Lectură de 8 minute

23 Sep 2021 - Interviuri și Analize

Cum să ai grijă de o plantație de lavandă. Fabrica de Mov, despre producție, întreținere și recoltare

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Fabrica de Mov este afacerea Alexandrei și a lui Alin Vezure, o familie de IT-iști din Agnita, Sibiu, care produc lavandă, ulei și sirop de lavandă și pun la comercializare și butași. Afacerea a pornit întâmplător, când cei doi erau în căutare de plante decorative pentru grădină și atunci au descoperit lavanda, proprietățile și beneficiile pe care le are. 

Suprafața pe care cultivă fondatorii Fabricii de Mov se întinde pe câteva hectare, pe terenurile pe care le dețin în Sibiu, însă Alin Vezure subliniază că importantă nu este suprafața pe care cultivă, ci modelul de business pe care îl alege. Antreprenorul specifică că investiția inițială a fost mică, fiind un barter prin care a cumpărat butași de lavandă de la o persoană căreia i-a făcut un site web.

,,Este complicat să cuantifici cum am început eu pentru că oricum prețurile nu mai sunt de actualitate, dar am investit constant și este cumva obligatoriu să investești în permanență. Se poate duce la câteva zeci de hectare și este un model de business sau poate să rămână tot la câțiva zeci de arhi și să scoată la fel de mulți bani'', mai spune Vezure.

De afacere se ocupă momentan doar Alin, Alexandra și fiul acestora, dar apelează atunci când este nevoie și la zilieri. Alexandra și Alin Vezure, fondatori Fabrica de Mov (foto)

În ciuda numeroaselor poze din lanurile de lavandă și a buchetelor și săculeților pe care îi vedem acesea pe străzi, antreprenorul Vezure susține că piața din România nu este deloc saturată și că sunt foarte mulți producători care cochetează cu ideea unei astfel de plantații.

,,Sunt foarte multe plantații, foarte multe sunt foarte mici, sunt foarte puțini cultivatori, iar eu nu știu dacă noi avem 10% din cât fac bulgarii. Bulgaria are, din câte știu eu, vreo 30.000 de hectare cultivate cu lavandă și noi nu știu dacă avem nici măcar un sfert din atât'', explică cofondatorul Alin Vezure.

Plantarea și întreținerea lavandei

Plantarea lavandei se face, în principiu, toamna, dar se poate întinde până prin luna aprilie, susține Alin Vezure. Însă, anul acesta, planurile producătorilor de lavandă și ulei de lavandă sunt schimbate de condițiile climatice din ultima perioadă. Culturile de lavandă de anul acesta sunt afectate de primăvara rece, care este de altfel un impediment pentru plantarea butașilor.

,,Trebuie să te uiți foarte mult la vreme ca să știi cum să faci plantarea și recoltarea, dar este foarte important ca planta să stea în repaus vegetativ atunci când este transportată, mutată'', explică fondatorul fabricii de Mov.

Citeste si:
Mai e loc de încă un mall în București? Interviu cu CBRE România
Mai e loc de încă un mall în București? Interviu cu CBRE România

Primii doi ani de viață ai lavandei sunt diferiți, până când planta ajunge la maturitate, fiind nevoie de ceva mai multă grijă, pentru că principalul impediment al dezvoltării unei astfel de culturi este reprezentat de buruieni. În plus, mare parte a investiției sunt alocați în procesul de plantare și de întreținere a culturii în primii ani de viață.

,,Buruiana este principalul concurent în dezvoltarea lavandei. Și aici trebuie lucrat puțin mai mult, pentru că sunt, de exemplu, zone în care este nevoie să faci șase sau șapte prașini anual, sunt alte zone în care este suficient cu două sau trei'', menționează Alin Vezure.

Schimbările climatice din prima parte a anului au afectat foarte mult producția de lavandă, susține producătorul din Sibiu. Astfel, există riscul ca producția să fie întârziată din cauza ploilor care apar în perioada în care înflorește lavanda, dar nu este o schimbare climatică care să afecteze în permanență planta.

Recoltarea lavandei

Există mai multe variante de recoltare a lavandei, în funcție de proprietățile pentru care urmează să fie folosită. Dacă este recoltată pentru buchetul de flori și pentru ornamente atunci este recomandat să fie recoltată cu secera, dar dacă este recoltată pentru uleiul esențial atunci nu mai este atât de necesară importanța acordată scoaterii tijelor lungi și a florilor întregi, ci este importantă cantitatea de floare extrasă în cel mai scurt timp posibil.

Pentru acest proces, producătorii apelează la mai multe variante: vechicule/trimmere moto sau electrice, care pot fi folosite pentru suprafețe mai mici (un hectar sau două), mașini adaptate mașinilor de recoltat ceai, din China, care sunt transformate în cărucioare care se împing și prin care se trage lavanda. În schimb, pentru suprafețele mai mari de trei hectare este recomandată folosirea mașinilor speciale de recoltat lavanda.

