Lectură de 4 minute

27 Feb 2024 - Știri și Noutăți

Cum arată cifrele Simtel odată cu lansarea noii linii de business, în 2023

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Simtel Team, companie românească de inginerie și tehnologie listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București și lider național în domeniul energiei regenerabile, raportează, la nivel consolidat, o cifră de afaceri de 295,6 milioane de lei în 2023, o creștere cu 112% față de 2022 și un profit net de 27,4 milioane de lei, o apreciere cu 115% comparativ cu anul anterior. EBITDA la nivel consolidat în 2023 a fost de 36,8 milioane de lei, o creștere cu 117% față de anul 2022 și cu 17% mai mare față de bugetul de venituri și cheltuieli asumat de companie pentru anul 2023. 
 

Sursa foto: Simtel

Rezultatele financiare la nivel consolidat includ performanțele înregistrate de Simtel Team, Simtel Solar, entitatea din Republica Moldova în care Simtel deține întreaga participație, precum și ANT Energy și Agora Robotics, companii în cadrul cărora Simtel Team deține o participație de 51%.

Portofoliul de clienți s-a extins cu 87 clienți noi, fiind în prezent alcătuit din companii din sectoare diverse, precum retail, turism, agricultură, fabrici și spații logistice. 2024 se anunță a fi un an cel puțin la fel de intens, luând în considerare că începând cu anul acesta am devenit și furnizor de energie prin obținerea licenței aferente. Odată cu această nouă linie de business, ne consolidăm poziția de lider de piață prin punerea la dispoziția clienților noștri a unui pachet complet de produse și servicii integrate.

Mihai Tudor, CEO și membru executiv al Consiliului de Administrație al Simtel Team

La nivel individual, cifra de afaceri a Simtel s-a ridicat la 290,6 milioane de lei în 2023, o creștere cu 112% comparativ cu 2022, iar profitul net a fost de 27,7 milioane de lei, o majorare cu 139% față de anul precedent.

În 2023, divizia de energie regenerabilă a companiei a contribuit cu 89% la cifra de afaceri la nivel individual, generând venituri de aproximativ 258,6 milioane de lei, comparativ cu 105,5 milioane de lei generate în 2022. Telecomunicațiile au contribuit cu 10% la cifra de afaceri, și au generat venituri de circa 29,1 milioane de lei în 2023, față de 28,8 milioane de lei în 2022. Ponderea celorlalte linii de business a reprezentat 1% din cifra de afaceri totală, la nivel individual, acestea generând venituri de 2,9 milioane de lei în 2023 comparativ cu 2,7 milioane de lei generate în anul anterior.

Pe lângă atragerea de clienți noi, pe parcursul anului trecut, Simtel a continuat colaborarea cu clienții existenți, cu unii dintre aceștia demarând proiecte noi, precum în cazul CTP România, dezvoltator de spații industriale și logistice, pentru care compania lucrează la construirea și instalarea unor instalații fotovoltaice pe acoperișurile a 11 clădiri ale acestuia. De asemenea, tot în 2023, compania a finalizat pentru Grunman Energy instalarea celei mai mari centrale electrice fotovoltaice pe acoperișul unei singure clădiri din România și anume centrul logistic Dedeman Turda. Centrala electrică fotovoltaică este instalată pe acoperișul centrului logistic al Dedeman din Turda și are o putere instalată de aproximativ 4,1 MWp prin intermediul a circa 10.000 de panouri fotovoltaice, care se întind pe o suprafață de 40.000 mp.

De asemenea, în 2023, Simtel a finalizat prima fază a parcului fotovoltaic de la Pleșoiu, județul Olt, moment în care a lansat oficial o nouă linie de business, respectiv producerea de energie electrică regenerabilă. În plus, la finalul anului trecut, compania a finalizat investiția într-un spațiu logistic, în Băicoi, județul Prahova, care a devenit un hub de aprovizionare pentru toate activitățile derulate de grup. Prin intermediul noii facilități de depozitare, Simtel va diminua timpii de transport și distanțele de livrare cu cel puțin 15%, și de asemenea, va optimiza durata de stocare a echipamentelor.

Citeste si:
5 to go pregătește lansarea mai multor produse de snacking în retail
5 to go pregătește lansarea mai multor produse de snacking în retail

ANT Energy, compania în care Simtel a investit la finalul anului 2021, a avut parte de o activitate dinamică pe parcursul anului trecut, proiectele de prognoză de producție de energie în parcurile fotovoltaice fiind în continuare pe un trend ascendent. În plus, la începutul lui 2023, Simtel și ANT Energy au efectuat o investiție strategică în start-up-ul Custom Soft Solutions (CSS), prin achiziționarea unui pachet minoritar, de 29% de către Simtel și 20% de către ANT Energy. Datorită acestei investiții, Simtel și-a consolidat poziția în industrie, având la dispoziție resursele necesare de a gestiona întregul ecosistem de energie al unui client – construirea și instalarea de centrale electrice fotovoltaice, la care sunt adăugate servicii conexe specifice.

Agora Robotics, start-up în care Simtel deține 51% începând cu anul 2022, a lansat în premieră, în cadrul Automatica Munchen, cel mai important eveniment de roboți și automatizare din Europa, primul robot mobil autonom pentru curățat pardoseli dezvoltat de o companie românească. Obiectivul este ca acest robot să intre în producția de serie pe parcursul anului 2024.

Simtel Team este o companie românească, fondată în 2010 de trei antreprenori români - Iulian Nedea, Sergiu Bazarciuc și Radu Vilău. Compania este listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București sub simbolul bursier SMTL și operează în 3 domenii de activitate – integrator de soluții în domeniul telecomunicațiilor, energie regenerabilă și automatizări industriale. Compania a livrat cu succes proiecte în fiecare dintre aceste domenii clienților aflați atât în România, cât și în străinătate.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Cum arată cifrele Simtel odată cu lansarea noii linii de business, în 2023