În curând, parmezanul ar putea să se găsească tot mai greu în supermarketuri, din cauza secetei din Italia, cea mai gravă din ultimii 70 de ani, iar pe lângă italieni, vor suferi și nemții, cei mai mari importatori.
Italia a avut parte de o iarnă uscată, urmată de o primăvară și mai secetoasă. Cele mai afectate sunt regiunile din nordul Italiei. După ce râul Po a atins un minimum istoric, mulți fermieri își văd existența amenințată, potrivit agrarheute.com, mai ales că depind de apa din râu. De altfel, aproximativ jumătate dintre fermierii din Valea Po sunt furnizori de lapte pentru Parmigiano Reggiano tipic regiunii.
Un fermier local a declarat pentru CNN că cele 300 de vaci ale sale beau zilnic 100 până la 150 de litri de apă. Dacă nu poate să asigure apă suficientă, calitatea parmezanului are de suferit. În cel mai rău caz, produsul nu primește sigiliul de calitate necesar.
O istorie de 800 de ani
Parmezanul, specialitate italienească de cașcaval, este o brânză italiană din lapte de vacă, cu pastă dură și structură granulară, care se pretează în mod deosebit pentru a fi rasă.
Sortimentul tradițional de parmezan este Parmigiano Reggiano, denumit astfel după orașele Parma și Reggio Emilia, care se află în centrul zonei de producție. Brânzeturile de tip parmezan produse în alte zone sunt cunoscute sub numele generic de formaggio grana.
Consorțiul acestei brânze (The Consorzio del Formaggio Parmigiano Reggiano) a fost fondat în 1934. Deși Parmezanul este o brânză cu o istorie de aproximativ 800 de ani, aceasta a devenit o marcă protejată, tradițional italienească, în urmă cu doar câteva zeci de ani.
Parmigiano-Reggiano este fabricat din lapte de vacă nepasteurizat. Laptele integral proaspăt muls de dimineață se amestecă cu laptele natural degresat (care se face prin păstrarea laptelui în tancurile mari de mică adâncime pentru a permite separarea cremei) muls cu o seară precedentă, rezultând un amestec parțial degresat. Acest amestec este pompat în cuve căptușite cu cupru (cuprul se încălzește și se răcește repede).