Lectură de 4 minute

25 Jan 2021 - Interviuri și Analize

Documentare despre sustenabilitate, risipa alimentară sau impactul industriei asupra mediului pe care trebuie să le vezi

Angela Alexandru

Abonează-te pe  

Sustenabilitatea este una dintre prioritățile actuale ale multor industrii, iar unii retaileri caută sau implementează deja soluții pentru afaceri cu impact redus asupra mediului, pentru a proteja planeta. Astfel, ceea ce era doar un trend dorit a devenit recent realitate și normalitate de business. De ce s-au luat astfel de decizii, cum este afectat mediul  de risipa alimentară, de anumite industrii sau poluarea din diverse domenii, toate sunt subiecte tratate în documentare radicale. Sunt filme care trebuie urmărite, mai ales dacă te interesează evoluția comerțului și eventuale schimbări din retail, condiționate de producția alimentelor. 

Pe parcursul ultimelor decenii, odată cu evoluția tehnologiei și cu conștientizarea unor probleme de poluare, s-a promovat tot mai mult ideea de responsabilitate față de mediu și a început și procesul de a găsi vinovați pentru cantitățile mari de deșeuri. Din fericire, sustenabilitatea și soluțiile ecologice sunt mai multe, mai relevante și mai importante pentru industrii. Ba chiar despre unele dintre acestea se dezbate în anumite titluri ale micului sau marelui ecran. Documentarele ne permit să avem acces la astfel de informații, pe care altfel nu le-am cunoaște și ne fac să fim martori ai istoriei care se scrie în prezent. Printre cele mai importante teme abordate se numără și multe din retail - consumerismul, sustenabilitatea, sistemul alimentar, problemele climatice -și încurajează schimbările, atât pentru consumator cât și pentru producător.

Documentarul multipremiat și regizat de Steven Bognar, "American Factory", este unul care definește consumerismul în cea mai elaborată formă. Deschiderea unei fabrici de către un miliardar chinez, într-un cartier american, devine pretextul de a intra în mijlocul unei probleme actuale. Dacă piața din China este una dintre cele mai ieftine din lume, ce se întâmplă atunci când o astfel de producție în masă ajunge să fie disponibilă în Statele Unite? De la ciocnirea de culturi, până la diferențele de clase și dependența de produse materiale, documentarul face o analiză radicală a capitalismului și nu numai.

“Cowspiracy: The Sustainability Secret” din 2014 este un documentar extrem de incomod ce explorează impactul fermelor industriale asupra mediului și investighează politicile adoptate de producătorii de carne în raport cu încălzirea globală, risipa de apă, despădurirea. Se concluzionează, într-o notă cu umor și ușor șocantă, că astfel de ferme ar fi o principală sursă a distrugerii mediului. Se face o radiografie a industriei cărnii și a derivatelor animale (ouă, lactate, pește etc), dar și a modului cum acestea distrug la scară largă. Se oferă și alternative sustenabile pentru populație și soluții la problemele de mediu.

Seria de 12 episoade cu documentare tip investigații, "Rotten", a primit diferite premii și aprecieri de critică. Este, pe scurt, așa cum îi spune și titlul, despre ce este "putred" în industria alimentară. Serialul pătrunde în culisele lanțului alimentar și insistă atât asupra pericolelor schimbării climatice cât și asupra luptei producătorilor locali cu giganții din corporații. Sunt incluse interviuri cu fermieri mici, distribuitori, corporații și nu numai. Se urmărește traseul alimentelor, de la fabricare și până la achiziționare și consum. Consecințele realizării lor și marketingul din spatele unora sunt alte motive abordate.

History 101: Pastila de istorie” este o serie de documentare cu episoade care nu fac neapărat subiectul de comerț, dar sunt și episoade cu o recapitulare interesantă a unor capitole interesante din istorie. Printre acestea se numără fast-food-ul, ascensiunea pieței chinezești, reciclarea plasticului și inteligența artificială, tot mai prezentă în retail. Fiecare relatare este însoțită de infografice uimitoare, imagini de arhivă și detalii surprinzătoare.

Un documentar controversat despre organizațiile guvernamentale, despre companiile farmaceutice, producția în masă a alimentelor și, mai ales, despre legăturile dintre acestea și influența lor în poluare. "What the Health" este la limita dintre real și teorii ale conspirației, un documentar care critică impactul consumului de produse de origine animală asupra sănătății. Filmul ridică întrebări despre ceea ce se cumpără și ceea ce se mănâncă, cum dăunează planetei acestea și modul cum companiile mari controlează, aparent, totul.

Mai poți adăuga pe listă și următoarele documentare: "Tapped" (industria apei îmbuteliate), "Broken" (promisiunile încălcate ale reciclării), "Kiss the Ground" (importanța solului în lupta împotriva schimbărilor climatice), "Minimalism: A Documentary About the Important Things" (adevărul din expresia „mai puțin înseamnă mai mult”), "Brave Blue World: Racing to Solve our Water Crisis" (sustenabilitatea gestionării apei).

Citeste si:
Britanicii de la DS Smith, care dețin două fabrici în România, preluați de o firmă americană pentru 6,79 miliarde de dolari în acțiuni
Britanicii de la DS Smith, care dețin două fabrici în România, preluați de o firmă americană pentru 6,79 miliarde de dolari în acțiuni

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Documentare despre sustenabilitate, risipa alimentară sau impactul industriei asupra mediului pe care trebuie să le vezi