Lectură de 2 minute

07 Jan 2021 - Știri și Noutăți

Inovație în livrare pe timp de pandemie: un startup lansează un nou serviciu autonom de curierat cu roboți

Angela Alexandru

Abonează-te pe  

În California a fost aprobat în premieră un nou serviciu comercial pentru livrare fără șofer, unul care va fi operațional prin roboți autonomi. Ideea aparține startup-ului Nuro și va fi implementată în perioada următoare, după teste inițiale ce au avut loc în luna aprilie a anului trecut. 

Startup-ul Nuro, care lansează în premieră serviciul comercial de livrări cu roboți în California, este fondat de doi foști ingineri de la Google și este finanțat de firma japoneză Softbank, notează BBC. Nuro va deveni primul serviciu de curierat fără șoferi, operabil de anul aceasta, după o perioadă de testări demarate anul trecut. Odată cu aprobarea permisului de livrări se vor putea percepe costuri pentru serviciile de transport și curierat.

Compania are în folosință vehicule R2 autonome, construite în așa fel încât să funcționeze fără șoferi și pasageri în acestea. Pentru a funcționa, vehiculele folosesc radare, imagini termale și camere cu rotire de 360 de grade pentru ca mașinile să-și calculeze direcția mișcărilor; acestea nu sunt prevăzute cu volane, pedale sau oglinzi laterale și dispun de două compartimente cu temperatură controlată pentru stocarea produselor transportate. Mașinile au formă de ou, iar ca dimensiune sunt mai mici decât majoritatea vehiculelor care traversează Statele Unite și nu depășesc viteza de 56 km/oră. Ușile se deschid prin ridicare, după ce clientul introduce un cod primit anterior.

Una dintre îngrijorările care rămân valabile, conform unui expert în transporturi, constă în eficiența măsurilor de siguranță adoptate.

„Elibererea primului permis de livrări este un moment seminficativ în evoluția vehiculelor autonome în California. Vom continua să ținem cont de siguranța publicului pe măsură ce această tehnologie se dezvoltă”, a declarat un reprezentant al Registrului Auto din oraș.

Ideea inovatoare nu este una nouă în lume, astfel că anul trecut gigantul online Alibaba anunța lansarea Xiaomanlv, o flotă de roboți automatizați care să se ocupe cu livrarea coletelor. Roboții compacți pot livra până la 500 de colete pe zi și pot parcurge o distanță de 100 de kilometri la fiecare încărcare, putând transporta până la 50 de comenzi deodată - sunt echipați cu geolocalizare și tehnologii avansate de învățare, care îi ajută să navigheze chiar și atunci când nu este semnal GPS, putând identifica obstacolele și anticipa mișcările de pe drum.

Din octombrie 2020, tot în SUA, în Arizona, există mașini de taxi care circulă fară șoferi, în cadrul unui serviciu oferit de Google, Waymo.

Sursă foto: captură video YouTube

Citeste si:
Reductoarele melcate – Lucruri esențiale pe care trebuie să le știi despre aceste sisteme
Reductoarele melcate – Lucruri esențiale pe care trebuie să le știi despre aceste sisteme

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Inovație în livrare pe timp de pandemie: un startup lansează un nou serviciu autonom de curierat cu roboți