Lectură de 3 minute

10 Jun 2021 - Interviuri și Analize

Analiză: Cifra de afaceri a hotelurilor, restaurantelor și cafenelelor a scăzut cu 35% în 2020

Anca Olteanu

Cifra de afaceri din industria HoReCa a scăzut în anul 2020 cu 35% faţă de 2019, la 17,9 miliarde de lei, în comparație cu 27,5 miliarde de lei în 2019, ca urmare a pandemiei, relevă o analiză Termene realizată pe baza situațiilor financiare raportate de companiile din România.

Numărul de angajați din industria hotelurilor și a restaurantelor s-a redus pe parcursul anului 2020 de la 186.000 la 150.000, o scădere de 19% în raport cu anul anterior. Nivelul cumulat al pierderilor nete din HoReCa a crescut cu 220% în 2020 până la 2,3 miliarde de lei, față de 710 milioane lei în 2019.  

Profitul net înregistrat de firmele din industria HoReCa aflate pe plus a scăzut cu 46,5% până la 2,49 miliarde de lei în 2020, în raport cu 4,65 miliarde lei în 2019.  

Industria ospitalității este sectorul care a înregistrat cea mai mare creștere a pierderilor nete în anul 2020, de 220%, fiind urmată de industria de evenimente (creștere a pierderilor nete cu 169% în 2020 față de 2019) și de sectorul informațiilor și al comunicațiilor: +81%, avans al pierderilor nete, potrivit analizei Termene. 

Citeste si:
Studiu: Sectorul construcțiilor din România va atinge un nivel record în 2021. Topul firmelor din țară

„Vestea proastă este că avem domenii de activitate și companii care au fost lovite puternic de pandemie. Spre exemplu, după un an în care s-a vorbit despre scăderi cuprinse între 20% și 70% în HoReCa, acum vedem cu adevărat că hotelurile și restaurantele au avut în 2020 încasări mai mici cu 35% față de 2019”, a declarat Adrian Dragomir, cofondator al Termene.ro.  

Delivery a generat 47% din piața restaurantelor

În ultimul an, inovația, adaptarea companiilor și sectorul delivery au menținut pe linia de plutire multe business-uri din industria HoReCa. Concret, în timpul pandemiei, 47% din piața restaurantelor a fost generată de servicii de delivery.  

Valoarea totală anuală a pieței de mâncare gătită și băuturi out of home (restaurante standard, fast-food, cantine, pub-uri și supermarket-uri) în cinci dintre cele mai mari orașe din țară (București, Timișoara, Iași, Cluj și Brașov) s-a ridicat, în 2020, la 10,2 miliarde de lei – o scădere de 29% față de nivelul înregistrat în 2019, potrivit studiului National Foodservice Research, realizat de Hospitality Culture Institute.

Cele cinci orașe reprezintă 60% din totalul pieței, ceea ce duce industria ospitalității la o valoare de 17 miliarde de lei în anul 2020.  

Citeste si:
Economia României a înregistrat o creștere permanentă, după pandemie. Cum au resimțit managerii români primul an de pandemie

De asemenea, industria HoReCa are o contribuție semnificativă la evoluția unor companii ce dezvoltă afaceri în domenii conexe, precum agricultură, furnizori locali de ingrediente, producători și distribuitori de materie primă în bucătărie, importatori și distribuitori de produse alimentare, prestatori de servicii dedicate industriei, precum și sisteme de gestiune, curățenie, transport, logistică, ambalaje. 

5% din PIB vine de la HoReCa

Astfel, conform organizației patronale HORA și membrilor Alianței Pentru Turism (APT), aportul HoReCa la PIB este de aproximativ 5,07% astfel:

  • impact financiar direct (valoare adăugată) – 3,42%;

  • impact social (salarii angajați și aport consum) – 0,91%;

  • impact financiar indirect (furnizori și investiții) – 0,74%. 

Termene.ro a anunțat un parteneriat cu Fabrica de Consultanță pentru a oferi companiilor o soluție digitală în procesul de obținere a finanțărilor guvernamentale și europene. În perioada următoare, firmele pot depune proiecte pe mai multe linii de finanțare: Schema Horeca-OUG 224, Programul de Digitalizare al companiilor, Grantul de Investiții, măsurile din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală, prin care sunt sprijinite activitățile agricole și cele neagricole.

Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Analiză: Cifra de afaceri a hotelurilor, restaurantelor și cafenelelor a scăzut cu 35% în 2020