Lectură de 2 minute

28 Jun 2022 - Știri și Noutăți

Ambasadorul Elveţiei la București: Românii fac cea mai bună carne de Angus din Europa

Viorela Pitulice

Abonează-te pe  

Principalele investiții elvețiene în România sunt în agricultură, fie că vorbim de cultivarea cerealelor sau de creșterea animalelor. Putem vorbi chiar de o muncă de pionierat, dacă ne gândim că primele ferme de taurine din rasa Angus de la noi au fost înființate de investitori elvețieni în urmă cu vreo două decenii.

În general, elvețienii din România s-au orientat către produse bio, domeniu în care locuitorii din țara cantoanelor excelează. În câteva decenii, au creat chiar o comunitate puternică de fermieri în Banat și în zona Moldovei, specializată în producția de cereale și carne bio, care se bucură deja de succes la export.

Ambasadorul Elveţiei la București, E.S. Arthur Mattli, pe care l-am întâlnit la Podari, în Dolj, la inaugurarea unei fabrici de bioetanol, o investiție elvețiană de peste 100 milioane de euro, spune că România este o piață interesantă pentru oamenii de afaceri din țara sa, iar în prim-plan se află industria alimentară.

‘’Principalul sector în care s-a investit este agricultura, investițiile fiind concentrate în mai mute regiuni. În Banat, avem fermieri care realizează produse bio, după cum se știe, fermierii elvețieni sunt specializați pe acest segment de piață, fie că este vorba de cereale, animale sau carne Angus, nișă pe care Româna ocupă prima poziție în Europa’’, afirmă ambasadorul Elveţiei la București, E.S. Arthur Mattli.

Iar dacă ne referim la vaca de carne, trebuie să recunoaștem că elvețienii au făcut pionierat în România, pentru că ei au fost cei care au înființat primele ferme de Angus de la noi.

‘’Sunt elvețieni care au ferme mari aici, respectă reguli stricte și fac cel mai bun Angus din Europa. La momentul când au venit, nu exista producție de Angus în România, au început să studieze cum se adaptează animalele la climatul din Carpați, care este hrana, iar, acum, totul se produce aici, nu se importă nimic”, spune Arthur Mattli.

Investiții de circa 5 miliarde euro

Confederaţia Elveţiană este cel de-al XXII-lea partener comercial al României, comerțul bilateral la finele anului 2021 fiind de 1,77 miliarde euro, cu un deficit pentru România de 652 milioane euro.

Elveţia se situează pe locul 10 în ceea ce privește investițiile străine în România, cu un capital social subscris în valoare de 1,54 miliarde euro şi investiţii efective care depăşesc 4,65 miliarde euro. În februarie 2022, în România erau înregistrate peste 3300 societăţi comerciale cu capital elvețian, potrivit ONRC.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Ambasadorul Elveţiei la București: Românii fac cea mai bună carne de Angus din Europa