Lectură de un minut

05 Jan 2022 - Știri și Noutăți

Aditivul E171, folosit în produsele de patiserie, supe și pasta de dinți, va fi interzis în Uniunea Europeană

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Pe 8 octombrie, statele membre ale Uniunii Europene au aprobat propunerea Comisiei Europene de a interzice, începând cu anul 2022, utilizarea aditivului alimentar E171- dioxid de titan, transmite Asociaţia Naţională de Protecţia Consumatorilor - InfoCons. Aditivul este utilizat în special drept colorant de suprafață și pentru separarea straturilor în produse, fiind admis pentru a se folosi conform rețetelor în toate categoriile de produse alimentare. În plus, dioxidul de titan este folosit în pasta de dinți, ca agent de albire. 

E 171 este un aditiv alimentar din categoria coloranților naturali de origine naturală, care se prezintă sub forma unui praf alb.

,,Propunerea Comisiei Europene este bazată pe avizul științific emis de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară prin care se aduce la cunoștința consumatorilor faptul că E171 NU mai poate fi considerat sigur atunci când este folosit ca aditiv alimentar, fiind luate în calcul preocupările referitoare la genotoxicitate'', transmite InfoCons.

Unde se găsește aditivul E171

Dioxidul de titan se găsește în special în produsele de tip gumă de mestecat, în produsele de patiserie, precum cozonacul, în supe, paste tomate tip bulion și în suplimentele alimentare, conform Comisiei Europene. Eliminarea aditivului alimentar se va realiza treptat în primele șase luni ale anului următor, ca mai Apoi să fie aplicată o interdicție totală de folosire a acestuia în produsele alimentare.

InfoCons a făcut cunoscut subiectul în 2019, atunci când Franța a înaintat propunerea de a interzice aditivul alimentar E171. Textul propunerii va intra în vigoare la începutul anului 2022, în cazul în care nu se vor aduce obiecții din partea Consiliului sau a Parlamentului European până la sfârșitul anului acesta, mai precizează Autoritatea.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Aditivul E171, folosit în produsele de patiserie, supe și pasta de dinți, va fi interzis în Uniunea Europeană