Lectură de 5 minute

21 Jul 2021 - Știri și Noutăți

9 din 10 români declară că vor returna ambalajele de plastic, sticlă sau metal după introducerea sistemului garanție-returnare

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Românii consideră că introducerea sistemului garanție-returnare (SGR) la nivel național va determina adoptarea unor obiceiuri mai responsabile în rândul populației în ceea ce privește reciclarea ambalajelor de plastic, sticlă sau metal, conform unui studiu realizat de Alianța Producătorilor de Băuturi, prin intermediul Kantar România. Astfel, 9 din 10 români declară că sunt de acord cu implementarea sistemului pentru că își doresc ca acesta să fie o soluție prin care să devină mai conștienți de responsabilitatea pe care fiecare persoană o are pentru protejarea mediului înconjurător.

Sistemul Garanție-Returnare reprezintă un sistem în care consumatorul va plăti o garanție de 0,50 RON atunci când va cumpăra o băutură de la un comerciant. După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți.

De asemenea, în schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial. Sistemul vizează ambalajele primare de unică folosință: sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1L și 3L.

Studiul a măsurat modul în care românii se raportează la gestionarea deșeurilor, în special modul în care comportamentul lor se va schimba odată cu implementarea Sistemului Garanție-Returnare. Estimăm că anual în România sunt puse pe piață aproximativ 6 miliarde de ambalaje și ne bucurăm că există o atitudine pozitivă din partea consumatorilor pentru introducerea unei astfel de măsuri. Astfel, ei vor avea o infrastructură mai accesibilă pentru reciclarea ambalajelor de plastic, metal sau sticlă.”, declară Alice Nichita, reprezentant al Alianței Producătorilor de Băuturi și Președinte al Asociației Naționale pentru Băuturi Răcoritoare.

Principalele motive pentru care ar recicla românii

Rezultatele studiului realizat de Alianța Producătorilor de Băuturi cu sprijinul Kantar România arată principalele motivele pentru care românii ar recicla mai des, frecvența și modul de returnare a ambalajelor, după introducerea SGR, astfel:

  • Pentru 44% dintre respondenți, principalul motiv pentru care ar returna ambalajele ar fi protejarea mediului înconjurător, 32% ar returna pentru a avea un ambient mai curat, iar 10% au menționat ca motiv principal pentru care ar returna ambalajele faptul că deja reciclează sau susțin reciclarea;

  • 59% dintre respondenți declară că ar returna ambalajele o dată pe săptămână;

  • 87% ar fi dispuși să returneze prin intermediul aparatelor automate;

    Citeste si:
    Euromonitor: 1 din 4 consumatori cumpără produse second-hand pentru a ajuta mediul înconjurător
    Euromonitor: 1 din 4 consumatori cumpără produse second-hand pentru a ajuta mediul înconjurător
  • 83% ar returna ambalajele către centrele de colectare ale magazinelor de proximitate, iar 81% către supermarketuri și hipermarketuri;

  • 89% dintre respondenții care nu au reciclat ambalajele băuturilor în ultimul timp declară că își doresc să aibă centrele de colectare în apropierea locuinței, iar 48% își doresc să știe ce se întâmplă cu ambalajele returnate, după ce acestea sunt preluate din punctele de colectare.

Studiul a fost realizat în septembrie 2020 de către Alianța Producătorilor de Băuturi, formată din Asociația Națională a Producătorilor de Băuturi Răcoritoare și Asociația Berarii României, prin intermediul Kantar România.

În cadrul studiului au fost chestionate 802 persoane prin metoda CATI, la nivel național și 623 de persoane din mediul urban prin metoda CAWI. Eșantionul a fost cuprins din respondenți bărbați și femei cu vârsta între 18-65 ani, care au cumpărat cel puțin una dintre băuturile de interes (bere, suc, apă îmbuteliată, vin îmbuteliat sau băuturi spirtoase) în luna anterioară realizării studiului.

Asociația Berarii României și Asociația Națională pentru Băuturi Răcoritoare s-au reunit în Alianța Producătorilor de Băuturi din România, o inițiativă a industriei producătorilor de băuturi cu scopul de a răspunde cerințelor legislației UE și ale României privind responsabilitatea extinsă a producătorului (REP) și de a susține implementarea Sistemului Garanție-Returnare (SGR) în România.

Asociația Berarii României este de 17 ani pe piața din România și reprezintă interesele industriei locale de bere. reprezintă vocea comună a industriei locale de bere. Din 2008, Asociația Berarii României a devenit parte a producătorilor de bere europeni, aderând la organizația Berarii Europei, fondată în 1958 la Bruxelles.

Printre companiile care fac parte la momentul actual se numără Bergenbier, Heineken, United Romanian Breweries Bereprod, Ursus Breweries și Martens, alături de microberăria Clinica de Bere. Împreună, cei șase producători furnizează 85% din cantitatea de bere consumată în România. Totodată, din Asociație fac parte și reprezentanți ai producătorilor de materii prime: Souflet MALT Romania și Asociația Producatorilor de Hamei din Romania.

Industria berii pune un accent deosebit pe managementul sustenabilității, în sensul eficientizării consumului de apă și de energie în producţia de bere sau în reducerea amprentei de CO2. De asemenea, este sectorul economiei cu cea mai mare pondere de ambalaje reutilizabile puse în circulație voluntar.

Asociația Națională a Băuturilor Răcoritoare (ANBR) este asociația reprezentativă a industriei de băuturi răcoritoare din România. ANBR militează pentru impunerea si menținerea unor standarde de igienă, siguranță alimentară și calitate impuse și implementate la nivel european, pentru informarea corectă a consumatorilor și pentru promovarea comportamentului responsabil al membrilor asociației în problema nutriției echilibrate și a ingredientelor folosite de aceștia.

Din ANBR fac parte unii dintre cei mai mari producători de băuturi răcoritoare din industria românească, precum, Coca-Cola HBC România, Coca-Cola România, PepsiCo, Romaqua Group Borsec, Maspex România, Parmalat, Red Bull, Pfanner, dar și operatori din industrii conexe, precum furnizori de arome sau ambalaje ca Dohler și Tetra Pak.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  9 din 10 români declară că vor returna ambalajele de plastic, sticlă sau metal după introducerea sistemului garanție-returnare