Lectură de 3 minute

05 Jul 2022 - Știri și Noutăți

Problemele retailerilor la aprovizionarea cu fructe și legume în plin sezon

Viorela Pitulice

Abonează-te pe  

Chiar dacă aproximativ 94% din ceea ce se vinde în magazinele Profi provine din România, sunt și categorii de marfă la care există probleme la aprovizionare. Așa de exemplu se întâmplă la carnea de porc sau la fructe și legume.  

În condițiile în care producția internă de carne de porc nu mai asigură decât undeva la 25% din necesarul intern, retailerii sunt nevoiți să apeleze în mare parte la importuri pentru a asigurare cererea clienților. Din păcate, probleme sunt și la legume-fructe și chiar în plin sezon.

Călin Costinaș¸ Deputy CEO Profi, atrage ateția că pe segmentul de legume-fructe lipsa asocierii face ca marfa autohtonă să nu se ridice la nivelul standardelor cerute de comercianți, iar, în plus, să apară perioade din an în care practic nu există producție internă.

“Există categorii de marfă la care nu există nicio problemă la aprovizionare, aș da exemplu mezelurile, La carne, însă, avem o problemă mare pe partea de porc, dar și la legume-fructe, din cauza lipsei mentalității de asociere. Lucrăm cu parteneri din Spania, cooperative din Spania care au 1.500 de producători în spate”, a declarat Călin Costinaș¸ Deputy CEO Profi, în cadrul unei conferințe la USAMV.

Dacă în Spania, producția este eșalonată, pentru că există tehnologi care discută cu producătorii și îi conving să lucreze astfel, la noi a devenit deja o obișnuință ca toată lumea să se concentreze pe cultura de tomate și să recolteze se în aceeași perioadă.

“Dintr-odată, toți apar în aceeași perioadă a anului și există un excedent masiv de producție. Avem o perioadă în care lipsește cu desăvârșire roșia, dacă vrei să o cumperi din Romania este de trei ori mai scumpă decât dacă ai cumpăra-o din altă țară, după care apare brusc la toată lumea, iar prețul coboară foarte jos“, a mai precizat Costinaș.

Nu în ultimul rând, problemele sunt legate și de lipsa centrelor de colectare, calibrare și sortare, iar industria de conserve cumpără aceeași calitate ca și retailerii, atrage atenția managerul.

“Nimeni nu s-ar duce să cumpere din Spania, de exemplu. Pentru mine, ca să cumpăr din Spania este o bătaie de cap, trebuie buyer care să vorbească mai multe limbi străine, facem acest lucru numai când nu găsim în România, suntem într-o situație destul de ciudată, clientul își dorește produse românești, noi ne dorim producție românescă, dar lipsește o verigă: legislația, mentalitatea și probabil faptul că îi amăgim, Din păcate, foarte mulți producători mici nu înțeleg că a nu se asocia înseamnă moartea pe termen scurt, mediu“, a mai precizat Costinaș.

Citeste si:
Raftul cu Bunătăți Locale, promovat de Profi, a ajuns la Suceava
Raftul cu Bunătăți Locale, promovat de Profi, a ajuns la Suceava

În 2021, Profi a lansat programul “Proaspete de a noi”, care la acel moment includea peste 90 producători români de legume-fructe.

Cu aproape 1.600 de magazine în toată țara și 26.000 de angajați în magazine și birouri, Profi este rețeaua modernă de retail cu cea mai mare acoperire geografică, fiind totodată cel mai mare angajator privat din România.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Problemele retailerilor la aprovizionarea cu fructe și legume în plin sezon