Fabrica de Mov își vinde produsele în mare parte către clienții direcți și nu în sistem engros. În primii ani de activitate pe piață, fondatorii au început să ofere cadou prima lavandă recoltată. Astfel, au reușit să creeze o anumită ,,dependență'' de produse, susține Alin Vezure, iar, ulterior, produsul s-a vândut de la sine.

Fondatorii obțin dintr-un hectar între 45 și 70-80 de kilograme de lavandă din specia Lavandula Angustifolia, dar sunt cultivatori în sudul țării care au obținut producții și de 100 de kg dintr-un hectar.

Extracția și distilarea lavandei

Unul dintre cele mai bune moduri pentru valorificarea lavandei este extracția uleiului esențial de lavandă. Extracția din flori este poate cea mai veche metodă folosită în cazul uleiurilor esențiale. Există două variante: la cald și la rece. Metoda la rece constă în întinderea unui strat de grăsime animală pe o suprafață de sticlă, apoi presărarea petalelor sau chiar a florilor întregi peste stratul de grăsime. Timp de 1-3 zile materialul vegetal își lasa aroma în grăsime, apoi materialul vegetal era strâns și se repeta procedeul cu aceeași grăsime până când se obținea intensitatea dorită.

De asemenea, în cazul metodei de extracție la cald, grăsimea este încălzită, iar florile sunt băgate și agitate în grăsimea încinsă. Procedeul este repetat pâna se obține concentrația urmărită, la fel ca și în metoda la rece.

Pe de altă parte, o metodă de extragere a uleiului esențial de lavandă este distilarea, un procedeu foarte utilizat la extragerea uleiurilor esențiale ale plantelor aromatice în general. Extracția se poate face și prin alte procedee, iar cele mai cunoscute sunt: extracția din flori (enflourage), extracția prin transfer, extracția cu solvenți, percolarea, distilarea fracțională, extracția cu CO2, extracția fitonică.

Compromisul între eficacitate, randament, preț și calitatea uleiului obținut este hidrodistilarea cu cele 3 variante ale sale: distilarea cu apă și abur, distilarea cu abur și distilarea în abur direct, scrie Alin Vezure pe blogul Fabricii de Mov. Aceeași ordine există și în ceea ce privește eficiența și costul echipamentelor, iar dintre cele trei metode se desprind ultimele două ca fiind cele mai deosebite la noi în țară.

Distilarea cu abur este metoda tradițională și constă în expunerea florilor de lavandă la flux continuu de abur produs în același vas. Condensarea mixului de abur după extracția uleiului se face într-un condensator cu serpentină. Instalațiile folosite la acest sistem sunt cel mai des din cupru, prezența sa dându-i uleiului esențial de lavandă o nota aparte.

Pe de altă parte, distilarea în abur direct este o metodă industrială folosită în special în plantațiile mari, datorită randamentului crescut, dar și a posibilităților de control ridicate. Toate procesele și parametrii pot fi cu precizie controlați, rezultând un ulei esențial cu cea mai mare parte din componentele dorite intacte. Însă, o presiune sau o temperatură foarte mare pot altera rezultatul obținut și, astfel, o calitate mai slabă a uleiului esențial.

Lavanda nu provoacă alergii și iritații

Lavanda nu are nicio contraindicație și nu provoacă alergii sau iritații, susține fondatorul Alin Vezure. În schimb, lavandinul este singurul produs din partea căruia există contraiindicații cu privire la înghițirea acestuia și consumarea ca aliment.

,,A fost o știre falsă restogolită sub egida Uniunii Europene. Lavanda nu are nicio contraindicție, dar singurele contraindicații vin din zona lavandinului și se referă doar în privința înghițirii ca aliment. Deci la lavandă nu este cazul nici să fie înghițită. Însă, pot să ami apară alergii la personale care sunt însărcinate'', explică Alin Vezure.

,,Fabrica de Mov vinde 39 de kilograme anual, încă nu am ajuns la nivelul sutelor, restul este folosit pentru uleiuri esențiale. A fost mai bine anul acesta, dar mare parte din ce facem noi și mare parte din venit este din butașii de lavandă. Noi ne-am dezvoltat foarte mult pe partea asta pentru că am vrut să ne dezvoltăm într-o direcție și chiar am pus la punct un plan, am vrut să dezvoltăm și pe mai multe plante, pe mai multe specii, în special pe cele ornamentale '', mai explică fondatorul.

Fabrica de Mov a înregistrat o creștere și un interes în 2020 pe partea de lavandă, dar și pe partea de flori ornamentale. Vânzările au tot crescut, dar afacerea are contracte de furnizare deja făcute pentru toamna aceasta. Pentru anul viitor, fondatorii Fabricii de Mov vor să diversifice gama de plante ornamentale și să continue și cu comercializarea materialului săditor pentru lavandă.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Cum să ai grijă de o plantație de lavandă. Fabrica de Mov, despre producție, întreținere și recoltare