Lectură de un minut

27 Feb 2024 - Știri și Noutăți

Aportul nutrițional al alimentelor va fi etichetat diferit la nivelul Uniunii Europene 

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

Italia propune adoptarea sistemului NutrInform Battery în locul sistemelor de tip semafor care clasifică alimentele pe o scară de la A la E, în funcție de profilul lor nutrițional. Această inițiativă vine în contextul în care Comisia Europeană urmează să decidă asupra unui sistem unificat de etichetare nutrițională pentru statele membre.

Sursa foto: Unsplash

Federdistribuzione, Ancc-Coop și Ancd-Conad - care reprezintă principalii retaileri din Italia - susțin Bateria NutrInform ca instrument pentru alegeri alimentare informate și echilibrate, notează ESM.

Bateria NutrInform

Începând cu 15 februarie, numeroși retaileri alimentari, aparținând celor trei asociații, au promovat aplicația gratuită Bateria NutrInform către milioane de cumpărători zilnici.

Aplicația urmărește aportul nutrițional zilnic prin scanarea codurilor de bare ale alimentelor. Spre deosebire de sistemele de tip semafor (verde pentru bun și roșu pentru rău), aceasta ține cont de dimensiunile recomandate ale porțiilor și de impactul combinării diferitelor produse alimentare.

Sistemul folosește simbolul bateriei telefonului mobil pentru a monitoriza consumul zilnic de calorii, grăsimi, grăsimi saturate, zahăr și sare.

De asemenea, sistemul indică cantitatea acestor elemente conținute într-o porție din alimentele luate în considerare, precum și contribuția lor la necesarul zilnic, în conformitate cu valorile de referință stabilite de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA).

Oficialii guvernului italian au subliniat importanța inițiativei, felicitându-i pe retaileri pentru responsabilitatea și sprijinul lor.

Citeste si:
Franța ia din nou atitudine în problema shrinkflation: retailerii nu vor mai putea vinde produsele cu gramaj redus la prețuri mari 
Franța ia din nou atitudine în problema shrinkflation: retailerii nu vor mai putea vinde produsele cu gramaj redus la prețuri mari 
Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Aportul nutrițional al alimentelor va fi etichetat diferit la nivelul Uniunii Europene