Lectură de 3 minute

23 Jan 2023 - Știri și Noutăți

Cum se pot semna documentele la distanță

Advertorial

Abonează-te pe  

Securitatea digitală este importantă pentru orice companie. Majoritatea firmelor au decis să digitalizeze întregul proces de angajare, iar semnarea clasică a documentelor cu pixul sau stiloul a devenit istorie. În prezent, semnătura digitală se folosește din ce în ce mai mult de către businessurile autohtone pentru o mai bună securitate.

Sursa foto: Shutterstock.com

Cu ajutorul semnăturii digitale se verifică autenticitatea și integritatea mesajelor și documentelor semnate online. Aceasta garantează că nu s-a modificat conținutul unui mesaj în timpul tranzitului. Pentru organizație este importantă o semnătură digitală, întrucât aceasta oferă informații suplimentare precum originea mesajului, starea și consimțământul semnatarului.

În Uniunea Europeană, de exemplu, dar și pe alte continente, semnăturile digitale sunt obligatorii din punct de vedere juridic. Acestea, pe lângă faptul că ajută la semnarea documentelor digitale, sunt utilizate și pentru tranzacții financiare sau furnizori de servicii de e-mail și distribuție de software. În aceste domenii autenticitatea și integritatea comunicațiilor digitale sunt esențiale.

Cum funcționează o semnătură digitală? Aceasta se folosește de un algoritm matematic care va genera două chei digitale: una privată și alta publică. Atunci când o persoană semnează digital un document, se generează un hash criptografic pentru documentul respectiv. Hash-ul criptografic devine criptat utilizând cheia privată a expeditorului, care este stocată într-o cutie HSM securizată, apoi devine atașată documentului și trimisă destinatarilor împreună cu cheia publică a expeditorului.

Odată ajuns la destinatar, cutia HSM securizată va decripta hash-ul cu ajutorul certificatului de cheie publică al expeditorului. La nivelul destinatarului se generează din nou un hash criptografic. Ambele hash-uri criptografice sunt comparate pentru a se verifica autenticitatea. Dacă acestea corespund, documentul nu a fost modificat și este considerat valid.

Utilitatea acestor semnături digitale constă într-o mai bună securitate, astfel încât organizația să verifice dacă un document a fost modificat sau nu, iar semnătura să fie legitimă. Alte caracteristici ale semnăturilor digitale sunt:

  • Numerele de identificare personală (PIN), parolele și codurile - sunt folosite pentru a autentifica și verifica identitatea unui semnatar și pentru a aproba semnătura acestuia. Cele mai utilizate metode sunt: e-mailul, numele de utilizator și parola.
  • Criptografie asimetrică - se folsește de un algoritm cu cheie publică în care sunt incluse opțiunile de criptare și autentificare cu cheie privată și publică.
  • Suma de control - acționează ca o amprentă digitală a datelor, reprezentând un șir de litere și numere care formează suma cifrelor unor date digitale, în raport cu care se pot face comparații pentru a detecta erori sau modificări.
  • Verificarea redundanței ciclice (CRC) - reprezintă un cod de detectare a erorilor și o funcție de verificare utilizată în rețelele digitale și în dispozitivele de stocare pentru a găsi modificările datelor brute.
  • Validarea autorității de certificare (CA) - autoritățile de certificare emit semnături digitale și acționează ca părți terțe de încredere prin acceptarea, autentificarea, emiterea și menținerea certificatelor digitale. Astfel, autoritățile de certificare contribuie la evitarea realizării de certificate digitale false.
  • Validarea furnizorului de servicii de încredere (TSP) - o persoană sau o entitate juridică care efectuează validarea unei semnături digitale în numele unei companii și oferă rapoarte de validare a semnăturii.

Semnătura digitală se realizează cu ajutorul unui software de semnare, cum ar fi un program de e-mail, pentru a furniza un hash unidirecțional al datelor electronice care urmează să fie semnate. Acel hash reprezintă un șir de litere și numere de lungime fixă, generat de un algoritm. Cheia privată a creatorului semnăturii digitale este apoi utilizată pentru a cripta hash-ul. Hash-ul criptat, împreună cu alte informații (cum ar fi algoritmul de hashing), reprezintă semnătura digitală.

Așadar, o semnătură digitală are un rol important pentru marile instituții, dar și pentru firmele care doresc să aibă o mai bună securitate a procesului digital. De asemenea, o semnătură digitală ajută la semnarea unui document din confortul propriei locuințe, ceea ce facilitează procesul de angajare.

Citeste si:
Semnarea electronică a documentelor de muncă, sfârșitul unei ere. În ce condiții se aplică?
Semnarea electronică a documentelor de muncă, sfârșitul unei ere. În ce condiții se aplică?

Surse: techtarget.com, zoho.com

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Cum se pot semna documentele la distanță