Lectură de 7 minute

18 Feb 2021 - Interviuri și Analize

Producătorul local Fabrica de Fum își deschide propria băcănie și pregătește extinderea națională

Andra Imbrea

Abonează-te pe  

“Anul 2020 a fost unul dificil pentru micii producători locali, pentru care sintagma continuă să continui chiar a însemnat mult”, spune Paul Gabriel Ioan, cofondatorul Fabrica de Fum. Producătorul artizanal de produse pe bază de carne din regiunea Moldovei a reușit să compenseze pierderile generate de închiderea HoReCa prin parteneriate cu retaileri și platforme online, iar în 2021 planurile sunt și mai ambițioase: propria băcănie și parteneriate cu 10 retaileri din marile orașe ale țării.

“În condițiile în care au existat și afaceri care și-au închis porțile, noi nu numai că nu am trimis pe nimeni în șomaj tehnic, ci am reușit să menținem cifra de afaceri la nivelul anului precedent, iar acest lucru a fost posibil chiar dacă HoReCa, unul din canalele noastre de vânzare, și-a restrâns mult activitatea”, povestește Paul Gabriel Ioan.

În 2017, Paul Gabriel Ioan a fondat alături de Marius Lungu și Liliana-Cristina Lungu, brandul de Fabrica de Fum, “după o discuție de familie în care s-a vorbit despre înființarea unei afaceri bazată pe preparate afumate care să păstreze metodele tradiționale și gustul de odinioară”.

Produsele Fabrica de Fum sunt realizate la Iași, într-o hală de producție reamenajată, pe care cei trei fondatori au preluat-o după ce, în urmă cu 15 ani, aici se produceau tot preparate afumate.

“Dacă la începutul afacerii aveam o producție de jumătate de tonă pe lună și șase produse din carne de porc în portofoliu, astăzi, după aproape patru ani avem o producție de aproximativ cinci tone pe lună și un număr de 20 de produse afumate și cinci proaspete din carne de porc, pui, curcan, rață și oaie. Ne dorim să avem o creștere constantă și să evoluăm într-un ritm treptat, sănătos. De aceea, în fiecare an, venim cu o serie nouă de produse”, povestește Paul Gabriel Ioan.

Producător local în pandemie

În 2019, la doar doi ani de la înființarea brandului artizanal, cei trei antreprenori bifau afaceri de peste 1 milion de lei. Pandemia de Covid-19 a adus o ușoară scădere a businessului, care a ajuns la 900.000 lei la finalul anului 2020.

Pierderile au venit din zona HoReCa, care reprezenta aproximativ 40% din cifra totală de afaceri. Pentru a le atenua, compania s-a axat anul acesta mai mult pe vânzările online, prin platformele cu livrare la domiciliu, unde un coș mediul de cumpărături a fost de 50 - 60 de lei. “Mai mult, chiar și pierderile pe care le-au înregistrat magazinele fizice în ceea ce privește vânzările au fost compensate tot în online”, explică cofondatorul Fabrica de Fum.

2021 nu va aduce o schimbare spectaculoasă a pieței, însă am încredere că vom câștiga teren în fața marilor producători industriali deoarece semnalele din partea consumatorilor sunt bune.

Citeste si:
Pambac redeschide băcănia din Bacău
Pambac redeschide băcănia din Bacău

Extindere națională și focus pe retail specializat

Fabrica de Fum are ca principală piață de desfacere orașul Iași, unde produsele, în special cele din carne de porc, sunt listate în magazine de cartier. Produsele Fabrica de Fum se găsesc și pe rafturile băcăniilor din țară, din orașe precum București, Cluj, Constanța, Galați, dar și în cadrul platformelor online precum Real Food, All Farm, Băcănia Bolloga, Băcănia Tei, Foodicious, Roade și Merinde, Nord Hub.

“În acest an, ne propunem dezvoltarea rețelei de vânzări în primul rând în ceea ce privește magazinele fizice, reprezentate de băcănii, dar și în privința platformelor online. Dacă în momentul de față suntem prezenți în băcănii din cinci orașe din România, în 2021 ne propunem dublarea lor și o mai bună reprezentare în fiecare dintre acestea”, spune antreprenorul.

