Lectură de 4 minute

24 Sep 2021 - Interviuri și Analize

Federația Băncilor pentru Alimente introduce compostoare pentru produsele biodegradabile și lansează un manual de consum sustenabil, opțional în școli

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

În România se aruncă 6.000 de tone de alimente bune de consum pe zi, deși sunt 4,5 milioane de oameni în prag de sărăcie, potrivit unui studiu realizat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Gabriela Vereș, vicepreședinta Federației Băncii pentru Alimente din România, a declarat în cadrul webinarului retailTalks: Economia circulară în retailul local că federația va introduce compostoare pentru produsele biodegradabile și a lansat la Cluj un manual de consum sustenabil, care este opțional în școli, urmând ca prezența sa să fie extinsă în țară.

Federația Băncii pentru Alimente își propune să pună compostoare pentru tot ceea ce înseamnă biodegradabil în jurul tututor Băncile Regionale de pe întregul teritoriu al țării, în următorii trei ani.

,,Anul viitor vrem să începem cu unul sau două (n.red. compostoare), acolo unde preluăm de la depozite. Noi avem cantitatea cea mai mare pe care o luăm de la depozitul din Otopeni. Cantități mari avem în Cluj, Roman, Oradea, și vin și băncile noi, Timișoara și Constanța și cele din ianuarie 2021: Craiova și Galați'', precizează Gabriela Vereș.

Federația Băncilor pentru Alimente a colectat 6.500 de tone de alimente din 2016 până în 2020, cantitățile s-au dublat în 2020 și au ajuns la 3.000 de tone de alimente colectate. În primele trei trimestre ale anului 2021, Federația a ajuns la 2.000 de tone de alimente colectate.

„Am început să implementăm mai multe proiecte cu mai mulți retaileri din țară, cu unii în zona de nord, cu unii în centru, cu unii din vest, ca să nu supraîncărcăm angajații dintr-o anumită funcțiune. Ideal ar fi să putem prelua la nivel național, dar avem nevoie de un sistem de automatizare'', precizează Gabriela Vereș.

Aplicație pentru recuperarea surplusului alimentar

Federația își propune să facă un parteneriat cu o firmă de soft pentru lansarea unei aplicații prin care să poată delega și recupera surplusul alimentar în cantități mici la nivel de magazine. Cantitatea mare de alimente de la producători și furnizori este preluată cu companii de transport partenere sau cu dubele proprii frigorifice, apoi este adusă în depozite și distribuită imediat.

,,Noi avem deșeuri în proporție minimală, dar avem cartoane și pachete, nu procesăm, nu prelucrăm, nu avem alte tipuri de intervenții decât de redistribuire, dar avem ideea de a începe cu compostoarele, pentru că sunt retaileri care au deșeuri vegetale pe care nu le compostează, ci le trimit direct la groapa de gunoi. Este o nișă prin care putem deveni sustenabili. Se întâmplă deja în alte țări, dar o să vedem cum implementăm și noi'', precizează vicepreședinta Federației.

Citeste si:
Schwarz Group, proprietarul Lidl și Kaufland, investește 200 de milioane de euro în extinderea online a celor două lanțuri de magazine
Schwarz Group, proprietarul Lidl și Kaufland, investește 200 de milioane de euro în extinderea online a celor două lanțuri de magazine

Manual de educație a consumului sustenabil

Federația a lansat și un manual în cadrul proiectului de educație Food Waste Combat, numit ,,Consum sustenabil'', care deja a devenit opțional în școli. În prezent, proiectul se află în faza de pilotare, fiind implementat în mai multe școli din Cluj.

Facilități fiscale pentru companiile care donează

O companie care donează către Federația Băncilor pentru Alimente din România beneficiază de anumite facilități fiscale. În acest sens există și legea 217, legea risipei alimentare, care a fost creată în România din 2016. Însă, facilitățile fiscale pentru companii au fost aprobate în decembrie 2020, când cadrul legislativ a fost modificat din nou.

Tot mai multe companii au sprijinit proiectul fără să beneficieze de aceste facilități, fie prin donație, fie prin legea sponsorizării și redirecționării impozitului pe venit. Companiile au ales să mai sponsorizeze Băncile pentru Alimente fie prin produse al căror termen de valabilitate era mai scurt, fie prin produse sezoniere.

Peste 80 de companii donează constant către Banca pentru Alimente în prezent. Federația Băncii pentru Alimente din România colectează alimente din opt regiuni din țară, a noua fiind în curs de construire, la Galați. În plus, începând cu acest an, companiile își pot recupera TVA-ul dacă donează în baza legii risipei alimentare.

,,Legea risipei alimentare îți cere ca afacere să redirecționezi alimentele spre consum uman, dacă nu poți spre consum uman, spre consum animal, și dacă nu poți nici așa, să fie valorificate cumva resursele alea, precum biogaz, compost sau altceva, care să aducă acel produs înapoi în economie, pentru că asta înseamnă economie circulară, să nu fie producție-consum-gunoi, ci ceea ce se poate recupera să fie valorificat și întors înapoi în circulație încât să nu pună în pericol sănătatea oamenilor'', explică vicepreședinte al Federației pentru Alimente din România.

Webinarul retailTalks: Economie circulară în retailul local, sponsorizat de Lidl, a fost organizat de Retail.ro.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Federația Băncilor pentru Alimente introduce compostoare pentru produsele biodegradabile și lansează un manual de consum sustenabil, opțional în școli