Lectură de 2 minute

03 Oct 2016 - Recomandări

Alegerea corpurilor de iluminat pentru casa

Abonează-te pe  

Corpurile de iluminat retuseaza orice lucrare de amenajare si incheie cu succes orice schita facuta atunci cand ne-am gandit sa reconditionam locuinta. Dupa ce terminam de zugravit si de asezat mobilierul, ultimul lucru care ar trebui sa ne preocupe este achizitionarea lustrei sau a aplicei pentru camera.

Tu stii care este oferta corpurilor de iluminat?

Corpurile de iluminat se clasifica in mai multe tipuri. In functie de destinatie distingem produse pentru iluminatul exterior sau pentru iluminatul interior.

In ceea ce priveste camerele, gama de iluminat pentru interior este variata si acopera mai multe gusturi. Poti alege ce te intereseaza, tinand cont ca totul sa fie ambiental si confortabil, iar atmosfera sa fie una de relaxare.

Corpuri de iluminat de interior pot fi:

  • De perete: lampi sau aplice de perete
  • De tavan - o gama distincta de corpuri suspendate. Se folosesc pentru iluminatul general si dispun fie de tija fixa, fie de una reglabila. Se pot monta pe sine pentru flexibilitate, iar proiectoarele se vor putea deplasa de-a lungul sinei. Poti opta pentru lustre, pendule, aplice, candelabre, plafoniere, corpuri de iluminat tip panou.

  • De birou/masa pentru lucru – veioze, lampadare (evidentieaza mobila sau decoratiunile) sau lampi de birou. Pentru zonele industriale tip corporate neoanele si corpurile de iluminat de tavan sunt o solutie buna, fie ca sunt montate, suspendate sau de perete.

  • De podea – pentru o atmosfera ambientala, se recomanda lampi de pardoseala sau spoturi de pardoseala.

    Citeste si:
    IKEA și Little Sun lansează o colecție de lămpi solare de tip LED
    IKEA și Little Sun lansează o colecție de lămpi solare de tip LED
  • Spoturile au avantajul de a se roti si inclina in orice directie, obtinandu-se efecte deosebite pe perete, tavan. Se pot incastra in mobilier, monta pe tavan normal sau pe unul fals, servind iluminatului general sau ca element ambiental daca instalezi un intrerupator cu variator.

Tine cont ca un corp de iluminat este un obiect decorativ, ai grija sa il asortezi cu mobilierul. Culoarea, materialul, designul trebuie sa se potriveasca stilului pentru care ai optat in incapere. De altfel, paleta de optiuni trebuie sa fie potrivita camerei imbunatatind si completand suprafata.

In bucatarie iluminarea trebuie sa fie generala si functionala, in dining se opteaza pentru corpuri suspendate pentru a se crea senzatia de intimitate, iar la living solutiile trebuie sa fie pentru functionalitate, preferabil cu corpuri incastrate sau plafoane. Dormitorul va avea cel mai bine lumini laterale pentru o oferi odihna propice. In ceea ce priveste baia, incaperea trebuie sa fie luminata general (corpuri la oglinda).

Pentru exterior putem opta pentru mai multe electrice pentru gradina sau terasa: aplice normale sau cu senzor, reflectoare, lampadare, proiectoare, felinare, stalpi sau pendule, atat moderne, cat si clasice. Aceasta zona se va ilumina pentru a valorifica ornamentele, dar si pentru a ajuta la orientare.

Citeste aici 10 avantaje ale lampilor solare

Solutiile de iluminat nu se mai rezuma insa de multa vreme doar la a facilita vederea, ele completand stiluri. In plus personalizeaza locuinta, imbunatatesc zona si ofera o dispozitie buna prin crearea unei atmosfere primitoare. Fie ca optam pentru un stil rustic, chic, glamour sau contemporan corpurile de iluminat trebuie sa fie in aceeasi linie cu restul elementelor din incapere.

Corpurile suspendate sunt preferate pentru zonele de lucru.

Sursa fota: pixabay.com, kika.ro

Retail.ro /  Retail.ro /  Recomandări /  Alegerea corpurilor de iluminat pentru casa