Lectură de 2 minute

21 Oct 2020 - Știri și Noutăți

Retailerii anunță posibile proteste din cauza lipsei de sprijin din partea autorităților

Andra Imbrea

Situația magazinelor din retailul nealimentar continuă să fie una extrem de dificilă în condițiile în care măsurile de sprijin anunțate de autorități întârzie să apară sau exclud activitățile companiilor active în industrie, anunță Organizația Patronală a Retailerilor din România, RORETAIL.

Guvernul a publicat recent OUG 174/2020, care modifică OUG 130/2020, privind granturile în valoare totală de aproape 1 miliard de euro acordate IMM-urilor. RORETAIL a transmis în nenumărate rânduri către ministerele de resort, Guvern și Parlament propunerile sale de activități eligibile pentru acordarea de granturi de capital de lucru și/sau investiții, activități afectate sever de starea de urgență și alertă instituite ca urmare a crizei Covid-19. Ele nu au fost însă în final incluse în prevederile OUG 174/2020.

Discuțiile și consultările purtate cu autoritățile, în perioada de dinaintea alegerilor locale, s-au transformat din posibile măsuri menite să salveze locuri de muncă și afaceri în simple promisiuni electorale. Drept urmare în perioada următoare va rezulta o puternică undă de șoc pentru întreaga industrie națională de retail nealimentar.

Situația magazinelor din retailul nealimentar și a furnizorilor locali continuă să fie una extrem de dificilă la aproape 4 luni de la redeschiderea centrelor comerciale. În perioada iulie-septembrie procentele de scădere a volumului vânzărilor retailului nealimentar față de aceeași perioadă a anului trecut au fost de până la 75%, cu o medie a scăderilor între 35% și 45%. Scăderea de trafic din lunile iulie-septembrie a fost și ea de până la 60%, cu vârfuri chiar și de 75%, media situându-se în intervalul unor scăderi de 35%-50%, față de același interval din 2019.

În contextul în care traficul în magazinele din retailul nealimentar HoReCa din centrele comerciale înregistrează scăderi și mai accentuate, lipsa oricărui sprijin imediat din partea autorităților va conduce la închiderea definitivă a numeroase companii din domeniu, multe dintre ele branduri și producători români, și la pierderea a zeci de mii de locuri de muncă.

Citeste si:
Vânzările PepsiCo au crescut cu 24% în al doilea trimestru din acest an

"În cazul în care nu vom regăsi în autoritățile române un partener de încredere pentru a salva industria de retail nealimentar si HoReCa din centrele comerciale, membrii RoRetail vor fi nevoiți să apeleze ca soluție de ultim resort la diferite forme de protest public", anunță organizația retailerilor.

RORETAIL – Organizaţia Patronală a Retailerilor din România este o asociație înființată în anul 2014, care grupează peste 1.000 de magazine din România, din retailul nealimentar și din HoReCA din centrele comerciale, grupând deopotrivă branduri naționale și internaționale și însumând peste 12.000 de angajați.

Sursă foto: Shutterstock

Citeste si:
Grupul de produse de lux LVMH cumpără 60% din acțiunile casei italiene de modă Etro
Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Retailerii anunță posibile proteste din cauza lipsei de sprijin din partea autorităților