Lectură de un minut

22 Nov 2023 - Știri și Noutăți

Avantajul competitiv în investiții: Diversificarea portofoliului

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Teoria dovedită prin decenii de practică bursieră arată că, în condiții de risc similar, se pot obține randamente superioare atunci când mizăm pe o bună diversificare a portofoliului. Astfel, concentrările masive sau, și mai rău, situația de a avea un singur instrument sau o singură acțiune sunt de evitat. Privind în urmă, poate fi simplu să spunem ”trebuia doar să cumpăr Amazon sau Google sau Tesla, la listare, și să mențin poziția”. Doar că în realitate e greu de anticipat un traseu care devine evident doar în oglinda retrovizoare. În plus, e foarte probabil ca în numeroasele episoade de scădere, unele durând luni sau ani și erodând chiar și jumătate din valoarea acțiunilor, să vindem, să lichidăm poziția, luând astfel o decizie total neinspirată în momente pesimiste.

Sursa foto: XTB

Teoria diversificării și avantajelor ei a permis crearea fondurilor pasive, cu înflorirea ETF-urilor care urmăresc în special piața de capital, reflectând dinamica indicilor bursieri.

O metodă simplă și accesibilă de a construi un portofoliu diversificat ar putea implica următoarele instrumente drept „cărămizi” fundamentale, fiecare reprezentând zeci (ca în cazul indicilor europeni), sute (precum în S&P 500) sau chiar mii (în cazul indicilor Russell 1000, 3000) de acțiuni.

Se poate merge, însă, mai departe: să aducem în discuție și alte tipuri de instrumente. La prima vedere poate părea complicat, însă există mai multe modalități prin care, de pildă, materiile prime pot fi incluse în portofoliu. Un exemplu sunt instrumentele care urmăresc direct prețul acestora, cum ar fi aurul, petrolul sau cafeaua, oferind avantajul unei contribuții clare și directe din partea performanței materiei prime. Pe de altă parte, există și instrumente indirecte, precum acțiunile companiilor miniere, anumite tipuri de monede sau fonduri ETF specializate.

De asemenea, există diverse metode prin care materiile prime pot fi integrate într-un portofoliu.

Citește articolul integral pe Wall-Street.ro.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Avantajul competitiv în investiții: Diversificarea portofoliului