Lectură de un minut

26 Sep 2022 - Știri și Noutăți

Câtă mâncare se aruncă în restaurantele și cantinele din România. De ce nu este donată

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Aproape trei sferturi din restaurantele din România aruncă alimente – unele dintre ele chiar până la 15% din mâncarea produsă într-o zi. Acestea sunt rezultatele primului studiu privind risipa alimentară în sectorul HoReCa de la noi. Care ar fi însă soluțiile?

Conform datelor colectate în primul studiu de acest tip privind sectorul HoReCa din România, 73% dintre respondenți se confruntă cu risipa alimentară. Însă 55% au implementat deja măsuri pentru a o reduce.

Cea mai importantă și practică metodă de a reduce risipa alimentară este raportarea corectă dintre cererea de produse și achiziția materiei prime. Cu alte cuvinte, restaurantele iau în calcul fluxul de clienți din anumite perioade, pentru a calcula necesarul de materie primă, astfel încât să evite surplusul care conduce, de cele mai multe ori, la o cantitate mai mare de alimente aruncate.

Vara și în week-end se aruncă cea mai multă mâncare în restaurante

Jumătate dintre restaurante aruncă zilnic între 1-5% din mâncarea produsă, iar 20% aruncă între 5-15%. În topul celor mai aruncate produse se află materiile prime – fructe, legume, carne – în proporție de 70%, urmate de mâncărurile deja preparate (30%). Pentru 3 din 10 operatori, risipa are loc exclusiv în bucătărie, în timp ce pentru ceilalți 7 din 10, aceasta se produce în restaurant sau în ambele locuri.

Majoritatea respondenților (81%) au declarat că vara se risipește cea mai mare cantitate de mâncare. Temperaturile ridicate, dar și numărul mult mai mare de clienți din sezonul estival sunt câteva dintre motive. De asemenea, aproape o treime au afirmat că în weekend înregistrează un grad mai mare de risipă, față de zilele din cursul săptămânii.

Mai multe pe wall-street.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Câtă mâncare se aruncă în restaurantele și cantinele din România. De ce nu este donată