Lectură de 5 minute

27 Nov 2023 - Știri și Noutăți

Cum să îți creezi un stil vestimentar extravagant, istorie și retail

Advertorial

Abonează-te pe  

Nu putem spune că moda nu este interesantă…din contră! Fashion-ul este un subiect foarte iubit, de bărbați, de femei, de copii. Însă, fără nicio îndoială, doamnele sunt cele mai mari consumatoare de modă, iar o mulțime de branduri se dedică lor atunci când creează diverse ținute. Stilurile sunt câte fire de iarbă există, fiind de mult apuse timpurile când modă se ducea într-o singură direcție. Acum poți purta ce vrei, iar dacă ținuta ta se încadrează cu succes într-un anume stil, cu atât mai bine.

Sursa foto: Laura Olteanu

Scurt istoric de modă

De când există civilizație, există și fashion. Oameni au fost mereu preocupați de ceea ce pun pe ei. În Preistorie, se îmbrăcau în piei de animale sau blănuri, însă ce era mai interesant, era faptul că își accesorizau veșmintele cu diverse “bijuterii”. Acestea erau confecționate din oase, scoici, pietre. Cu timpul, moda s-a mai cizelat, iar în antichitate deja putem spune că existau ținute gândite cu mult în avans, iar podoabele pur și simplu te dădeau pe spate.

Să ne gândim numai la piesele neprețuite găsite în mormântul faraonului Tutankamon, la bustul lui Nefertiti sau la alte minunății descoperite în săpăturile efectuate de arheologi. Cu timpul, hainele au devenit din ce în ce mai complexe, iar extinderea comerțului a adus cu sine posibilitatea de a folosi materiale cât mai multe. Mătasea este unul din materialele textile pe care toate popoarele l-au adorat. Este adevărat că acest textil are în spate o poveste atractivă, însă și modul în care arată nu este mai prejos. Revenind la ținute, putem spune că odată cu perioada Renașterii, acestea au început să fie din ce în ce mai complicate. Să ne amintim de tablourile ce o reprezentau pe Gloriana, adică Regina Elisabeta Tudor. Piesele pe care le purta erau cu adevărat extravagante.

Apoi ajungem la curtea lui Ludovic al XIV, precum și a succesorilor săi, până la Maria Antoaneta care, după părerea noastră, a fost regina nu numai a Franței, ci și a extravaganței duse la superlativ. Dacă după Revoluția Franceză lucrurile s-au mai domolit, anii 1920 au adus o “trezire” în fashion. După anii 1970, stilurile au început să se suprapună, având un apogeu în anii ‘80.

Extravaganța în modă

Nu este niciun secret faptul că cei mai extravaganți creatori de modă cunoscuți sunt Vivienne Westwood, Jean Paul Gaultier sau Alexander McQueen. Avem și noi în țară noastră câteva nume, ținute extravagante putând găsi pe site-ul lauraolteanu.ro. Extravaganța în fashion s-a născut din dorința de a fi altfel, de a da femeii acea putere incontestabilă asupra stilului vestimentar, dar și asupra vieții sale în general. Deși multe persoane încă privesc cu scepticism acest stil, din ce în ce mai multe persoane îl adopta, cu succes, reușind de fiecare dată să fie admirate sau să stârnească controverse.

Extravaganța nu se rezumă doar la haine, fiind un mod de viață. Felul în care te îmbraci, atitudinea, mersul, accesoriile…toate aceste desăvârșesc stilul pe care îl afișezi.

Cum să te îmbraci altfel

Dacă atunci când pui ceva pe tine, îți dorești să nu semeni cu nimeni, înseamnă că stilul extravagant este ceea ce căutai. Asta înseamnă că va trebui să alegi piese ce poate la prima vedere nu au nicio legătură una cu cealaltă, însă ele pot fi “asamblate” într-un mod coordonat, inteligent, cu accesorii atent alese. Acest stil este greu de digerat, iar pentru unii greu de înțeles. Trebuie să ai ochiul format, pentru că între o ținută extravagantă autentică și un kitsch total este o linie foarte subțire. Pentru a te îmbracă în cel mai autentic mod posibil, inspiră-te de la creatorii pe care i-am enumerat mai sus. Nu spune nimeni că trebuie să îți cumperi ținute de mii de Euro. Dar poți să apelezi la designerii români pentru că, așa cum am specificat, avem și noi “extravagantii” noștri.

Culori vs. uni

Multe persoane, atunci când se gândesc la o ținută extravagantă văd multe culori. Nu este nimic greșit pentru că, de obicei, hainele alese trebuie fie o explozie de nuanțe. Acestea trebuie însă să respecte niște reguli, pe care doar cunoscătorii le știu. Te poți inspira de pe internet, existând manuale întregi de stil ce te pot învață despre cum să adopți astfel de outfit-uri. Desigur, dacă te-ai “născut” cu un simt estetic desăvârșiți, atunci totul va fi o joacă de copii. Să nu crezi însă că outfit-urile uni, ce par a fi parte din stilul minimalist, nu pot fi extravagante. Să luăm o ținută neagră complet…dacă adopți stilul rock sau gotic, poți fi cea mai extravagantă persoană din lume. Alege corsete din piele, bluze cu dantelă, accesorii metalice gotice, bocanci cu ținte…cu siguranță nu vei trece neobservată pe stradă.

Citeste si:
Cum să alegi haine la modă pentru diferite condiții meteorologice?
Cum să alegi haine la modă pentru diferite condiții meteorologice?

Alte trucuri de stil

Cum spuneam mai sus, a fi extravagant nu înseamnă doar să porți haine “năstrușnice”. A fi astfel, în adevăratul sens al cuvântului, este un stil de viață, o atitudine pe care dacă nu o ai nu ai făcut absolut nimic. De exemplu, părul tău nu are nevoie de o tunsoare cuminte sau o culoare banală. Tunde-te ciudat sau vopsește-ți părul într-o culoare neon. Acum nu mai este nicio problemă să ai podoaba capilară verde, roz sau albastru. Dacă nu dorești să ai permanent astfel de nuanțe, ci doar să experimentezi, încearcă nuanțatoarele fără amoniac. Acestea se vor duce după doar câteva spălări. Fii îndrăzneață când mergi pe stradă, nu privi niciodată în pământ, stai dreapta, iar zâmbetul trebuie să fie cât mai des pe fața ta. Poate că persoanele extravagante par puțin arogante, însă nu este deloc așa. Ele sunt diferite, fiind capabile să vadă mai mult, să nu accepte să se încadreze în regulile societății în ceea ce privește moda.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Cum să îți creezi un stil vestimentar extravagant, istorie și retail