Lectură de 3 minute

29 Apr 2024 - Știri și Noutăți

Care este versiunea de Windows care ți se potrivește?

Advertorial

Abonează-te pe  

Alegerea sistemului de operare potrivit pentru calculatorul sau laptopul tău este o decizie pentru care trebuie să ai în vedere o mulțime de aspecte. Windows-ul pe care îl alegi va dicta nivelul de performanță al device-ului tău, iar dacă nu pui în balanță toate elementele, cel mai probabil nu te vei bucura de laptopul tău la adevărata lui valoare. Așadar, ce trebuie să ai în vedere?

Sursa foto: unsplash.com

Cerințele de sistem și compatibilitatea aplicațiilor pot fi un factor care influențează alegerea ta

Chiar dacă ai luat în calcul toate specificațiile și ai decis că o licență pentru Windows 10 este cea mai bună alegere, este esențial să te asiguri că device-ul tău este compatibil cu această versiune. Probabil că te gândești că Windows 10 este printre cele mai comune variante, care se potrivesc oricărui device, indiferent cât de vechi sau nou. Însă chiar dacă este așa, compatibilitatea nu ține întotdeauna de “vârsta” laptopului sau calculatorului.

De exemplu, dacă ai un pc foarte nou, în funcție de componentele hardware, poate că va funcționa mai bine cu o licență Windows 11, pentru că versiunea 10 îi poate limita capacitățile și nu vei putea folosi specificațiile la nivelul proiectat. Același lucru se aplică și pentru device-urile ceva mai vechi, ale căror componente se pot dovedi prea învechite pentru cerințele solicitante ale unui sistem de operare mai nou, iar acest lucru va face ca laptopul să se miște greu și chiar să se închidă forțat.

Anumite sisteme de operare sunt create pentru laptopuri specifice, cum de exemplu un sistem macOS va funcționa cel mai bine pe un laptop Apple, chiar dacă l-ai putea instala și pe un device Windows. Alte limitări pot fi impuse de factori precum capacitatea procesorului, memoria RAM și spațiul de stocare disponibil, așa că analizează-le cu atenție.

Înainte să alegi versiunea de Windows potrivită, citește cu atenție cerințele minime impuse de fiecare opțiune, pe care le poți găsi pe site-ul producătorului. De asemenea, este important să le compari cu capacitățile dispozitivului tău pentru a te asigura că îl poate rula.

Pentru ce intenționezi să folosești sistemul de operare?

Chiar dacă toate sistemele de operare pot îndeplini și facilita funcții de bază, precum utilizarea pachetelor Office sau navigarea pe internet, când vine vorba despre rularea anumitor programe, unele sisteme sunt optimizate pentru task-uri specifice. În funcție de programele pe care le folosești cel mai des, se poate chiar ca o licență Windows să nu fie cea mai bună alegere.

Cele mai comune sisteme de operare sunt Windows, macOS și Linux, iar fiecare acoperă arii și industrii specifice, mai bine decât competitorii săi. De exemplu, când vorbim de licențe Windows, acestea sunt cea mai versatilă opțiune, pentru că se descurcă fără probleme în aproape toate task-urile. Aceste sisteme sunt apreciate atât pentru aspectele ce țin de productivitate, însă excelează la capitolul gaming. Cu toate astea, se descurcă la fel de bine și în zona IT, cum ar fi dezvoltarea de software, cât și în design și multimedia sau soluții de business.

În timp ce Windows este lider de piață pe zona de gaming, macOS nu se descurcă la fel de bine, iar majoritatea aplicațiilor și jocurilor nu sunt la fel de bine optimizate pentru acest sistem. Cu toate acestea, sistemul celor de la Apple se descurcă fără cusur cu task-urile ce țin de design grafic și multimedia, editare audio-video, producție muzicală și alte activități specifice profesioniștilor din domeniile creative.

Citeste si:
iPhone urcă pe podium în China pentru prima dată în istorie. Cum a reușit gigantul tehnologic să devină lider în vânzări în patria telefoanelor mobile 
iPhone urcă pe podium în China pentru prima dată în istorie. Cum a reușit gigantul tehnologic să devină lider în vânzări în patria telefoanelor mobile 

Cele mai comune domenii care au de câștigat de pe urma utilizării unui sistem Linux sunt cele care se ocupă cu administrarea serverelor, dezvoltarea de aplicații web, programare, analiză de date și securitate. Este un sistem recomandat pentru pasionații de tehnologie, deoarece oferă flexibilitate și customizare.

Sistemul de operare asigură legătura dintre interfață și utilizator, așa că decizia trebuie să aibă în vedere atât cerințele și specificațiile tehnice, cât și preferințele tale personale. Alege opțiunea cu care te simți cel mai confortabil și care te va ajuta să lucrezi cel mai eficient.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Care este versiunea de Windows care ți se potrivește?