Lectură de 6 minute

31 Jan 2023 - Știri și Noutăți

Cum vor arăta birourile viitorului: schimbările care pot apărea

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Pandemia COVID-19 a schimbat multe industrii, iar modul în care oamenii folosesc birourile si așteptările lor față de aceste spații raportat la scopul lor fundamental au fost puse sub semnul întrebării și reevaluate în ultimii doi ani. 

Sursa foto: Pixabay.com

Preocupată de tendințele, prioritățile și strategiile viitoare pentru arhitectură și design interior, PlanRadar a realizat o cercetare aprofundată în 12 țări pentru a înțelege modul în care specialiștii în domeniu se adaptează la schimbare și planifică un viitor sustenabil prin intermediul arhitecților, dezvoltatorilor imobiliari și a studiourilor de design interior.

Proiectul de cercetare despre Birourile Viitorului include analiza și concluziile a numeroase studii și rapoarte oficiale realizate de asociații de profil (urbaniști, arhitecți, ingineri civili), designeri de produs și amenajări interioare, producători de mobilă, jurnaliști în domeniu, din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Germania, Austria, Franța, Spania, Italia, Slovacia, Cehia, Ungaria, Polonia și Emiratele Arabe Unite.

Studiul oferă o perspectivă interesantă asupra asemănărilor și discrepanțelor dintre punctele de vedere ale diferitelor țări cu privire la modul în care se va dezvolta spatiul de birouri în următorii ani si centralizeaza concluziile in cateva teme recurente:

  • Modificări fizice ale biroului,
  • Schimbarea scopului biroului,
  • Schimbări în designul birourilor,
  • Sustenabilitatea.

1. Modificări fizice ale biroului

De-a lungul istoriei, amenajarea și scopul birourilor a evoluat încontinuu, datorită schimbărilor din industria globală, ale ideilor despre management și ale progreselor tehnologice, cum ar fi apariția computerului personal. Cercetările sugerează că pandemia COVID-19 a contribuit, de asemenea, la schimbări semnificative în amenajarea fizică a birourilor (sau, cel puțin, la o accelerare a tendințelor preexistente).

Poate că cea mai mare schimbare o reprezintă stagnarea dimensiunii birourilor, multe țări așteptându-se ca spațiile de birouri să rămână la dimensiunile de dinaintea pandemiei sau să scadă, dar foarte puține țări preconizând o creștere a spațiilor comerciale de birouri.

Acest lucru ar putea fi explicat prin mai mulți factori, dar este poate cel mai strâns legat de munca la distanță. Multe companii descoperă că nu mai au nevoie de atât de mult spațiu de birouri pentru a-și desfășura activitatea. Dacă mai mulți dintre angajați lucrează de la distanță o parte din timp, din punct de vedere economic este logic acestea să își reducă dimensiunile.

Am observat, de asemenea, o creștere a numărului de birouri flexibile - aceasta este în prezent abordarea dominantă a alocării birourilor în întreaga lume. Managerii de birou le cer oamenilor să urmeze modelele de birouri "hot desk", iar personalul nu mai are propriul birou sau cabină dedicată. Încă o dată, acest lucru se explică prin apariția muncii hibride.

Citeste si:
Horia Constantinescu renunță la președinția ANPC în favoarea politicii
Horia Constantinescu renunță la președinția ANPC în favoarea politicii

2. Scopul biroului

Cercetările noastre au arătat că scopul fundamental al biroului pare să treacă printr-o transformare radical: munca hibridă este acum mult mai frecventă decât înainte - în mai multe țări, peste o cincime dintre oameni lucrează acum de acasă în cea mai mare parte, sau chiar tot timpul. În mod clar, biroul nu mai este locul în care se desfășoară toate tipurile de muncă. În schimb, este un loc unde oamenii desfășoară anumite tipuri de sarcini sau activități specifice - unde învață cultura companiei, construiesc conexiuni și participă la sarcini de colaborare care nu pot fi realizate de la distanță.

Această flexibilitate în ceea ce privește scopul birourilor este reflectată în creșterea masivă a spațiilor de coworking. Deși coworkingul era deja o tendință în creștere înainte de pandemie, cercetarea noastră sugerează că numărul acestor spații va continua să crească vertiginos. Marea Britanie și SUA continuă să fie în frunte în ceea ce privește adoptarea spațiilor de co-working, dar există cu siguranță interes în mare parte din Europa.

În mod special, cercetarea noastră a arătat o interesantă creștere a acestor spații în zonele suburbane și rurale. Acest lucru este, din nou, cu siguranță legat de modelele de lucru hibride. Având în vedere că tot mai mulți angajați aleg să nu se deplaseze la sediile din centrul orașelor, aceștia apelează la spațiile de co-working locale pentru a beneficia de scaune confortabile și de conexiuni de internet fiabile, fără a fi nevoiți să parcurgă kilometri întregi pentru a le accesa.

3. Schimbări în designul birourilor

Modul în care sunt amenajate birourile, tipul de echipamente utilizate și decoratiiile au suferit schimbări semnificative.

În majoritatea țărilor, există un interes tot mai mare pentru spațiile flexibile. Acesta se referă la utilizarea de pereți despărțitori, birouri și alte echipamente mobile care permit personalului să își schimbe rapid aspectul locului de muncă în funcție de nevoile în schimbare.

O tendință similară este apetitul din ce în ce mai mare pentru medii de colaborare la birou. Având în vedere că oamenii se deplasează la locul de muncă pentru a efectua mai multe sarcini de colaborare față în față, este logic să se rezerve mai mult spațiu pentru întâlniri sau sesiuni de ideare creativă.

De asemenea, s-a înregistrat o creștere a interesului pentru elementele de design care fac ca spațiul de birou să fie mai centrat pe om. Experții în amenajarea birourilor din întreaga lume par să adopte o abordare mai inspirată de natură în ceea ce privește amenajarea birourilor, cu interes pentru elemente precum lumina naturală, îmbunătățirea purității apei și curățarea aerului. Scopul este de a se asigura că oamenii se simt în siguranță și confortabil la locul de muncă.

4. Sustenabilitate

Având în vedere că o criză climatică globală devine din ce în ce mai vizibilă, designerii de birouri și alți profesioniști acordă din ce în ce mai multă prioritate sustenabilității. Conform cercetării noastre, profesioniștii din jumătate dintre țări caută modalități de a face birourile mai ecologice.

În altă ordine de idei, există un interes tot mai mare pentru designul biofilic al birourilor. Multe dintre țările incluse în cercetarea noastră au raportat o cerere în creștere pentru utilizarea plantelor, a elementelor naturale de apă și a altor opțiuni de design pentru a face ca interiorul și exteriorul birourilor să fie mai ecologice.

Fondată în anul 2013, Austria, PlanRadar digitalizează toate procesele zilnice și comunicarea în domeniul imobiliar și al construcțiilor. Disponibilă pe 65 de piețe din întreaga lume, PlanRadar este utilizată de peste 120.000 de profesioniști pentru a urmări, a se conecta și a rezolva probleme pe șantier și în afara acestuia. Prin digitalizarea fluxurilor de lucru, PlanRadar reduce frecvența erorilor, economisește timp pentru toate părțile implicate și permite creșteri enorme ale eficienței: clienții raportează economii de până la 7 ore de lucru pe săptămână.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Cum vor arăta birourile viitorului: schimbările care pot apărea