Lectură de 4 minute

27 Nov 2020 - Interviuri și Analize

STUDIU Retailerii europeni intenționează să își extindă afacerea, în ciuda crizei Covid-19

Angela Alexandru

Majoritatea retailerilor europeni intenÈ›ionează să îÈ™i extindă afacerea în ciuda situaÈ›iei incerte provocate de COVID-19, arată un studiu al platformei de plăți online Stripe. DeÈ™i pandemia a accelerat în general trecerea către o economie digitalizată, expansiunea vine în continuare cu unele provocări.

Studiul a fost realizat în septembrie 2020 È™i a vizat 495 de respondenÈ›i din întreaga lume, dintre aceÈ™tia un număr de 221 fiind europeni. Stripe a comisionat Forrester Consulting să evalueze tehnologiile de plată, strategiile È™i capabilitățile în care investesc retailerii pentru a deveni mai adaptabili. 

Rezultatele au arătat faptul că retailerii europeni se adaptează la criza actuală cu o rezistență surprinzătoare. O treime dintre companiile intervievate au simÈ›it un impact general pozitiv asupra vânzărilor lor, iar mai mult de jumătate (57%) au declarat că intenÈ›ionează să se extindă în alte țări. Îmbunătățirea experienÈ›ei clienÈ›ilor este una dintre prioritățile acestora, 56% afirmând că este un obiectiv important sau chiar critic pentru următoarele douăsprezece luni.

Retailerii europeni îÈ™i doresc în continuare să crească

Mai mult, respondenÈ›ii nu îÈ™i doresc doar să crească, ci È™i să devină mai agili pentru a anticipa È™i a se adapta mai bine la schimbările pieÈ›ei. După un an plin de evenimente, majoritatea afacerilor (56%) au făcut din adaptabilitatea la schimbare o prioritate critică. 51% dintre respondenÈ›i declară că se gândesc să adopte un nou model de afaceri, cum ar fi un serviciu de abonament, în următoarele optsprezece luni.

În plus, întrucât retailerii operează într-un context de criză globală care face ca fiecare câÈ™tig să fie important, aceÈ™tia se confruntă cu tentative de fraudă din ce în ce mai mari.

Citeste si:
Cât costă testele rapide antigen Covid-19: ce retaileri și farmacii le comercializează online

38% dintre respondenÈ›ii europeni au raportat o creÈ™tere a tentativelor de fraudă în ultimele 12 luni. Majoritatea acestora (57%) spun că îmbunătățirea detectării È™i diminuării fraudei este o prioritate ridicată sau critică pentru compania lor.

Lipsa de expertiză și de tehnologie potrivită, costisitoare

Majoritatea comercianților consideră că expansiunea internațională constituie o provocare. Pe măsură ce se lansează pe noi piețe, aceștia se confruntă cu alte tipare și preferințe privind metoda de plată, dar și cu obstacole de reglementare.

Pentru retaileri capacitatea de a localiza opÈ›iunile de plată poate constitui un obstacol, mai mult pentru a fi relevanÈ›i pe o anumită piață, este nevoie de asistență lingvistică complexă. Cu toate acestea, 42% dintre respondenÈ›i au declarat că firma lor nu are această capacitate. Pentru a funcÈ›iona fluid în diferite pieÈ›e È™i regiuni, firmele vor trebui, de asemenea, să se adapteze la diferite reguli È™i regulamente. TotuÈ™i 44% dintre respondenÈ›i au declarat că afacerea lor nu are expertiza locală pentru a înÈ›elege politicile È™i reglementările specifice țării în ceea ce priveÈ™te plățile.

Aceste obstacole pot dăuna atingerii obiectivelor unei companii pe pieÈ›ele străine, ducând la venituri mai mici È™i la un cost mai mare de intrare pe piață (31%), la un grad înalt de reticență al directorilor È™i managerilor de a susÈ›ine expansiunea internaÈ›ională (29%) È™i chiar la amenzi de reglementare (29%). Uneori, pot împiedica total companiile să se extindă pe o piață nouă (33%).

Citeste si:
Vânzările eMAG au crescut cu aproape 50% în pandemie, iar compania vrea să angajeze 2.000 de persoane anul acesta 

Toate acestea amenință să încetinească creÈ™terea È™i redresarea economică a Europei. 

Apetitul retailerilor europeni pentru dezvoltare se reflectă, de asemenea È™i în prioritățile lor în ceea ce priveÈ™te veniturile. Prima preocupare a acestora este să îÈ™i crească venitul È™i profitul prin intermediul canalelor mobile (26%). De asemenea, îmbunătățirea capabilităților de plăți transfrontaliere (21%) este un factor important.

Companiile se aÈ™teaptă ca serviciile de plată pe care le utilizează să le ofere un avantaj competitiv pentru a obÈ›ine mai mulÈ›i clienÈ›i È™i pentru a-È™i îmbunătăți strategia de business ca răspuns la COVID-19. Retailerii europeni intenÈ›ionează să facă din implementarea noilor metode de plată (36%) È™i din colectarea de date È™i informaÈ›ii despre clienÈ›i provenite pe această cale (27%), prioritățile lor principale pentru următoarele optsprezece luni. ClienÈ›ii îÈ™i doresc de la furnizori capacități de plată de ultimă generaÈ›ie, precum servicii de loialitate (55%), oferte asociate serviciilor de plată cu cardul (47%) È™i servicii de împrumut pentru consumatorii eligibili (45%).

„Efectele economice ale pandemiei sunt resimÈ›ite în toată Europa, iar retailerii europeni au demonstrat o adaptabilitate impresionantă È™i încredere în viitor, în ciuda obstacolelor È™i provocărilor semnificative. Stripe are o experiență relevantă în a ajuta comercianÈ›ii online să se adapteze reglementărilor, astfel vom continua să susÈ›inem eforturile acestor companii de a se extinde pe plan internaÈ›ional, încă din prima zi” -  declară Marcin Misztal, Director al Stripe Europa Centrală È™i de Est.

Stripe este o platformă software globală pentru pornirea È™i rularea unei afaceri online. 

Retail.ro /  Interviuri È™i Analize /  STUDIU Retailerii europeni intenÈ›ionează să își extindă afacerea, în ciuda crizei Covid-19