Lectură de 2 minute

16 Jan 2024 - Interviuri și Analize

[FOTOREPORTAJ] Unirea Shopping Center a rămas fără unele magazine. Cum arată acum fosta perlă a capitalismului din inima Bucureștiului

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

Unirea Shopping Center, fostul „Magazinul Universal Unirea”, considerat „nava amiral a comerțului românesc” în perioada comunismului, a rămas fără unele magazine. Pe fațadă nu mai luminează, de ceva vreme, mărcile Zara, Stradivarius și Bershka a celor de la Inditex. Mai mult, în octombrie 2023, și magazinul Koton și-a tras obloanele, iar în locul magazinului Stradivarius au fost deschise două simigerii Luca. Iată cum arată în prezent centrul comercial, după ce mai mulți retaileri și-au golit magazinele și au pus lacătul la uși începând cu 2021.   
 

Sursa foto: retail.ro

Piața Unirii, ianuarie, 2024, trecătorii ignoră o tânără care împarte pliante de la simigeria Luca, recent deschisă în locul magazinului Stradivarius. Cele două simigerii, despărțite de un paravan de lemn, își așteaptă clienții cu prețuri reduse la produsele de patiserie proaspăt scoase din cuptor.

E trafic și agitație în inima Bucureștiului, au trecut sărbătorile și oamenii și-au reluat activitățile obișnuite, au aceleași frunți încruntate și aceiași pași grăbiți îi poartă prin fața vechiului magazin Unirea, unde parterul a devenit o pasarelă între H&M și MCDonald's.

Lângă KFC, pe Bulevardul Corneliu Coposu, singurul magazin care a mai rămas deschis este NewYorker. Trecând de McDonald’s, unde mușteriii stau la cozi interminabile, alte obloane trase și un spațiu gol: fostul magazin Koton a dispărut și el în luna octombrie 2023.


Citeste si:
Inditex anunță o creștere a profitului de 30% în ciuda faptului că Zara a majorat prețurile hainelor anul trecut
Inditex anunță o creștere a profitului de 30% în ciuda faptului că Zara a majorat prețurile hainelor anul trecut

Bershka, Kenvelo, Pull&Bear, DeFacto, Only for you, Diverta, Kiwi, Batta sunt printre magazinele închise în mall-ul din centrul Bucureștiului, începând cu 2021, după primul an de pandemie.

La etajul 1, doar câțiva retaileri mai au magazinele deschise, mărfurile sunt expuse, dar niciun cumpărător nu le trece pragul, iar angajații abia dacă se întrezăresc dincolo de tejghele. Dintre cei care au plecat, unii s-au relocat și au lăsat afișe pe obloane.



Potrivit Wall-Street.ro, magazinul Diverta de la etajul 3 a fost închis deoarece contractul de închiriere a expirat încă din martie 2020, înainte de pandemie, iar compania nu l-a mai reînnoit, fără a oferi însă mai multe detalii.

Unirea Shopping Center este deținut, în proporție de 80,3%, de The Nova Group Investments Romania SA, o companie controlată la rândul ei de o altă offshore, cu același nume, din Olanda. Restul acțiunilor, 10,8%, sunt deținute de SIF Muntenia. Compania a reușit să încheie 2020 cu o cifră de afaceri de 56,7 milioane de lei, în scădere cu 5 procente și un profit net de 5 milioane de lei, față de 5,3 milioane în 2019. La închiderea exercițiului financiar 2022, Societatea a înregistrat un profit contabil în valoare de 32.073.743 lei.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  [FOTOREPORTAJ] Unirea Shopping Center a rămas fără unele magazine. Cum arată acum fosta perlă a capitalismului din inima Bucureștiului