Lectură de 3 minute

30 Jun 2023 - Știri și Noutăți

Băuturile cu îndulcitori artificiali și zero calorii ar putea fi declarate cancerigene. Ce efect are aspartamul în organism

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Aspartamul, unul dintre cei mai cunoscuţi îndulcitori artificiali din lume urmează să fie declarat posibil cancerigen, luna viitoare, de către un important organism sanitar internaţional. 

Sursa foto: Unsplash

Aspartamul, utilizat în produse precum băuturi dietetice sau în gume de mestecat, va fi declarat în iulie drept "substanţă posibil cancerigenă pentru oameni", pentru prima dată, de către Agenţia Internaţională pentru Cercetare în domeniul Cancerului (IARC) din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), notează Agerpres.

Hotărârea IARC, finalizată la începutul acestei luni după o întâlnire a experţilor externi ai grupului, are rolul de a evalua dacă există sau nu un pericol potenţial, pe baza tuturor dovezilor publicate.

Nu sunt luate în calcul aspecte precum cantitatea pe care o persoană o poate consuma fără a se expune riscurilor. Această recomandare vine de la un alt comitet OMS de experţi în aditivi alimentari, cunoscut drept Comitetul de Experţi în Aditivi Alimentari (JECFA) al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), alături de autorităţi naţionale de reglementare.

Cu toate acestea, hotărâri similare ale IARC referitoare la alte substanţe au suscitat îngrijorări în rândul consumatorilor cu privire la utilizarea acestora, au condus la procese şi au pus presiune pe producători să schimbe reţetele şi să apeleze la alternative. Acest lucru a provocat critici potrivit cărora evaluările IARC pot stârni confuzie în rândul publicului.

Şi JECFA analizează aspartamul în acest an. Întrunirea a început la sfârşitul lunii iunie, iar constatările urmează să fie anunţate în aceeaşi zi în care IARC îşi face publică decizia, la 14 iulie.

Din 1981, JECFA a declarat că aspartamul este sigur pentru consum în limitele zilnice acceptate. Spre exemplu, un adult care cântăreşte 60 kilograme ar trebui să bea zilnic între 12 şi 36 de doze de băuturi dietetice, în funcţie de cantitatea de aspartam din acestea, pentru a fi expus riscului. Opinia sa a fost împărtăşită pe scară largă de autorităţile naţionale de reglementare, inclusiv în Statele Unite şi în Europa.

Constatările IARC şi JECFA vor rămâne confidenţiale până în iulie

Un purtător de cuvânt al IARC a declarat că aceste constatări ale comitetelor IARC şi JECFA vor rămâne confidenţiale până în iulie, adăugând, însă, că acestea sunt "complementare", concluzia IARC reprezentând "primul pas fundamental pentru înţelegerea riscului de cancer".

Citeste si:
Waterdrop lansează Microlyte Berry, o nouă colecție de băuturi pentru sportivi
Waterdrop lansează Microlyte Berry, o nouă colecție de băuturi pentru sportivi

Comitetul pentru aditivi "realizează evaluarea riscurilor, care determină probabilitatea de apariţie a unui anumit tip de vătămare (de exemplu, cancer) în anumite condiţii şi niveluri de expunere".
Cu toate acestea, industria şi autorităţile de reglementare se tem că această concomitenţă a celor două demersuri ar putea stârni confuzie, potrivit unor scrisori din partea autorităţilor de reglementare din SUA şi Japonia, consultate de Reuters.

"Solicităm ambelor organisme să îşi coordoneze eforturile în revizuirea aspartamului pentru a evita orice confuzie sau îngrijorare în rândul publicului", a scris Nozomi Tomita, un oficial din cadrul Ministerului Sănătăţii, Muncii Bunăstării Sociale din Japonia, într-o scrisoare datată 27 martie adresată directorului general adjunct al OMS, Zsuzsanna Jakab. Scrisoarea solicita, de asemenea, ca acele constatări ale ambelor organisme să nu fie făcute publice în aceeaşi zi.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Băuturile cu îndulcitori artificiali și zero calorii ar putea fi declarate cancerigene. Ce efect are aspartamul în organism