Lectură de 4 minute

26 Jul 2022 - Știri și Noutăți

Cărțile de vacanță au crescut vânzările Libris.ro

Otilia Caloian

Abonează-te pe  

Vara aceasta românii au adăugat pe lista de lectură în medie patru cărți, iar pe primul loc în preferințele lor se află titlurile de dezvoltare personală, respectiv cele de beletristică, arată o analiză a Libris.ro, librărie de referință pe piața din România. Analiza primei jumătăți a verii (1 iunie -15 iulie) relevă de asemenea că peste 25% din vânzări provin din cărțile pentru copii, aproape o dublare față de anii precedenți. Comanda medie a ajuns la 112 lei, iar cele mai multe comenzi au plecat spre București, Cluj, Iași, Prahova și Timiș.

În timp ce Antoine de Saint-Exupery, Roald Dahl și Lise Bourbeau sunt autorii preferați ai românilor în această vară, topul celor mai bine vândute cărți este dominat de titluri recunoscute internațional, cum ar fi Cum să ne păstrăm copiii aproape- Gordon Neufeld, Gabor Mate, Matilda- Roald Dahl și Când corpul spune nu - Gabor Mate.

Ioana Pârvulescu, Ela E.H, Alex Moldovan, Ioana Chicet-Macoveiciuc și Dumitru Constantin Dulcan se numără printre cei mai vânduți autori români în perioada analizată, urmați de Alec Blenche, Gellu Naum, Tony Mott, Cornelia Funke și Ioana Nicolaie.

Vânzările de cărți în engleză au crescut cu 150%

Un interes crescut a fost anul acesta pentru cartea în limba engleză, care a avut o creștere cu 150% față de anul trecut.

“De la an la an, în această perioadă, observăm un interes tot mai mare din partea cititorilor care caută, pentru a pune în bagajul de vacanță, nu numai cărți de beletristică, dar și cărți de dezvoltare personală, psihologie, biografii ori cărți în engleză. Iar topurile noastre vorbesc de la sine - cărțile bune de citit în concediu sunt cele pe care nu poți să le lași din mână, care te prind, te captivează ori în care găsești răspunsuri, fie că vorbim de autocunoaștere, dezvoltare personală ori parenting”, a declarat Laura Țeposu, CEO Libris.ro.

Care sunt cele mai bine vândute cărți pentru copii

În ceea ce privește lectura copiilor, printre cele mai citite cărți sunt Recreația Mare și Singur pe lume, dar și Matilda semnată de Roald Dahl, alături de volumele bine cunoscute Dumbrava minunată, Micul prinț ori Amintiri din copilărie. Acestea arată o diversificare a listei de lecturi de vară, în completarea celei primite la școală venind titluri actuale, îndrăgite de copii la nivel global.

Pe segmentul de carte școlară, topurile de vânzări în perioada 1 iunie - 15 iulie sunt dominate de culegeri de exerciții de matematică, teste recapitulative, alături de titluri non-fiction care ajută copiii să descopere lumea. Printre cei mai vânduți autori de carte școlară se numără scriitori consacrați, precum Ion Creangă și Mihail Sadoveanu, urmați de Jules Verne, Liviu Rebreanu, Antoine de Saint-Exupery.

Cărțile pentru copii și-au crescut constant ponderea în vânzările noastre, ajungând în prezent la peste 25% față de 15%, cât reprezentau în urmă cu trei ani. “Noi încurajăm lectura în rândul celor mici, atât printr-o ofertă vastă și variată de carte, cât și prin proiecte speciale, cum ar fi CarteTeca, prin care am dotat deja aproape 150 de biblioteci școlare cu titluri actuale și iubite de copii. Ne bucurăm că din bagajul de vacanță al copiilor nu lipsesc cărțile - atât titluri consacrate, cât și apariții noi, cărți de aventură, dar și enciclopedii”, a mai precizat Laura Țeposu.

Citeste si:
Harta României în volume citite: ce cărți au cumpărat românii în 2022, de pe Libris.ro
Harta României în volume citite: ce cărți au cumpărat românii în 2022, de pe Libris.ro

Media comenzilor plasate pe Libris.ro în prima jumătate a verii a fost de 112 lei, iar cele mai multe comenzi s-au făcut din București, Cluj, Iași, Prahova, Timiș, urmate de județele Brașov, Constanța, Argeș, Sibiu și Suceava.

Libris.ro a livrat peste 1,6 milioane de cărți în toată lumea

Afacere 100% românească, Libris a intrat pe piața de carte în 1991, cu librăria Șt. O. Iosif din Brașov. În 2009, apare Libris.ro care, în 13 ani de existență în online, a devenit nume de referință pe segmentul de librării, livrând comenzi către 1,6 milioane de clienți din întreaga lume.

În toți acești ani, Libris și-a asumat activ un rol de susținător al lecturii și a derulat campanii numeroase în acest sens. Din 2019, Libris a demarat proiectul CarteTeca, prin care își propune ca în cinci ani să ajungă în peste 350 de unități de învățământ, cu donații de volume actuale, care să-i atragă pe copii și adolescenți către lectură.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Cărțile de vacanță au crescut vânzările Libris.ro