Lectură de 3 minute

14 Oct 2020 - Știri și Noutăți

Cooperativa Țara Mea a livrat 10.000 de tone de legume românești de peste 2 milioane de euro în acest sezon

Abonează-te pe  

Cooperativa "Ţara Mea" a livrat în acest sezon mai mult de 10.000 de tone de legume româneşti, în valoare de peste două milioane de euro, asigurând supravieţuirea a cel puţin 300 de fermieri autohtoni.

"În contextul în care, la început de an, România importa masiv legume, Ţara Mea a reuşit să livreze în acest sezon peste 10.000 de tone de legume româneşti, susţinând astfel producţia şi asigurând supravieţuirea a peste 300 de fermieri autohtoni. Producţia autentic românească a constat în roşii, castraveţi, ardei, ceapă şi va continua, în această toamnă, cu valori estimate de 1.200 de tone de rădăcinoase lunar", susțin reprezentanții Cooperativei, potrivit Agerpres.

În prezent, 300 de producători fac parte din programul 'Legume româneşti' susţinut de Ţara Mea şi cultivă legume pe o suprafaţă totală de 600 de hectare.

Reprezentanţii organizaţiei susţin că, la începutul sezonului trecut, producătorii locali acuzau pierderi masive, iar hipermarketurile se vedeau nevoite să importe legume, în lipsa sustenabilităţii, dar în prezent producţia controlată şi comenzile integrate au reuşit să schimbe balanţa, favorabil pentru fermierii români şi producţia românească.

"Specialiştii Ţara Mea, de la ingineri agronomi până la responsabili de conturi în relaţia cu marile lanţuri de magazine, au reuşit să creeze un lanţ unitar de producţie şi livrare, care, după 2 ani de muncă, reuşeşte să aducă legumele româneşti acolo unde le este locul: pe mesele românilor. Producţia controlată nu are rolul de a condiţiona producătorii locali, ci dimpotrivă, de a înlesni comunicarea dintre aceştia, pelrexum şi dintre ei şi marile lanţuri de magazine, astfel încât să nu fie irosite produse şi resurse. Este evident că, dacă întreaga ţară produce tomate în aceeaşi săptămână, acestea nu vor putea fi vândute sau că, dacă nu pot răspunde la 2-3 comenzi diferite, vor obliga hipermarketul să importe. Din fericire, fermierii noştri au înţeles, au văzut rezultatele în propriile buzunare şi din ce în ce mai mulţi producători locali ni se alătură", a declarat Florin Burculescu, preşedinte Cooperativa Ţara Mea.

În acest moment, 300 de producători locali, organizaţi sub brandul Ţara Mea, livrează legume proaspete în magazine, iar pentru sezonul de toamnă, estimează livrări de 1.200 tone/lună reprezentând rădăcinoase şi cartofi româneşti.

Potrivit sursei citate, proiectul pentru anul viitor presupune identificarea, stocarea şi înmulţirea seminţelor din soiuri autentice româneşti,"până nu începem să le uităm gustul", încurajarea producţiei în bazinele legumicole tradiţionale ale României, precum şi asigurarea de suport juridic şi consiliere pentru înfiinţarea de noi cooperative, mai mici, care să le asigure, în timp, independenţa producătorilor locali.

De asemenea, având ca scop propus ca anul viitor să fie înjumătăţite importurile de legume la nivel naţional, Ţara Mea pregăteşte cea mai mare platforma naţională de legume, instrument online care va asigura contactul direct între fermierii locali şi hypermarketuri, fără intermediari.

Citeste si:
Schwarz Group, proprietarul Lidl și Kaufland, investește 200 de milioane de euro în extinderea online a celor două lanțuri de magazine
Schwarz Group, proprietarul Lidl și Kaufland, investește 200 de milioane de euro în extinderea online a celor două lanțuri de magazine

Brandul Ţara Mea livrează, încă din 1996, produse româneşti autentice, de cea mai bună calitate. Cooperativa Ţara Mea este cea mai mare cooperativa agricolă din România şi are peste 1.000 de fermieri membri, cu activităţi pornind de la cultivarea legumelor, procesarea lactatelor şi până la producţia de carne de porc şi pasăre, produse finite şi băcănie.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Cooperativa Țara Mea a livrat 10.000 de tone de legume românești de peste 2 milioane de euro în acest sezon