Lectură de 3 minute

28 Jun 2023 - Știri și Noutăți

Comercianții vor avea noi obligații privind afișarea prețurilor

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) impune operatorilor economici să afișeze prețul cel mai mare și cel mai mic al unui produs cu același font, culoare și dimensiune, în cazul reducerilor.

 

Sursa foto: Pixabay

În acest context, președintele ANPC, Horia Constantinescu, a anunțat că perioada în care prețul mare era scris mic și prețul mic era scris mare s-a încheiat.

"Fac public un ordin semnat de mine, în calitate de președinte, la inițiativa directorului general Paul Anghel, privind prețurile și afișarea acestora! Perioada în care prețul mare era scris mic și prețul mic era scris mare, pentru a vă atrage și a crea situații nedorite și neașteptate, s-a încheiat! Mai ales persoanele mai în vârstă, în unele farmacii, de exemplu, luau un produs de pe raft uitându-se la prețul mic, scris la fel de sus ca și raftul, pentru ca apoi să afle la casa de marcat că eticheta era mică, mică până jos și prețul era mare, dar real, fără a avea eventual o cartelă magică! De astăzi, în 30 de zile, nu vor mai exista prețuri pentru care ar fi trebuit să se folosească lupa!", a declarat președintele ANPC, Horia Constantinescu.

ANPC anunță controale în piețe și marile lanțuri de magazine

De asemenea, ANPC va demara în perioada următoare acţiuni de control pentru supravegherea pieţei produselor alimentare şi a unităţilor de alimentaţie publică, transmite directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, într-o postare pe Facebook, notează Agerpres.

Vor fi verificate condiţiile de expunere, prezentare şi comercializare ale alimentelor, respectarea prevederilor legale la transportul şi depozitarea produselor alimentare (respectarea condiţiilor de temperatură impuse de actele normative în vigoare sau de producători, expunerea la comercializare).

Paul Anghel: Nu cumpăraţi produse alimentare din locuri neautorizate

Totodată, el a menţionat câteva sfaturi cu privire la cumpărarea produselor alimentare în perioadele cu temperaturi ridicate (caniculă).

"Nu cumpăraţi produse alimentare din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu vă poate elibera bonul cu care să justificaţi tranzacţia comercială şi, astfel, riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea", a scris Paul Anghel.

În același timp, el recomandă cumpărătorilor să verifice cu atenţie data durabilităţii minimale, data limită de consum a produselor (termen de valabilitate).

Citeste si:
RetuRO deschide licitația pentru saci de plastic. Cât timp au la dispoziție furnizorii pentru a se înscrie în procedura de selecție 
RetuRO deschide licitația pentru saci de plastic. Cât timp au la dispoziție furnizorii pentru a se înscrie în procedura de selecție 

"Verificaţi în mod direct caracteristicile produsului (miros, culoare, aspect etc.) având în vedere că temperaturile ridicate favorizează procesul de alterare a produselor alimentare şi refuzaţi produsele care prezintă caracteristici de produs alterat (aspect măzguit, miros de acru, aspect spongios de început de fermentare, produs deformat şi consistenţa moale-îngheţată, ambalaje deformate etc.). Atunci când cumpăraţi produse alimentare, acordaţi atenţie deosebită asupra modului de prezentare a ambalajului. În cazul în care ambalajul este bombat, prezintă deformări sau este rupt înseamnă că produsul nu mai prezintă deplină siguranţă pentru sănătatea dumneavoastră. Evitaţi să achiziţionaţi astfel de produse.", a mai scris şeful ANPC.

Mai mult, el recomandă cumpărătorilor să verifice dacă este respectată temperatura la care este depozitat/expus la vânzare produsul alimentar ales de dumneavoastră (temperatura menţionată de producător pe eticheta ce însoţeşte produsul trebuie să coincidă cu temperatura la care este expus la comercializare produsul achiziţionat).

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Comercianții vor avea noi obligații privind afișarea prețurilor