Lectură de 2 minute

13 Feb 2019 - Știri și Noutăți

Bucureștiul este în topul orașelor cu cei mai mulți și mai tineri angajați din industria de înaltă tehnologie

Abonează-te pe  

Analiza CBRE a evidentiat cele mai importante orase ca numar de angajati in industria de inalta tehnologie, din regiunea Europei, Orientului Mijlociu si Africii (EMEA). Concret, Bucurestiul a inregistrat, in ultimii zece ani, o crestere de 66% a fortei de munca din industria de inalta tehnologie (high-tech), ajungand la peste 70.000 de profesionisti;

Studiul a inclus peste 250 de orase, dintre care au fost evidentiate 40 de centre importante in ceea ce priveste forta de munca din inalta tehnologie. Acestea au fost cuprinse in patru categorii bazate pe numarul angajatilor, sub-categoriile industriei si ritmul de crestere.

Industria de inalta tehnologie a fost divizata in zece sub-categorii:

  • sectorul software
  • sectorul serviciilor IT
  • telecom
  • hardware
  • companii care ofera servicii online (web)
  • comertul electronic
  • servicii digitale (marketing si advertising digital, precum si media care se concentreaza pe elementul digital)
  • productia de jocuri si aplicatii pentru calculator (gaming)
  • servicii fintech
  • servicii de securitate cibernetica

La nivelul Bucurestiului, cei mai multi angajati din industria de inalta tehnologie lucreza in software (36%), urmat de hardware (21%), telecom (20%), servicii IT (11%) si securitate cibernetica (8%). Sectorul de inalta tehnologie din Bucuresti este dominat de mari companii internationale, ca rezultat al consolidarii statutului sau ca mare furnizor pentru forta de munca din acest domeniu.

Printre cei mai importanti angajatori din capitala sunt marile companii de software, telecomunicatii si servicii IT, cu jucatori majori ca: Oracle, Microsoft, IBM, Luxoft, Endava, Vodafone, Ericsson sau Hewlett Packard.

Ca pondere de varsta, industria high-tech bucuresteana este dominata de generatia milenialilor (25 – 34 ani), in contrast cu alte orase care fac parte din categoria celor mai importante orase in ce priveste forta de munca din acest sector si unde balanta se inclina catre profesionistii cu o experienta mai mare.

Concluziile studiului au relevat ca 40 de orase pot fi clasificate ca poluri unde se concentreaza forta de munca din industria de inalta tehnologie si care reprezinta piete de interes pentru marile companii din domeniu. Acestea au fost clasificate in patru categorii, in functie de mai multi factori, printre care numarul angajatilor raportat la numarul de locuitori si ritmul de crestere.

Citeste si:
Magazinele nu vor fi închise în weekenduri. Marcel Ciolacu: Nu mai suntem în pandemie
Magazinele nu vor fi închise în weekenduri. Marcel Ciolacu: Nu mai suntem în pandemie

- cele mai active poluri sunt constituite de orasele – capitale sau centre de afaceri – unde lucreaza peste 70.000 de profesionisti si printre care se regasesc Londra, Madrid, Dublin, Paris, Budapesta si Bucuresti

- a doua categorie cuprinde polurile importante, adica orase care au intre 50.000 si 70.000 de angajati, cum sunt Zurich, Praga, Rotterdam sau Viena.

- al treilea grup este reprezentat de centrele de dimensiuni normale, care au intre 20.000 si 50.000 de angajati, printre care se afla Oslo, Hamburg, Geneva si Bruxelles.

- orasele care au manifestat o crestere a numarului de angajati din sectorul inaltei tehnologii de peste 10% incepand din 2010 si pentru care este prognozata continuarea cresterii si in urmatorii cinci ani, intra in cea de-a patra categorie, care include nume ca: Florenta, Cracovia, Leeds sau Porto.

CBRE Group, Inc. (NYSE: CBRE), Fortune 500 si S&P 500 cu sediul central in Los Angeles este cea mai mare companie de servicii comerciale si investitii in real estate din lume, pe baza veniturilor din 2017.

Sursa foto pixabay

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Bucureștiul este în topul orașelor cu cei mai mulți și mai tineri angajați din industria de înaltă tehnologie