Lectură de 5 minute

16 Apr 2021 - Video

Business digital first: strategia Alina Cernătescu Fashion pentru rochiile care vorbesc de pe umeraș

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Brandul de fashion Alina Cernătescu, fondat de surorile Alina și Elena Cernătescu în urmă cu mai bine de șase ani, și-a pregătit migrarea în online înainte de pandemia de coronavirus, așa că anul care a trecut, în ciuda dificultăților pe care le-a adus, a prins afacerea românescă de familie focusată pe alte canale de vânzare, cu ajutorul cărora a reușit să păstreze echipa și să continue munca.

Elena Cernătescu, cofondatoarea companiei de design vestimentar Alina Cernătescu Fashion, a vorbit, în cadrul emisiunii ”Interviurile Retail.ro” despre impactul pe care l-a avut criza sanitară asupra afacerii de familie, începută în urmă cu șase ani și zece luni de sora sa Alina Cernătescu, care se ocupă în prezent de partea de creație.

”A fost năucitor, la început, dar cred că am fost norocoase că avem o rețea de clienți fidelă și o rețea de colaboratori și parteneri pe care ne-am putut baza, iar asta ne-a ajutat să minimizăm pierderile care au fost dincolo de controlul nostru. Încasările pe showroom au scăzut la 25% față de 2019. Strategia noastră a fost să acoperim această pierdere din celelalte canale de vânzare. Ne-am repliat destul de repede și am reușit să acoperim parțial, din alte canale de vânzare, respectiv din online, care a a crescut foarte mult și s-a văzut și la noi”, spune Elena Cernătescu.

În ultimii ani, echipa nucleu de opt persoane a pregătit trecerea la vânzarea online, lăsând pe locurile secundare celelalte canale și devenind, astfel, un business ”digital first”. Astfel, pandemia a prins-o cu strategia deja implementată, iar fluxul de lucru cu furnizorii era adaptat pentru produse online.

”Până în 2019 ne-a interesat foarte mult zona de colaborări externe, retailul clasic. Acum nu ne mai interesează. Noi suntem un business concentrat pe online și am decis ca toate investițiile să meargă în online. Atunci, tot efortul nostru este de a găsi parteneri și retaileri online. Anul acesta ne-am propus să închidem două colaborări cu retaileri din online din Europa sau chiar Statele Unite”, a explicat Cernătescu.

Intrarea în Romanian Corner – Fashion Days

Alina Cernătescu Fashion a încercat, în urmă cu circa trei ani, să intre pe platforma Fashion Days, dar condițiile impuse au împiedicat atunci o colaborare. În această perioadă, firma românescă a pregătit stocuri și produse pentru mediul online, planificându-și astfel intrarea în lumea Fashion Days.

”Am încercat să mai colaborăm cu cei din grupul Fashion Days acum trei ani și ne-am dat seama că nu eram pregătiți pe condițiile pe care le solicitau atunci. În această perioadă am pregătit stocuri. Aveam produse care se pretau pentru online, colecția Premium Daywear, pe care o lansasem cu un an și jumătate înainte de pandemie, tocmai pentru a pregăti vânzările pentru online, fără să știm că vine vreo pandemie”, a explicat Elena.

Citeste si:
Cum arată noua colecție primăvară-vară 2024 a brandului Lynne, parte a BSB Group
Cum arată noua colecție primăvară-vară 2024 a brandului Lynne, parte a BSB Group

Business digital first – miza e în online

Alina Cernătescu Fashion a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de 185.000 de euro, în scădere cu 60.000 de euro față de 2019, iar profitul a fost cu mult diminuat, pe fondul investițiilor realizate. Bugetul de investiții variază între 10 și 20% din cifra de afaceri, dar anul trecut a fost mai mult de atât, urmând să fie amortizat în perioada următoare.

”Gândirea din spate a fost să ne consolidăm echipa, să creăm stocuri pentru acești parteneri online, am angajat doi oameni, nu am concediat pe nimeni, nu am intrat în șomaj tehnic, am păstrat toate costurile de showroom, strategia fiind că acest canal își va reveni și avem nevoie de o echipă de care nu ne putem despărți. Rata de profit a scăzut având în vedere aceste investiții”, a explicat Elena.

Și anul acesta, online-ul va fi în continuare principalul vector de vânzări, iar partea de showroom este estimată să revină la 50% din 2019. În primele trei luni din acest an, segmentul e-commerce a înregistrat o creștere de 30%.

De la schiță la rochia din online

Cofondatoarea brandului de fashion a explicat procesul care se derulează de la schița realizată de designeri la rochia din online, care începe cu etapa de cercetare: ”Alina și echipa de creație se ocupă de schițe, dar selecția produselor este un proces colaborativ, cu trei ședințe de creație, unde e chemată echipa extinsă și decidem împreună ce produse intră, după mai multe criterii, atât estetice, cât și de business și marketing”.

Materialele sunt alese, în primul rând, de la producători români, din piața europeană (Grecia, Spania și Italia), apoi se apelează la piețe externe pentru textilele speciale, precum broderiile, care sunt realizate în ateliere din India, după modelele oferite de românce.

După ce au fost stabilite schițele și materialele, se realizează primele produse în atelierul din Capitală, apoi sunt probate, purtate, spălate și călcate, înainte de a intra în colecție. Următoarele serii se fac intern sau extern, prin colaborările pe care le au cu ateliere mici din România.

”Sunt ateliere mici pe care le cunoaștem personal și le supervizăm des, atât din București, cât și din țară, care lucrează cu serii limitate. Businessul nostru este o afacere de familie, gândită pentru România și vom produce tot timpul în proximitate, acolo unde poți controla. Eu vreau să știu că oamenii care lucrează pentru produsele noastre o fac în condiții decente”, explică Elena.

Brandul își va diversifica curând portofoliul, cu scopul de a deveni un brand de life&style și de a produce în zona de home&deco – acesta fiind proiectul creatoarei Alina Cernătescu. Sora sa, Elena, va relua, începând de anul viitor, cursurile Fashion Business School, care au fost ținute până la a treia ediție, în pandemia de anul trecut, prima oară în varianta online.

Retail.ro /  Retail.ro /  Video /  Business digital first: strategia Alina Cernătescu Fashion pentru rochiile care vorbesc de pe umeraș