Lectură de 5 minute

19 Mai 2022 - Video

Povestea Precious Circuit, start-up-ul fondat de doi tineri care fac bijuterii din circuite electronice reciclate

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Precious Circuit este un start-up care creeză bijuterii și accesorii manual, prin reutilizarea pieselor și circuitelor electrice provenite de la echipamente ajunse la sfârșitul ciclului lor de viață, promovând reciclarea și consumul responsabil de produse. Start-up-ul vrea să își lanseze propriul website în 2022 și să facă angajări în echipa de producție, au spus Dana Rusu și Andy Aelenei, fondatorii Precious Circuit în cadrul emisiunii ,,Green choice in local retail'' susținută de Lidl România. 

,,Toată ideea a venit de la un experiment și am zis să încercăm să vedem ce iese. Conceptul a venit de la Andy, iar ideea de a arăta lumii a venit de la mine. Ne-am completat cu domeniile noastre de expertiză și background pe care le aveam deja și a apărut Precious Circuit'', a spus Dana Rusu în cadrul emisiunii ,,Green choice in local retail''.

Povestea Precious Circuit, companie cu sediul în Suceava, a început în 2019. Dana Rusu are studii în marketing și lucrează în domeniu, fiind pasionată de marketingul sustenabil și promovarea creatorilor locali. Ea se ocupă de partea de comunicare și partea operațională a Precious Circuit, în timp ce Andy Aelenei se ocupă de producție și de segmentul creativ al startup-ului.

,,Aș zice că a început într-o perioadă în care eu am experimentat foarte mult cu tablouri făcute din colaje din cărți tehnice. Pur și simplu am ales să fac asta pentru că mi-a plăcut mereu estetica funcțională și toate diagramele. Prin lucrul acesta, combinat cu background-ul meu în vizual și tot felul de încercări de a face un trai din asta, am putut să fac ceva care să aibă un impact și să fie o sursă de venit de viitor'', a spus și Andy Aelenei.

Cât durează realizarea unei astfel de bijuterii

Până în prezent, materialele folosite de Precious Circuit au provenit de la apropiați și de la colaborările cu două companii, start-up-ul propunându-și ca în viitor să se axeze mult mai mult pe partea de B2B. Precious Circuit se adresează tinerilor, în special celor care lucrează în domeniul IT în principal și din domeniul reciclării. Realizarea unei bijuterii durează, în medie, de la 30 de minute până la 6 ore.

,,Momentan avem un flux destul de mic, adică o producție redusă fiind doar Andy pe partea aceasta. Fiind produse hand-made durează mai mult. În principiu până acum am lucrat cu materiale de la colegii, prietenii și de la familia noastră, pentru că oricine are acasă echipamente vechi cu care nu știe ce să facă. Am mai lucrat cu două companii, o companie de reciclarea electrocasnicelor care ne-au furnizat materialele lor pe care le-am tarnsformat ulterior în bijuterii și o companie din domeniul IT. Vrem să ne axăm mai mult pe B2B pe viitor, pentru că răspunde la nevoia pe care noi vrem să o acoperim și în al doilea rând vrem să avem un impact mult mai mare în domeiul conștientizării și reciclării'', a mai spus Rusu.

Precious Circuit își va lansa propriul website

Precios Circuit va derula o campanie de comunicare și conștientizare a importanței reciclării și organizează în weekend-ul 28 și 29 mai un târg, în urma căruia profitul va fi donat pentru o cauză socială.

,,Urmează să comunicăm campania pe care o pregătim acum cu o companie de IT, în urma căreia profitul din vânzări va fi donat pentru o cauză socială, iar noi am creat acum bijuterii din aparatele lor electronice uzate. În paralel, suntem în discuții cu o altă companie de colectare, cu care derulăm o altă campanie de conștientizare și educare, iar pe lângă componenta de mediu ne implicăm și în promovarea produselor sustenabile, dar și a creatorilor locali. Organizăm pe 28 și 29 mai un târg în care adunăm atât artiși de pictură și ilustrații, cât și creatori de produse hand-made sustenabile din Cluj''', a mai spus Dana Rusu.

Citeste si:
Ghinioanele se țin scai de Lidl. Retailerul retrage un alt produs care poate declanșa boli gastrointestinale severe
Ghinioanele se țin scai de Lidl. Retailerul retrage un alt produs care poate declanșa boli gastrointestinale severe

Precious Circuit își propune diversificarea gamei de produse, urmând ca pe langa realizarea bijuteriilor să fie făcute si obiecte de decor sau chiar mobilier din echipamente electrice reciclate

Comanda produselor se poate realiza prin intermediul Breslo, o platformă de promovarea a produselor hand-made, însă compania are ca principal mediu de vânzare social-media. În prezent, Precious Circuit lucrează la realizarea unui website și își propune chiar realizarea unui website unde clienții să doneze materia necesară realizării bijuteriilor. Start-up-ul nu lucrează cu materiale prețioase, ci folosește alamă, cupru și inox.

,,Scopul nostru de bază nu este colectarea, ci partea de educare și de conștientizare. Vrem să arătăm că prin produsele noastre poate fi făcut și altceva din deșeuri și nu trebuie privite ca ceva inutil sau ca pe ceva urât de care nu avem nevoie, dar și reutilizăm o parte din produse. Cantitatea de deșeuri electronice folosite este destul de mică, undeva puțin peste 100 de kilograme reîncorporate în bijuterii până acum. Pe viitor vrem să diversificăm foarte mult gama de produse și să mergem foarte mult pe obiecte de decor și mobilier pentru că este realizabil și astfel putem reutiliza mult mai multe deșeuri și evident o să ne ia mult mai mult timp'', a spus Dana Rusu în cadrul emisiunii.

Pentru 2022, start-up-ul își propune să crească vizibilitatea atât în mediul online, cât și în mediul offline. Echipa Precious Circuit este formată din Dana Rusu și Andy Aelenei, dar compania vrea să mai angajeze maxim două persoane pe partea de producție.

,,Vrem să ne axăm mult mai mult pe spațiile fizice și târguri și în magazine fizice multi-brand pentru că în domeniul nostru și pe partea bijuteriilor ajută foarte mult consumatorul să vadă produsul și să îl simtă înainte de a-l cumpăra. Vrem să ne stabilizăm foarte mult pe partea asta și suntem în curs de o colaborare. Suntem în discuții cu un alt brand românesc de bijuterii sustenabile, vrem să lansăm website-ul nostru și vrem să ne extindem echipa de producție să fim pregătiți'', a mai spus Dana Rusu.

Aici puteți asculta podcast-ul emisiunii.

Emisiunea „Green choice in local retail” este susținută de Lidl România.

Retail.ro /  Retail.ro /  Video /  Povestea Precious Circuit, start-up-ul fondat de doi tineri care fac bijuterii din circuite electronice reciclate