Lectură de 3 minute

28 Oct 2021 - Știri și Noutăți

Cora permite accesul clienților în hipermarketurile aflate în incinta centrelor comerciale cu sau fără certificat verde

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Cora, unul dintre cei mai vechi retaileri din România, anunță că permite accesul în hipermarketurile sale aflate în incinta unor centre comerciale pentru toți consumatorii, posesori sau nu ai unor certificate verzi. 

,,Mai mult, atragem atenția că actuala formă a Hotărârii de Guvern adoptată pe 25 octombrie 2021 nu are prevederi vizavi de vreo interdicție expresă sau explicație privind felul în care se face accesul din galerii în hipermarket. Prin urmare, persoanele care nu pot prezenta un certificat verde vor avea acces în spațiul hipermarketurilor cora prin coridoare autonome și securizate, care nu permit deplasarea către alte spații comerciale din incinta galeriilor, astfel cum a rămas prevăzut și descris în prevederile Legii 55/2020.

Atragem atenția asupra unor confuzii privind definiția „unității alimentare”, noțiune reglementată de HG 843/1999, ignorată în acest moment. Ultimile modificări explică și descriu doar accesul în mall cu privire la restul activităților economice, dar nu au nicio prevedere legată de hipemarket – autoritățile înțelegând importanța respectării accesului clienților la activitatea alimentară esențială'', au explicat reprezentanții Cora.

Având în vedere statutul de magazin esențial al hipermarketurilor cora, ceea ce înseamnă, conform legislației în vigoare, că toți consumatorii au accesul liber, cora anunță că a organizat culoare și fluxuri separate de acces pentru persoanele care nu pot prezenta un certificat verde la intrarea în galeriile comerciale.

„Soluția Cora de organizare a modurilor de intrare în magazine respectă prevederile legale și apără dreptul la hrană al populației”, se arată în comunicatul emis de companie.

,,Tragem un semnal de alarmă că ignorarea statutului de magazine esențiale pentru retailerii alimentari care activează în cadrul unor centre comerciale discriminează această categorie, distorsionează piața și încalcă principiile concurenței loiale între actorii cu statut egal din acest sector.

Sunt astfel puse în pericol mii de locuri de muncă, securitatea unui întreg lanț de aprovizionare care implică mulți producătorii locali, și nu în ultimul rând sănătatea consumatorilor, care se vor îndrepta spre un număr limitat de magazine, creându-se aglomerație și favorizându-se nerespectarea condiției esențiale de distanțare socială'', a mai precizat retailerul.

Marile magazine cer autorităților reanalizarea legislației de acces

Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) a făcut o solicitare către autorități să elimine restricțiile impuse de ultimele reglementări, în legătură cu accesul populației în magazine, care comercializează instalații și echipamente de încălzire, de electricitate, sanitare și igienă, în contextul apropierii sezonului de iarnă precum și al disfuncționalităților infrastructurii de bază pentru populația din diverse localități, așa după cum au fost relatate în spațiul public.

Citeste si:
Schwarz Group, proprietarul Lidl și Kaufland, investește 200 de milioane de euro în extinderea online a celor două lanțuri de magazine
Schwarz Group, proprietarul Lidl și Kaufland, investește 200 de milioane de euro în extinderea online a celor două lanțuri de magazine

cora România, parte a grupului Louis Delhaize, este un brand de retail, prezent pe piața românească din 2003. După închiderea cora Baia Mare, brandul va opera 10 hipermarketuri în București și în marile orașe.

În iunie, cora a deschis un nou magazin cora Urban în București, situat în zona Pieței Victoria, pe Bd. Ion Mihalache nr. 40 și plănuiește alte unități până la finalul anului în Capitală și una în Cluj, anul viitor, urmând ca din 2023 să înceapă extinderea conceptului în fiecare oraș în care are hipermarket.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Cora permite accesul clienților în hipermarketurile aflate în incinta centrelor comerciale cu sau fără certificat verde