Lectură de 5 minute

01 Apr 2020 - Știri și Noutăți

Cum schimbă coronavirus programul de funcționare a magazinelor alimentare

Andra Imbrea

Abonează-te pe  

Marile lanțuri de retail au anunțat deja modificări în programul de funcționare a magazinelor din întreaga țară, în condițiile în care România este afectată de criza generată de coronavirus, iar autoritățile au impus restricții de circulație. 

Pentru a-și proteja angajații și clienții, retailerii din România au anunțat măsuri noi de protecție, case speciale, precum și un orar de funcționare diferit.

Mega Image a anunțat că modifică programul de funcționare în magazinele sale pentru a permite dezinfectare, igienizarea și aprovizionarea locațiilor. Astfel, noul program de funcționare a magazinelor Mega Image, cât și Shop&Go este între orele 08:00 și 21:00. De asemenea, în interval orar 11:00 - 13:00 au prioritate la cumpărături persoanele cu vârsta de peste 65 de ani și persoanele cu dizabilități.

Hipermarketurile și supermarketurile Auchan, precum și magazinele de proximitate MyAuchan clasice sunt deschise pentru clienți, încă de pe 23 martie 2020, într-un program zilnic, de luni până duminică, de la 8.00 la 21.00. Excepție fac Auchan Cotroceni, care are un program zilnic între orele 8.00-20.00, și supermarketul Auchan Obor, care de luni până sâmbătă este deschis de la 8.00-21.00, iar duminica în intervalul 8.00-18.00. Magazinele MyAuchan din stațiile Petrom rămân deschise non-stop.

Cum s-a modificat programul supermarketurilor

cora România a luat decizia de a modifica programul hypermarketurilor sale, în concordanță cu noile măsuri anunțate de către autorități. Noul program permite angajaților și clienților să ajungă la timp acasă, după închiderea magazinelor, respectând interdicția de circulație, precizează retailerul.

Astfel, toate magazinele cora vor fi deschise între orele 07:30 – 20:30, iar accesul între orele 07:30 – 08:00 este dedicat cadrelor medicale. Inițial, acest interval era dedicat și persoanelor vârstnice.

Și Profi a anunțat că face schimbări în programul de funcționare. Astfel, retailerul își scurtează orarul astfel încât magazinele sale sunt deschide între 08:00 și 20.00 în întreaga țară, excepție făcând zonele în care autoritățile locale impun un program mai redus. Magazinele Profi care aveau program non-stop se conformeaza si ele noului program.

Cadrele medicale și angajații MAI au prioritate în cadrul magazinelor Profi, în timp ce persoanele cu vârstă de peste 65 de ani au prioritate în intervalul 11:00 - 13:00.

Citeste si:
Leroy Merlin a închiriat două spații comerciale ale Cora. Când și unde vor fi deschise noile magazine de bricolaj 
Leroy Merlin a închiriat două spații comerciale ale Cora. Când și unde vor fi deschise noile magazine de bricolaj 

Pentru un maxim de protectie, angajatii magazinelor PROFI vor lucra in schimburi de cate 12 ore. Astfel, cei care incheie un schimb vor reveni la lucru doar dupa o zi de pauza, timp in care spatiul a fost integral dezinfectat pentru a evita transmiterea vreunui pericol de la o tura la alta.

Lidl a anunțat de asemenea modificări în programul de funcționare. Astfel, încă de pe 30 martie, magazinele Lidl sunt deschise de luni până sâmbătă de la 07:30 la 21:00, iar în zilele de duminică de la orele 09:00 la 18:00.

Excepție de la acest program fac magazinele din orașele în care autoritățile locale au emis reglementări speciale privind programul de funcționare al supermarketurilor. Programul tuturor magazinelor Lidl poate fi văzut aici.

Modificări de program retaileri

Retailerul Penny, care deține pe plan local 257 magazine, și-a modificat programul de funcționare încă de joi, 26 martie. Principalele două modificări se referă la ora de închidere şi la prioritatea acordată persoanelor în vârstă.

Astfel, de luni până sâmbătă, în Bucureşti - Ilfov, noul program va fi 7:00 - 21:00, iar în restul ţării 7:30 - 21:00. Excepţii fac trei magazine care sunt amplasate în centrele comerciale din Braşov, Piteşti şi Piatra Neamţ şi care vor funcţiona de luni până sâmbătă în intervalul orar cuprins între 8:00 şi 21:00.

Duminica, programul va fi 8:00 - 20:00 în oraşele mari precum Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Constanţa, Craiova, Braşov, Galaţi, Oradea, Brăila, Arad, Piteşti, Sibiu, Bacău, Târgu Mureş, Baia Mare, Buzău, Botoşani, Satu Mare etc şi 8:00 - 19:00 în oraşele cu sub 100.000 de locuitori, precum Botoşani, Târgu Jiu, Târgovişte, Focşani, Bistriţa, Reşiţa, Tulcea, Călăraşi, Alba Iulia, Giurgiu, Deva, Hunedoara şi altele.

Penny Market introduce şi măsuri speciale pentru persoanele vârstnice, de peste 65 de ani. Pentru ca acestea să poată efectua cumpărăturile în siguranţă, au prioritate în magazin şi la casa de marcat în intervalul orar 11:00 - 13:00.

Kaufland nu a făcut nicio modificare în programul de funcționare. Astfel, magazinele din rețeaua Kaufland rămân deschise zilnic, de luni până sâmbătă, între 07:30 și 22:30, iar duminică de la 08:00 la 20:00. Eventualele modificări în programul de funcționare a magazinelor Kaufland sunt anunțate pe site-ul retailerului.

Nici retailerul Selgros nu a modificat orarul de funcționare în cadrul locațiilor Selgros. Astfel că locațiile Selgros sunt deschise de la 06:00, 07:00 sau 08:00 dimineața până la 21:00 sau 22:00, în funcție de locație și perioada din timpul săptămânii sau weekend, însă în intervalul orar 11:00 - 13:00 persoanele cu vârsta de peste 65 de ani au prioritate. Aici se găsește programul complet al magazinelor Selgros.

Sursă foto: Makistock/Shutterstock

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Cum schimbă coronavirus programul de funcționare a magazinelor alimentare