Lectură de 3 minute

09 Feb 2022 - Interviuri și Analize

Producția fructelor de goji: care e investiția și cum ajungi să vinzi în marile lanțuri de retail. Povestea CLA GO Fruit

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

CLA GO Fruit este o companie producătoare de goji și produse din goji, care a fost înființată de Claudiu Gherman în 2012, în comuna Sada din Cluj-Napoca. Afacerea a pornit după o nemulțumire a producătorului și o neînțelegere cu o firmă procesatoare, care l-au determinat pe antreprenor să își cumpăre propriile utilaje, apoi a arendat un teren pentru 20 de ani și a început să proceseze fructele de goji, care se găsesc și în rețelele de retail modern.Totul s-a întâmplat după o investiție inițială de 25.000 de euro.

,,Ne-am documentat să vedem dacă pe terenurile din România se adaptează planta goji. Am concesionat un teren pe 20 de ani în Cluj-Napoca, am pregătit terenul pentru plantația de goji, ne-am construit o seră profesională. Am achiziționat semințe de goji din soiul Lycium Barbarum și ne-am făcut singuri aproximativ 3.500 de plante de goji. Plantele de goji sunt făcute din sămânță certificată. Eu pot să vând și material certificat săditor'', spune Claudiu Gherman, fondatorul CLA GO Fruit.

Anual, CLA GO Fruit produce o cantitate de 20-30 de tone de goji pe care o procesează și din care face nectar. În portofoliul producătorului român se găsesc mai multe produse, printre care nectarul din goji, nectarul multifruct, nectarul din goji și măr, precum și goji congelat. Fructele de coji sunt congelate în maximum șase ore de la culegere.

Producătorul român are un parteneriat și este prezent în rețeaua Carrefour, încă din 2019, căruia îi furnizează, la cerere, cantitatea de goji dorită. În plus, produsele pot fi găsite și în mai multe băcănii locale din Cluj.

,,Dacă nu le dai într-o zi la timp intri în penalități. Ei de la logistică trebuie să își calculeze cât costă fiecare cutie de-a mea dusă în fiecare supermarket. Fructele de goji s-au vândut foarte bine în Carrefour. Este un produs care nu există prea mult pe piața din România, pentru că este o tehnologie specială prin care este făcut nectarul, este făcut manual, pentru că nu există mașinărie care să ni-l bage prin sita respectivă, trebuie făcut manual'', mai spune fondatorul.

Claudiu Gherman, fondator CLA GO Fruit

CLA GO Fruit își mărește capacitatea de producție și adaugă un nou produs în portofoliu

Producătorul de nectar își propune să își mărească capacitatea de producție și are în vedere plantarea a încă 3.000 de semințe de goji, anul acesta. În plus, își propune să adauge un nou produs în portofoliu, nectarul din goji și zmeură, care este unul dintre cele mai scumpe, având în vedere costul unui kilogram de zmeură, spune producătorul.

Din gama de produse face parte și pudra de goji. Procesul este simplu: după procesarea nectarului de goji, rămân semințele care vin trase prin trei site, sămânța se spală în șase sau zece ape, ulterior sunt puse la uscat și trecute printr-o mașinărie, explică Gherman.

Citeste si:
A fost lansat Easy BuyBack by eMAG&Flip, serviciul prin care eMAG te ajută să îți vinzi telefonul vechi și să îți iei altul nou
A fost lansat Easy BuyBack by eMAG&Flip, serviciul prin care eMAG te ajută să îți vinzi telefonul vechi și să îți iei altul nou

CLA GO Fruit are doar patru persoane care lucrează la procesarea plantelor și producția de nectar din goji, dar nu are în plan să facă noi angajări anul acesta.

Producătorul vrea să își deschidă propriul magazin online unde să își vândă produsele, dar spune că procesul este unul destul de costisitor. În plus, fondatorul a avut discuții în acest sens și cu eMag, dar nu s-au concretizat.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Producția fructelor de goji: care e investiția și cum ajungi să vinzi în marile lanțuri de retail. Povestea CLA GO Fruit