Lectură de 2 minute

28 Mai 2024 - Știri și Noutăți

Numărul masiv de comenzi de pe Temu și Shein au provocat o criză în industria transportului aerian la nivel mondial 

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

În fiecare zi, platformele chineze de comerț electronic Shein și Temu trimit în restul lumii echivalentul a 88 de avioane cargo Boeing 777 pline. Acest lucru a dus la mai mult decât dublarea tarifelor de transport, în timp ce impactul asupra mediului este, de asemenea, uriaș.   

 

Sursa foto: Unsplash

Pinduoduo, compania care deține Temu, a înregistrat anul trecut o creștere a vânzărilor de până la 241 %, în timp ce aplicația de modă Shein a reușit să își tripleze profiturile. Aceste cifre fenomenale fac să explodeze cererea de transport aerian de mărfuri, deoarece jucătorii din comerțul electronic aleg să aducă comenzile la clienți pe cea mai rapidă rută.

Acest lucru începe să ducă la probleme de capacitate, întrucât ambele companii trimit zilnic 9.000 de tone de marfă în aer - echivalentul a 88 de cargoboturi Boeing 777 cu încărcătură completă, relatează Forbes pe baza datelor unui sondaj realizat de Cargo Facts Consulting, citat de RetailDetail.eu. Prin comparație, se spune că Apple transportă „doar” 1.000 de tone de produse prin aer în fiecare zi.

Tarife în creștere

Fast-fashion-ul închiriază acum o treime din avioanele cargo pe distanțe lungi din lume. Acest lucru nu este lipsit de consecințe: prețurile pentru zborurile cargo din China către țările occidentale s-au dublat deja din 2019 și au crescut cu încă 14 % în luna aprilie a acestui an. Companiile aeriene nu se pot extinde suficient de repede: experții spun că, prin urmare, cererea va ajunge să depășească în cele din urmă oferta, în special în perioadele cheie de chilipiruri.

Inutil să mai spunem că apetitul consumatorilor occidentali pentru ofertele chinezești la prețuri mici creează un cost de mediu uriaș. Ambii actori din domeniul comerțului electronic sunt sub tirul criticilor din mai multe motive, pe lângă problemele legate de nerespectarea standardelor europene, de contrafacere și de întrebări legate de modul în care comercianții cu amănuntul tratează datele personale ale clienților lor.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Numărul masiv de comenzi de pe Temu și Shein au provocat o criză în industria transportului aerian la nivel mondial