Lectură de 2 minute

03 Aug 2021 - Știri și Noutăți

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor extinde campania #StopASF în alte nouă țări

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor extinde campania #StopASF, prin care dorește să oprească răspândirea pestei porcine africane din Europa, în alte nouă țări, potrivit unui comunicat de presă.

 

În vara anului 2020, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor, a lansat în sud-estul Europei, o campanie majoră care să crească gradul de conștientizare pentru această boală a porcilor. Campania a fost desfășurată în parteneriat cu autoritățile locale din țările care se se află în categoria „regiuni în pericol de a fi infectate” – Albania, Bosnia și Herțegovina, Croația, Grecia, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia și Slovenia – din cauza faptului că acestea sunt situate în vecinătatea statelor în care evoluează pesta porcină africană.

EFSA extinde acum campania, destinată în principal fermierilor, și în Bulgaria, Republica Cehă, Lituania, Letonia, Polonia, Slovacia, Estonia, Ungaria și România.

Campania completează eforturile continue ale Comisiei Europene și ale altor organizații internaționale care vizează eradicarea bolii în Europa.

Ce este pesta porcină africană?

Pesta porcină africană este o boală virală, care afectează porcii domestici și porcii mistreți. Virusul nu afectează oamenii, însă a provocat pagube economice semnificative în multe țări. Nu există vaccinuri și nici un tratament eficient, așadar un focar poate presupune necesita uciderea unui număr mare de porci crescuți în fermele din zonele afectate.

Cui îi este adresată campania

Campania își propune să ajute populația din toate cele 18 țări să înțeleagă cum apare și evoluează pesta porcină africană, adresându-se grupurilor de persoane care intră în contact cu porci domestici și porcii mistreți, în special crescătorii de porci și vânătorii. Această campanie este implementată cu sprijinul al organizațiilor veterinare locale, al grupurilor de fermieri, al asociațiilor de vânătoare, al poliției de frontieră și al altor organisme centrale și locale.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor extinde campania #StopASF în alte nouă țări