Lectură de 4 minute

02 Jul 2023 - Știri și Noutăți

Cafea din Indonezia, de acum și în România: sortimentele puse pe raft de importatorul Blue Phoenix

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Blue Phoenix, importatorul de produse tradiționale din Java, Indonezia, aduce mai aproape de români aroma cafelei de specialitate din Indonezia. Dacă până acum portofoliul de produse conținea ceaiuri, cafele, condimente, pudre naturale și capsule din plante, noodles și sosuri, cei de la Blue Phoenix au decis să aducă pe piața din România cafea de specialitate din Indonezia, o cafea mai puțin cunoscută, însă o cafea premium.
 

Sursa foto: Blue Phoenix

Cultivarea cafelei în Indonezia a început la sfârșitul anilor 1600, la începutul perioadei coloniale olandeze și a jucat un rol important în dezvoltarea țării. Plantele de cafea Arabica au fost aduse pentru prima dată aici de Compania Olandeză a Indiilor de Est, cu scopul de a sparge monopolul arab mondial în ceea ce privește comerțul cu cafea.

La început, a fost plantată cafea în regiunea de sud, după care s-a plantat și în Estul, vestul și centrul Javei, în apropierea insulei Sumatra.

Sortimentele pe care am ales să le importăm sunt produse în loturi mici, prin diverse procedee naturale, ceea ce le conferă o aromă specială. De exemplu, de acum puteți găsi pe site-ul nostru celebra cafea Gayo, una dintre cele mai exportate cafele din Indonezia, dar în varianta Honey, cu aromă de miere. Asta nu înseamnă însă că este amestecată cu miere, ci că a căpătat note de miere în urma metodei de procesare speciale. Cireșele de cafea sunt lăsate să se usuce la soare până când se stafidesc și capătă un gust dulceag, de miere. Pe lângă această cafea, am adus și alte sortimente, cu note de vin, florale sau de fructe exotice.

Daniela Godoroja-Diarto, co-fondator Blue Phoenix

6 sortimente de cafea din Indonezia

Din portofoliul de cafele de specialitate aduse din Indonezia fac parte 6 sortimente cu note delicioase de ciocolată, caramel, fructe exotice sau florale.

  • Bajawa Natural - cafea originară din Insula Flores, are un gust distinct și unic, o aromă florală puternică cu note de ciocolată, caramel și zahăr brun și de o aciditate moderată. Aceasta este înregistrată ca produs cu indicație geografică și este protejată legal, ca modalitate de recunoaștere a calității și unicității sale.
  • Gayo Honey - una dintre cele mai apreciate și mai des exportate cafele indoneziene, care provine din insula Sumatra. Aroma sa unică este dată de practica specială de prelucrare. Cireșele de cafea sunt decojite, coaja este uscată și, în timpul acestui proces, absoarbe umiditatea și devine dulce ca mierea.
  • Gayo Wine – este aceeași binecunoscută și apreciată cafea, dar care a trecut printr-un proces diferit de prelucrare, care îi conferă note fructate și de alcool. Notele de vin apar datorită procesului de fermentare al cireșelor de cafea, proces care durează aproximativ 2 luni.
  • Ijen Anaerob - este produsă în Munții Ijen-Raung, în Bondowoso Regency, una dintre cele mai mari plantații de cafea. Gustul distinct al acestei cafele este dat de solul bogat în nutrienți și humus de cărbune. Are note de tamarind, fructe tropicale, mango, condimente, floral, ciocolată și arahide.
  • Kintamani - provine de pe plantațiile din Bali, care este supranumită și „Insula Zeilor”. Toate procesele, de la plantare până la recoltare, sunt realizate într-un mod natural și tradițional. Unicitatea acestei cafele este dată de plantațiile de citrice care o înconjoară. Cafeaua Arabica Bali Kintamani are o aromă specială și delicioasă de portocale și fructe.


Produsul-vedetă în portofoliul de cafea de specialitate Blue Phoenix

Vedeta portofoliului este una dintre cele mai apreciate şi exclusiviste cafele din lume, Kopi Luwak, care se obține într-un mod inedit. Cele mai coapte şi aromate fructe de cafea sunt consumate întregi de către mamiferul numit zibetă asiatică, după care boabele sunt eliminate fără a fi digerate, animalul hrănindu-se doar cu pulpa fructului. Boabele de cafea sunt apoi curăţate cu mare atenţie şi ulterior prăjite, iar acest proces neobişnuit, dar natural de producţie, îi oferă cafelei o aromă deosebită.

Cafeaua Kopi Luwak nu ar fi fost descoperită dacă, în trecut, coloniștii olandezi nu le-ar fi interzis fermierilor locali să culeagă boabele de cafea pentru uzul lor personal şi dacă aceștia din urmă nu ar fi observat că unele specii de animale mâncau cireșele de cafea şi expulzau boabele de cafea.

Citeste si:
Aproape 20.000 de români au vizitat CoffeEast. Când va avea loc următoarea ediție a festivalului regional de cafea
Aproape 20.000 de români au vizitat CoffeEast. Când va avea loc următoarea ediție a festivalului regional de cafea

Astfel, au început să le recolteze şi să le consume, iar așa s-a născut cafeaua Kopi Luwak, una dintre cele mai apreciate din lume.

Blue Phoenix este importator direct de produse tradiționale și cafele din Indonezia. Este un business de familie inițiat de Daniela Godoroja-Diarto și Wahyu Diarto, având misiunea de a educa publicul român cu privire la filosofia de viață javaneză, dar și în ceea ce privește cafelele de specialitate din Indonezia.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Cafea din Indonezia, de acum și în România: sortimentele puse pe raft de importatorul Blue Phoenix