Lectură de 2 minute

23 Dec 2021 - Știri și Noutăți

Cooperativa Țara Mea: Deși prețurile alimentelor de bază sunt cu 15% până la 50% mai mari în piață, facem eforturi să le menținem în aceleași marje ca anul trecut

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Cooperativa Țara Mea susține că a stabilizat prețul alimentelor de bază pentru acest Crăciun în rândul producătorilor săi. Făina, mălaiul, orezul, legumele și conservele își păstrează prețul constant, în timp ce pentru ulei și carne de pui, la care prețurile au explodat, membrii asociației mențin o marjă de 10% plus față de anul trecut, după majorările din septembrie.

Carnea de porc a atins recorduri pe pieţele externe, iar prețul este cu 20% mai mare fată de anul trecut. Producătorii români nu pot să asigure doar 20% din consum, astfel importurile au crescut, potrivit cooperativei.

Potrivit datelor furnizate de către Institul Național de Statistică (INS) importurile de carne de porc s-au majorat, în primele opt luni din acest an, cu aproximativ 10%, față de anul trecut. Cele mai mari importuri au venit din Germania – 45.800 tone, Spania – 36.800 tone, Ungaria 34.300 de tone, Polonia – 17.800 tone, Olanda – 15.000 tone, Belgia – 12.200 tone, Danemarca- 5.700 tone și Italia – 4.600 tone.

Pentru o parte dintre produsele necesare românilor la masa de Crăciun, cum ar fi orezul sau uleiul, preturile au avut o creştere uşoară, de 10-15% în plus faţă de anul trecut. Toate produsele Țara Mea din această categorie își păstrează prețul constant pentru Craciun, fără nici o creștere, susține asociația.

Anul 2021 a fost un an dificil pentru producătorii români din cauza secetei, dar și a pandemiei, iar prețurile materiilor prime s-au majorat.

Cresc prețurile la legume și verdețuri

După un an dificil producătorii de legume autohtone sunt pregătiţi să aducă la raft legume şi verdeţuri la prețuri mai mari cu 10% fată de anul trecut. ceapa verde ajungând la 1,5 lei legătura, iar salata la aproape 2 lei.

„În ciuda inflației ne străduim ca în această perioada să menținem prețurile decente. Anul acesta prioritatea noastră este menţinerea preţului constant, în ciuda inflației”, a declarat preşedintele Cooperativei Ţara Mea, Florin Burculescu.

Conform Cooperativei Țara Mea cele mai cumpărate produse în această perioadă sunt carnea de porc, cârnații, varza murată, orezul sau uleiul. Nu lipsesc însă nici cozonacii, murăturile, legume și nici ciocolata.

Citeste si:
Alexandru Anghel, producător legume: Este mai nociv un crenvurșt decât o roșie cu pesticide 
Alexandru Anghel, producător legume: Este mai nociv un crenvurșt decât o roșie cu pesticide 

Cooperativa Țara Mea este o cooperativă agricolă din România, cu activități de cultivare a legumelor si creșterea animalelor, producția de lactate, conserve, mezeluri si produse de băcănie. Cu peste 1.300 de fermieri membri, produsele Ţara Mea sunt acum disponibile în reţeaua de supermarketuri Kaufland, în hipermarketurile Cora şi online, prin emag.ro.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Cooperativa Țara Mea: Deși prețurile alimentelor de bază sunt cu 15% până la 50% mai mari în piață, facem eforturi să le menținem în aceleași marje ca anul trecut