Lectură de 2 minute

17 Oct 2022 - Știri și Noutăți

Ce se întâmplă cu investițiile producătorilor francezi de lactate din Rusia

Viorela Pitulice

Abonează-te pe  

Danone și Lactalis sunt doi producători importanți de lactate la nivel internațional, care dețin mai multe fabrici în Rusia. În contextul războiului din Ucraina, cele două companii anunță strategii diferite cu privire la prezența pe această piață: Danone părăsește Rusia, în timp ce Lactalis decide să își păstreze activităţile pentru a aproviziona consumatorii locali. 

 

 

Sursa foto: ricochet64, Shutterstock

După declanșarea războiului din Ucraina, Danone a ezitat multă vreme să părăsească Rusia. Vineri, însă, grupul a anunțat că începe procesul de transfer al activității din sectorul produselor lactate și vegetale, o decizie care ar putea să îi aducă pierderi de circa un miliard de euro.

Oficialii Danone susțin că este cea mai bună opțiune pentru a asigura pe termen lung performanța operațională a activității în interesul salariaților, consumatorilor și partenerilor, notează Les Echos.

De altfel, Danone a și oprit investițiile pe piață rusă de aproape șapte luni, în condițiile în care activitatea devenise dificilă în ultima vreme, din cauza lipsei materiilor prime.

Lactalis merge mai departe

Spre deosebire de Danone, grupul Lactalis, unul dintre cei mai mari producători mondiali de lactate, a anunţat că îşi va păstra activităţile din Rusia pentru a aproviziona piaţa alimentară locală.

”La acest moment, am decis să rămânem în Rusia. Considerăm astfel că ne îndeplinim misiunea de a hrăni populaţia civilă”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei, scrie Agerpres.ro.

În ultima vreme, în contextul tensiunilor geopolitice declanşate de invadarea Ucrainei de către Rusia, mai multe companii multinaţionale au decis să îşi vândă afacerile din Rusia. Sunt, însă, și firme occidentale, cum este Lactalis, care au decis să îşi menţină prezenţa pe piaţa din Rusia, insistând asupra rolului pe care îl joacă în furnizarea de produse de bază.

Francezii şi-au oprit totuși investiţiile industriale şi activităţile de publicitate în Rusia. De asemenea, compania a separat operaţiunile ruseşti de restul activităţilor sale.

Lactalis are patru fabrici de procesare şi aproximativ 1.900 de angajaţi în Rusia. În 2021, operaţiunile de pe piața rusă au contribuit cu aproximativ 1% la vânzările globale de 22 de miliarde de euro.

Citeste si:
Rusia revocă dreptul celor de la Carlsberg de a vinde în alte țări berea Baltika
Rusia revocă dreptul celor de la Carlsberg de a vinde în alte țări berea Baltika

În același timp, trebuie menționat și faptul că Lactalis a decis să îşi păstreze şi prezenţa din Ucraina, unde are trei facilităţi de producţie şi aproximativ 850 de angajaţi.

Grupul francez este prezent și pe piața din România, unde este lider de piaţă și deține 4 fabrici. În 2021, afacerile locale au depășit 1,2 miliarde de lei.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Ce se întâmplă cu investițiile producătorilor francezi de lactate din Rusia