Lectură de 2 minute

30 Sep 2022 - Știri și Noutăți

Popescu, Rompan: Industria de morărit - panificație este în colaps total, deja sunt zece mori la vânzare

Viorela Pitulice

Abonează-te pe  

Industria de morărit și panificație este aproape de colaps total, susține Aurel Popescu, președintele Patronatului Român Din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase - Rompan, care anunță că au început să fie scoase la vânzare tot mai multe unități de producție, din cauza costurilor ridicate de producție.

„Vă spun cu toată sinceritatea că stăm mult mai prost decât în 2013, industria noastră de morărit – panificație în momentul de față este în colaps total, dovadă este faptul că a început să iasă cu unitățile de producție la vânzare și sunt 7-8-10 mori la vânzare, dar și alte unități de producție”, a declarat Aurel Popescu.

Președintele Rompan spune că producătorii din sector se descurcă tot mai greu, din cauza costurilor ridicate de producție, de la materie primă și până la gaze și curent electric, în condițiile în care puterea de cumpărare a populației s-a redus semnificativ.

„Nu este o glumă, este serios, cred că și noi avem planuri de afaceri, avem de toate, dar când constați că ai materia primă la un preț dublu, energia și gazele sunt așa cum sunt, la fel și puterea de cumpărare a populației, este greu....La noi se lucrează cu costuri ca în Vest și prețuri de vânzare ca în Est, aceasta este problema”, a precizat Aurel Popescu.

El atrage atenția că dacă sectorul nu este ajutat, iar cea mai mare problemă la acest moment este prețul ridicat la energie electrică, românii riscă să mănânce pâine din import.

"Mesajul nostru este că trebuie neapărat ca întreprinderile mari dn agricultură să fie cuprinse la compensarea energiei electrice și de asemenea, plata pe locurile de consum, pentru că altfel foarte multe unități din industria alimentară vor avea probleme", a mai afirmat Aurel Popescu.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), pâinea se află în topul scumpirilor la alimente, în acest an, în luna iulie de exemplu, era consemnată o creștere de prețuri de circa 25% față de perioada similară din 2021. De altfel, România se numără printre țările care au înregistrat cele mai mari majorări de prețuri din UE.

Pâinea reprezintă unul din alimentele care s-au scumpit cel mai mult, alături de carne, legume sau ulei la nivel european, în contextul războiului din Ucraina.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Popescu, Rompan: Industria de morărit - panificație este în colaps total, deja sunt zece mori la vânzare