Lectură de 3 minute

21 Feb 2023 - Știri și Noutăți

Abris vinde Graal, producător polonez de conserve de pește. Cine cumpără compania

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Abris Capital Partners („Abris”), investitor de private equity specialist în transformare ESG, a semnat un acord preliminar pentru a vinde 100% din acțiunile pe care le deține în compania Graal, un producător de top de conserve de pește din Polonia, alături de fondatorul companiei, Bogusław Kowalski. Tranzacția este supusă aprobării biroului polonez antimonopol și exclude afacerea Koral cu pește proaspăt și afumat, produs sub marca și eticheta privată Superfish.

Sursa foto: Graal Facebook

Cu sediul central în Wejherowo, Graal produce o gamă largă de conserve și produse refrigerate pe bază de pește, precum și alimente preparate pe bază de carne. Fabrică produse sub mărcile Graal, Neptun și Kuchnia Staropolska și este un furnizor important sub marcă privată. Compania va fi achiziționată de Lisner Holding Sp. z o.o., care aparține companiei germane de afaceri Müller Group (Unternehmensgruppe Theo Müller).

Abris își face exitul după o perioadă de investiții de șase ani, timp în care veniturile și EBITDA companiei vândute au crescut în mod constant, în ciuda pandemiei de Covid-19 și a provocărilor geopolitice.

Abris a achiziționat pachetul majoritar de acțiuni la Graal în februarie 2017, în prima tranzacție de tip public-privat în care un fond de capital privat s-a asociat cu un fondator de afaceri pentru a finaliza o ofertă de licitație pentru 100% din acțiunile unei companii și, ulterior, pentru a retrage afacerea de la Bursa de Valori din Varşovia.

De la investiția sa, Abris s-a concentrat pe implementarea unei game largi de inițiative de creare de valoare, inclusiv îmbunătățiri la nivel operațional, implementarea unei strategii comerciale, dezvoltarea și consolidarea funcțiilor de vânzări și marketing și investiții semnificative în programe de capital.

Grupul Graal (format din Graal și Koral) operează acum în trei unități de producție și un centru de distribuție în Polonia, are peste 2.200 de angajați și exportă în 38 de țări din Europa, America de Nord, Asia, Africa și Australia. Grupul a înregistrat vânzări de 1,6 miliarde PLN (350 milioane euro) în 2022.

Abris Capital Partners este un fond independent de top de private equity, specialist în transformarea ESG, care se concentrează pe oportunități mid-market în țările din Europa Centrală. Fondat în 2007, Abris are ca strategie parteneriatul cu cele mai dinamice și de succes companii din Europa Centrală, care pot beneficia de un influx de capital și/sau expertiză managerială atât la nivel strategic, cât și operațional, susținând în același timp și creșterea prin transformarea ESG.

Cu un capital de investiții de aproximativ 1,3 miliarde de euro, Abris a obținut sprijin financiar de la numeroase instituții de investiții de top la nivel global, inclusiv fonduri de pensii publice și corporative, instituții financiare, companii de asigurări și fonduri de tip endowment de la universități din SUA. Abris are un orizont de investiție pe termen lung și urmărește de obicei tranzacțiile în care poate obține un pachet majoritar sau total în investiție. Marja de investiție Abris pentru o tranzacție se situează între 30 și 75 milioane euro, cu posibilitatea unor sume mai mari, în funcție de caz. Abris operează în echipe regionale din birourile din Varșovia și București.

Citeste si:
Platforma logistică tech Alsendo, susținută de Abris, achiziționează Ecolet
Platforma logistică tech Alsendo, susținută de Abris, achiziționează Ecolet

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Abris vinde Graal, producător polonez de conserve de pește. Cine cumpără compania