Lectură de 2 minute

18 Mai 2022 - Știri și Noutăți

Curierii vor raporta la ANAF informații despre persoanele care au plătit ramburs colete comandate online

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Campaniile de curierat vor raporta de la 1 iunie la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) date referitoare la persoanele care au comandat online colete și le-au plătit ramburs, potrivit unei Ordonanțe de Urgență care a trecut de Guvern.

„Luând în considerare relația de complementaritate dintre serviciile poștale contra ramburs și dezvoltarea exponențială a comerțului online din ultimii ani, considerăm că se impune completarea art.59 cu o prevedere prin care furnizorul de servicii poștale de trimitere contra ramburs să fie obligat să furnizeze organului fiscal central, periodic, informații referitoare la trimiterile poștale pentru care destinatarul achită expeditorului, prin intermediul rețelei poștale, contravaloarea bunului care face obiectul trimiterii poștale înregistrate”, se arată în Ordonanța de Urgență care a trecut de Guvern.

Obiectivul este de a avea date care sunt necesare pentru identificarea beneficiarilor veniturilor provenite din tranzacții comerciale pentru care nu s-au achitat taxele și impozitele datorate către bugetul general consolidat, se mai arată în document.

„În prezent, în cazul trimiterii poştale care face obiectul serviciului mandat poştal pe suport hârtie ori a serviciului contra ramburs, furnizorul are obligaţia de a colecta trimiterea poştală numai în condiţiile în care expeditorul a indicat în mod corect şi complet toate datele sale de identificare. În practică, însă, s-a constatat că această condiție nu este întotdeauna îndeplinită. Astfel, s-au identificat situații în care a fost substituită identitatea beneficiarului real al veniturilor obținute din tranzacții efectuate în mediul online și încasate sub formă de rambursuri prin intermediul furnizorilor de servicii poștale, această practică având ca scop eludarea taxelor și impozitelor datorate”, potrivit sursei citate.

Întrebat dacă prevederile legate de raportările curierilor la ANAF se aplică de la 1 iunie, precum ordonanța din care prevederile fac parte, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat, la finalul ședinței de Guvern: „După publicarea în Monitorul Oficial și conform termenului de aplicare introdus în ordonanță, intrarea în vigoare se va face la data specificată în ordonanță”.

Sursa foto: Bench Accounting, Unsplash

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Curierii vor raporta la ANAF informații despre persoanele care au plătit ramburs colete comandate online