Lectură de 4 minute

07 Dec 2022 - Știri și Noutăți

Câți bani cheltuie românii de Crăciun?  Trucuri pentru a-ți optimiza bugetul în perioada sărbătorilor

Cristina Marin

Abonează-te pe  

Crăciunul reprezintă pentru mulți oameni una dintre cele mai costisitoare perioade ale anului, având un impact financiar semnificativ asupra bugetului. Odată cu criza mondială și prețurile care au crescut în ultimele luni, mulți oameni sunt îngrijorați de sumele de bani pe care trebuie să le cheltuiască. Dacă vrei să-ți optimizezi cheltuielile și să faci alegeri eficiente este bine să îți planifici din timp cumpăturile.

Sursa foto: Waterdrop

Trucuri pentru a-ți optimiza bugetul în perioada sărbătorilor

  • Primul lucru care trebuie făcut este să-ți faci un buget cu toate estimările pentru această perioadă.
  • Poți opta pentru comparatoarele de prețuri pe care le găsești online pentru a afla care sunt brandurile care oferă cel mai bun preț pentru produsele pe care dorești să le cumperi.
  • Majoritatea comercianților vor trimite periodic coduri de reducere clienților prin e-mail. Abonează-te la newsletter-ul magazinelor unde vei cheltui cei mai mulți bani în săptămânile premergătoare Crăciunului pentru a putea beneficia de reduceri, livrare gratuită sau alte promoții.

Cumpărăturile online, tot mai apreciate de români

Sectorul e-commerce românesc a atins pragul de 6,2 miliarde de euro la finalul anului 2021, cu aproximativ. 10% mai mult decât în 2020 când valoarea comerțului online a fost estimată la 5,6 miliarde de euro, potrivit estimărilor ARMO și GPeC.

Dacă pentru masa de sărbători românii preferă supermarketurile, pentru achiziționarea cadourilor, mediul online este prima opțiune, urmată apoi de supermarketuri și mall-uri.

Potrivit datelor Reveal Marketing Research din 2021, o treime (36%) dintre respondenții unui studiu realizat pe un eșantion de 1.000 de respondenți au declarat că au preferat să comande cadouri online, comparativ cu 31% în anul precedent. Așadar, față de anul 2020, în 2021 trendul s-a menținut constant, cu o ușoară creștere a procentului (5%), iar românii se arată tot mai deschiși spre varianta de shopping online.

Chiar dacă alegi să achiziționezi cadourile online, este important ca acest lucru să fie făcut din timp pentru a obține cele mai atractive prețuri și, în plus, trebuie să iei în considerare că transportul durează mult mai mult în această perioadă a anului.

Inflația de Crăciun și creșterea costurilor

În 2021, românii din mediul urban au alocat pentru toate cheltuielile din perioada sărbătorilor o sumă mai mare de 2.000 de lei, potrivit unui studiu realizat de firma de cercetare iSense Solutions.

În prezent, inflația la nivel mondial va afecta și cumpărăturile de Crăciun din acest an. Potrivit studiului WorldRemit 2022 Cost of Christmas, multe familii din întreaga lume ar trebui să se aștepte să cheltuiască până la 156% din venitul lor lunar de Crăciun în acest an din cauza inflației în creștere.

Datele Deloitte în ceea ce privește comerțul cu amănuntul relevă că și anul acesta produsele vestimentare și accesoriile vor reprezenta cea mai mare sumă -22% din cheltuielile consumatorilor pentru cadouri în sezonul sărbătorilor de iarnă, urmate de achizițiile în materie de alimente, băuturi și produse electronice, fiecare cu 14%.

Citeste si:
Undelucram.ro: Care au fost cei mai apreciați angajatori în 2023
Undelucram.ro: Care au fost cei mai apreciați angajatori în 2023

Optează pentru cadouri sustenabile

O opțiune de a salva acest Crăciun este să realizezi cadouri handmade. Cadourile nu trebuie să fie întotdeauna cumpărate din magazine.

Poți confecționa diverse obiecte personalizate care au un farmec aparte și îi vor bucura pe cei dragi, sau poți apela cu încredere la magazinele specializate în produse handmade unicate. Pe lângă faptul că vei economisi bani, optând pentru cadouri lucrate manual vei proteja și mediul înconjurător.

Alege branduri cărora le pasă de mediul înconjurător și utilizează materiale durabile și reutilizabile pentru a reduce deșeurile în exces. Dacă ai în orașul tău un magazin cu produse la vrac, o idee excelentă de cadou este să să refolosești borcane pe care le ai deja și să le umpli cu dulciuri, condimente sau mici decorațiuni de sărbători.

Odată cu noile politici de protejare a planetei la nivel european, sustenabilitatea și grija față de mediu au devenit priorități pentru foarte multe companii, cum este și misiunea Waterdrop.

Chiar dacă nu ai suficient timp la dispoziție și ai tendința să amâni cumpăraturile pentru sărbători, vei avea o mare surpriză. Nu doar ca vei intra în criză de timp, dar vei găsi produse puține la prețuri mari. Încearcă să cumperi cadourile cât mai devreme, fără să fie necesar să aștepți târgurile de Crăciun.

Pentru mulți oameni încercarea de a respecta un buget fix de sărbători și restrângerea cheltuielilor, reprezintă aspecte mai puțin plăcute în această perioadă a anului.

Cu toate acestea, planificarea, împreună cu un plan de economii, pot transformă Crăciunul într-o experiență mult mai plăcută, iar magia sărbătorilor nu va întârzia să apară.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Câți bani cheltuie românii de Crăciun?  Trucuri pentru a-ți optimiza bugetul în perioada sărbătorilor