Pe lângă aceste parteneriate, producătorul este în discuții cu o nouă platformă de vânzări online, Trufandale, care va deschide cât de curând și un magazin fizic în București. “Ne dorim să fim prezenți în toate orașele mari din țară prin intermediul acestor platforme, iar anul acesta ne propunem să semnăm parteneriate cu un număr de 10 retaileri”, mai spune Paul Gabriel Ioan.

Fabricat la noi, băcănie proprie

În luna ianuarie a acestui an, producătorul local a făcut primii pași în retailul propriu cu o băcănie deschisă în Iași, zona Valea Lupului. “Se numește Fabricat la Noi. Este o băcănie deschisă de Robert Lungu, care este și membru al familiei noastre, fiul și nepotul nostru. Prin deschiderea acestei băcănii putem spune că este implicată în business și următoarea generație a familiei. Numele nu a fost ales la întâmplare. Acolo se găsesc alături de preparatele de la Fabrica de Fum și produse atât de la producătorii locali, cât și de la membrii asociației Produs în Iași, o asociație nou înființată din care facem și noi parte”, explică Ioan.

Producătorul local a fost prezent și în cadrul unui mare lanț de retail timp de un an. “Însă din cauza condițiilor de plată am decis să ne retragem. Pentru un producător local este dificil să se listeze în marile lanțuri de retail deoarece selecția se face la nivel central, iar comunicarea poate să fie îngreunată. Procesul de selecție durează și luni de zile. Desigur, această experiență nu poate să fie generalizată”, explică Paul Ioan Gabriel.

Pentru un producător local care vrea să se listeze în retail, condiția necesară este de a mări capacitatea de producție.

“În ceea ce privește Fabrica de Fum, dacă vom mai alege să intrăm din nou într-un lanț de retail, o vom face pentru început la nivel local, iar dacă experiența este una pozitivă, ne vom extinde și pe alte zone. Totuși, pentru un producător local ale cărui produse se adresează consumatorilor pretențioși, piața se îngustează și, implicit, volumul de vânzări. Astfel, este foarte greu să asiguri o distribuție națională cu frecvență ridicată pe întregul lanț”, explică antreprenorul.

Mărirea capacității de producție

Pentru a ține pasul cu extinderea în cadrul băcăniilor specializate și în cadrul platformelor online, Fabrica de Fum și-a propus o mărire a capacității de producție cu 50% față de cea actuală. Producătorul și-a alocat un buget de investiții de 150.000 de lei pentru acest an.

“Planurile de viitor includ, în primul rând, construcția unui spațiu de producție propriu și dotarea acestuia cu utilaje de capacitate mai mare, dar și continuarea investițiilor în calitate și mărirea parcului auto. Mai mult decât atât, ne dorim introducerea în gamă a unui număr de trei produse noi. De asemenea, vom continua să investim profitul în utilaje noi și dotări destinate creșterii calității produselor”, explică fondatorul.

Cum vede fondatorul brandului artizanal anul 2021 și spre ce se îndreaptă această piață? “Observ o tendință tot mai pronunțată în orientarea consumatorilor către produsele de calitate, de origine controlată și cât mai curate.Din perspectiva unui producător local, anul 2021 nu va aduce o schimbare spectaculoasă a pieței, însă am încredere că vom câștiga teren în fața marilor producători industriali deoarece semnalele din partea consumatorilor sunt bune. Sperăm că se vor naște și alți producători care să ne ajute să atragem privirile pieței asupra noastră. Marii producători au o producție mult mai mare față de cea a micilor producători, însă din punct de vedere calitativ se află mai jos. Consumatorul ajunge mult mai greu la producătorii locali deoarece suntem puțini, mai puțin cunoscuți și cu o producție limitată. Cu cât vom fi mai mulți cu atât vom intra mai mult în piață, influențând-o în favoarea noastră”, încheie Paul Ioan Gabriel.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Producătorul local Fabrica de Fum își deschide propria băcănie și pregătește extinderea națională