Lectură de 2 minute

23 Mar 2023 - Știri și Noutăți

Amazon, dat în judecată pentru că nu și-a anunțat clienții despre recunoașterea facială 

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

Amazon nu și-a avertizat clienții din New York că sunt monitorizați de tehnologia de recunoaștere facială. Reclamanții au susținut că Amazon a obținut în mod ilegal scanările lor faciale, împreună cu scanările faciale a mii de alți consumatori, pentru a îmbunătăți software-ul Rekognition al companiei, încălcând astfel Legea privind confidențialitatea informațiilor biometrice (BIPA) din Illinois.


 

Sursa foto: Shutterstock

În cadrul unui proces colectiv, avocații au susținut că firma nu a informat vizitatorii magazinelor Amazon Go că tehnologia era folosită. Datorită unei legi din 2021, New York este singurul oraș american care obligă întreprinderile să-și avertizeze clienții în cazul în care urmăresc informațiile biometrice ale acestora, cum ar fi scanările faciale sau amprentele digitale, informează CNBC.

Amazon a lansat magazinele de proximitate Amazon Go în 2018, unde vizitatorii pot lua orice produse doresc de pe rafturi și pot pleca fără să plătească. Compania monitorizează clienții, iar banii sunt retrași din conturile lor atunci când părăsesc magazinul.

Mai mult, în proces se afirmă că Amazon a pus abia recent panouri care să informeze clienții din New York cu privire la utilizarea tehnologiei de recunoaștere facială, la mai mult de un an după ce legea privind divulgarea informațiilor a intrat în vigoare. Compania nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Primul oraș din SUA care a interzis folosirea tehnologiei de recunoaștere facială

San Francisco a devenit primul mare oraș din SUA care a interzis tuturor agențiilor locale, inclusiv poliției, să folosească tehnici de recunoaștere facială, care sunt din ce în ce mai des folosite de autorități pentru identificarea infractorilor, dar care, totodată, sunt criticate de organizațiile pentru drepturile civile, potrivit El Pais.

Guvernele și autoritățile din întreaga lume folosesc de ani de zile tehnici de recunoaștere facială (capabile să identifice persoane prin intermediul inteligenței artificiale) pentru sarcini precum identificarea infractorilor, sprijinirea căutării copiilor dispăruți și prevenirea fraudelor.

Cu toate acestea, grupurile pentru drepturile civile susțin că această tehnologie invadează excesiv viața privată a cetățenilor, în timp ce poate, de asemenea, să perpetueze prejudecățile poliției față de minoritățile etnice, deoarece s-a dovedit a fi mai predispusă la erori în cazul persoanelor cu pielea închisă la culoare.

În acest sens, un studiu realizat în 2018 de American Civil Liberties Union (ACLU) a constatat că recunoașterea facială a identificat în mod eronat 28 de membri ai Congresului SUA (majoritatea aparținând minorităților etnice) ca fiind infractori, comparând fotografiile lor cu imagini ale poliției.

Citeste si:
Norofert semnează primul contract de distribuție pentru 3 state din SUA 
Norofert semnează primul contract de distribuție pentru 3 state din SUA 

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Amazon, dat în judecată pentru că nu și-a anunțat clienții despre recunoașterea facială