Lectură de 2 minute

01 Feb 2022 - Știri și Noutăți

Aproape 116 milioane de țigarete de contrabandă, în valoare de 68 milioane lei, capturate de autorități în 2021

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Autoritățile române au capturat circa 116 milioane de țigarete de contrabandă, în 2021, în creștere cu aproape 5 milioane față de anul 2020. Valoarea de piață a țigaretelor se ridică la peste 68 de milioane de lei, conform datelor centralizate pe www.stopcontrabanda.ro.

Piața neagră a țigaretelor din România a coborât în 2021 la nivelul de 8,7% față de 9,4% în 2020, conform celui mai recent studiu Novel Research. Totodată, în luna noiembrie 2021 a ajuns chiar până la 7,4% din totalul consumului, fiind cel mai mic nivel înregistrat în ultimii 15 ani.

Conform rezultatelor prezentate în raportul KPMG Project Sun 2021, România se află pe al șaselea loc între statele membre UE ca nivel al contrabandei cu țigarete și pe primul loc în Europa de Est.

Campania „Stop contrabanda” a fost lansată în primăvara anului 2017 de către BAT pentru a crea un punct unic de informare cu privire la contrabanda cu țigări.

Despre contrabanda cu ţigări în România:

  • România are cel mai ridicat nivel al contrabandei cu țigarete din Europa de Est.

  • România are 2.000 de km de graniță cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la șase ori mai mic.

  • Traficul ilicit de țigări prejudiciază anual statul român cu aproximativ 2 miliarde de lei.

    Citeste si:
    INS: Cifra de afaceri din sectorul comerțului a crescut cu 3,3% în primele cinci luni
    INS: Cifra de afaceri din sectorul comerțului a crescut cu 3,3% în primele cinci luni
  • Fiecare container de țigări ilegale înseamnă un milion de euro profit pentru rețelele de contrabandă. Date ale Interpol arată că traficul ilicit de țigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane și chiar activități teroriste, se arată în comunicatul emis de BAT.

Producătorul de țigarete BAT are peste 55.000 de angajați și operează în peste 180 de țări, cu 11 milioane de puncte de vânzare și 45 de fabrici în 43 de piețe. Compania produce și țigări electronice, produse de încălzire a tutunului, produse moderne pentru uz oral, inclusiv produse cu nicotină pentru uz oral fără tutun, precum și produse orale tradiționale, cum ar fi snus și snuff umed. Grupul BAT a generat venituri de 25,8 miliarde lire sterline în 2020 și profit din operațiuni de 9,9 miliarde lire sterline

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Aproape 116 milioane de țigarete de contrabandă, în valoare de 68 milioane lei, capturate de autorități în 2021