 de profesioniști ce oferă o gamă completă de servicii de consultanţă imobiliară investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor și chiriașilor. Cushman & Wakefield este unul dintre liderii globali în domeniul serviciilor imobiliare comerciale, cu 52.000 de angajați în aproape 400 de birouri și peste 60 de țări și venituri de 9,5 miliarde de dolari. Serviciile principale ale companiei sunt: consultanță în gestionarea activelor şi investițiilor, piețe de capital, închirieri, administrarea proprietăților, reprezentarea chiriașilor, servicii de proiect și evaluare.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Cushman & Wakefield Echinox: România a înregistrat al doilea cel mai mare volum de spații industriale și de logistică închiriate din Europa Centrală și de Est