Lectură de 2 minute

12 Oct 2022 - Interviuri și Analize

Ce sunt microplantele și de ce reprezintă o afacere rentabilă chiar și în criză energetică

Viorela Pitulice

Abonează-te pe  

Cum costurile cu energia au crescut foarte mult în ultima vreme, iar producătorii din industria alimentară spun că este o situație dificilă, ar putea să pară greu de crezut că un producător de microplante în sera verticală scoate profit, după cum susține Cristian Tudor, fondatorul Ultragreens. Că afacerea merge bine o dovedește și faptul că a reușit să atragă investitori și are planuri ambițioase de dezvoltare. Ultragreens a inaugurat împreună cu Kaufland o seră verticală la Ploiești.  

Sursa foto: Kaufland România

Cu un ciclu de producție, cuprins între șase și până la 20 de zile, dar și un consum de apă cu 95% mai redus, comparativ cu agricultura clasică, producătorul de microplante este destul de optimist. Acesta are în vedere investiții serioase pentru a-și asigura eficiența energetică prin montarea de panouri fotovoltaice, de exemplu, sau apelarea la trigenerare, metodă de producere simultană a energiei termice, energiei electrice și frigului. Nu trebuie uitat, însă, că plantele sunt crescute cu ajutorul razelor UV, fiind folosite becuri LED cu un consum energetic minim.

“Totul este pe perioadă foarte scurtă de vegetație. Dacă vorbim de produsele ambalate este vorba de un ciclu de producție de 15 zile, iar de cele la con de 20 de zile. Costurile de producție diferă, iar în cazul plantelor mici care au o perioadă de vegetație scurtă, avem costuri anuale undeva la 180 de euro pe metru pătrat, ceea ce este profitabil chiar și în condiții de criză energetică cum este în momentul de față”, a declarat Cristian Tudor, pentru Retail.ro

Ultragreens a inaugurat împreună cu Kaufland, în urma unei investiții de 350.000 euro, o seră verticală la Ploiești (1.250 mp) cu o producție de 60 tone pe an, care va aproviziona 65 de magazine ale rețelei. În scurt timp, ar urma să fie montate și panourile fotovoltaice care vor acoperi undeva la 30% din consumul de energie, fiind luată în calcul și metoda de trigenerare.

De asemenea, se va mări și suprafața de producție. În total, investiția se va ridica la aproximativ 350.000 euro numai în această privință.

În același timp, Ultragreens pregătește și lansarea celei mai mari sere verticale din sud-estul Europei la Tătărani, cu o suprafață de circa 6.500 mp, o investiție de peste două milioane euro, unde energia va fi asigurată în totalitate din resurse proprii, ba chiar se are în vedere și livrarea în sistemul national ce este în plus.

Producția de aici (rucola, baby spanac, salată verde Batavia) va fi furnizată producătorului de salate Eisberg, cu care Ultragreens are încheiat un parteneriat.

O altă seră va fi inaugurată la Turda, cel mai probabil în incinta magazinului Kaufland, valoarea investiției fiind estimată la aproximativ 600.000 euro.

Citeste si:
Analiză REI: Companiile și autoritățile publice au la dispoziție 5 miliarde de euro, fonduri nerambursabile. Ce proiecte pot fi implementate?
Analiză REI: Companiile și autoritățile publice au la dispoziție 5 miliarde de euro, fonduri nerambursabile. Ce proiecte pot fi implementate?

Afacerea cu microplante și flori comestibile, Microgreens, cum se numea initial, a fost fondată de Cristian Tudor în 2014. Un moment important a constituit parteneriatul cu Kaufland, care de altfel a și amenajat cinci microsere în interiorul magazinelor, acesta fiind și principalul client la acest moment.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Ce sunt microplantele și de ce reprezintă o afacere rentabilă chiar și în criză energetică